[ X ]
[ X ]
Breaking news20 Ianuarie 2021 06:30

Declarație: Am obosit să explic… Dacă Președintele nu va înainta nicio candidatură Parlamentului, acesta nu poate fi dizolvat

„Am obosit să explic că indiferent de discuțiile și polemicile pe seama anticipatelor sau dizolvării Parlamentului, Președintele Republicii Moldova foarte curând va veni cu o candidatură la funcția de Prim-ministru și Parlamentul va decide, votează sau nu. Restu-i praf în ochi… Am obosit să explic și despre faptul că dacă Președintele Republicii Moldova nu va înainta nicio candidatură Parlamentului, acesta nu poate fi dizolvat”. Declarațiile au fost făcute de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, informează TRIBUNA.

El a spus că, astfel, „vom pierde 90 de zile prețioase în care se va constata printr-un aviz că nu au fost întrunite condițiile de dizolvare, că Parlamentul nu a avut posibilitate să se expună pe seama votării unui eventual Guvern”.

„Repet, vorbim despre dreptul public unde analogia nu se aplică”, a subliniat deputatul.

Plîngău a spus că a auzit și că PSRM-ul va vota și o ,,taburetkă” și că există riscul că vor plasa toată responsabilitatea pe Guvernul propus de Președintele Republicii Moldova. „Nu cred nici în acest scenariu. Care-i logica ca PSRM-ul de bunăvoie să refuze la pârghiile administrative pe care le dețin? Sub aspect politic, cei care votează un Guvern poartă în egală măsură o responsabilitate cu cei care înaintează Guvernul. S-ar putea aici să greșesc, vom vedea când candidatura la funcția de premier va ajunge în Parlament. Partidele politice merg în alegeri, luptă pentru a avea posibilitate de implementare a promisiunilor politice, a programelor etc. Ezitările de asumare a deciziilor, cât și minciunile unor politicieni că nu vor la guvernare sunt iresponsabile și nedemne, mai ales în situația în care ne aflăm. Care-i rostul unui partid care se vede doar în opoziție, acolo unde nu poate decide prea multe? Sigur că această decizie nu trebuie luată sau asumată cu orice preț. Există limite”, a subliniat parlamentarul, adăugând:

„În toată vâltoarea asta politică, îndemn toată lumea să fie prudentă, rațională și să nu uite că toate funcțiile sunt vremelnice. Mai degrabă sau mai târziu praful se așază”.

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...