[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Decembrie 2020 11:00

Adrian Onceanu, directorul Căii Ferate din Moldova: Cele mai importante realizări în 2020 sunt proiectele de investiții

Directorul Căii Ferate din Moldova (CFM), Adrian Onceanu a enumerat cele mai importante realizări înregistrate în 2020, informează TRIBUNA.

Adrian Onceanu a spus că principala realizare sunt proiectele de investiții și s-a referit la reabilitarea căii ferate Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

„Cele mai importante realizări ale anului 2020 sunt, desigur, implementarea și promovarea proiectului de investiții. Calea ferată este în prezent într-o stare dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. În ciuda acestui fapt, se depun eforturi pentru implementarea proiectului de reabilitare a secțiunii de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, 233 km lungime, finanțat de BERD împreună cu BEI. Raportul final privind licitația pentru supraveghere a fost aprobat de BERD și BEI și se elaborează contractul. Băncile analizează raportul final al licitației pentru proiectarea și implementarea lucrărilor de reconstrucție a infrastructurii feroviare. După primirea aprobării „fără comentarii” de la bănci, va fi pregătit un proiect de contract pentru semnare.

Ca urmare a implementării acestui proiect, capacitatea secțiunii reabilitate va crește de 1,6 ori, viteza medie a trenurilor va crește până la 60 km/h (acum această viteză este de 34,5 km/h). Toate acestea vor reduce timpul de livrare a mărfurilor, „cifra de afaceri a vagonului marfar” și timpul aflării pasagerilor.

În cadrul proiectului va fi dezvoltat un sistem informațional de gestionare a energiei (EMIS), care include colectarea automatizată a datelor privind consumul de combustibil diesel, atât în locomotive noi, cât și în depoul de locomotive din Basarabeasca, cu emiterea unei analize care va permite monitorizarea utilizării optime a motorinei în mișcare. În prezent, compania internațională IRD Ingineering pregătește Termenii de referință pentru implementarea EMIS”, a spus Adrian Onceanu.

Cristina Parfeni

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...