[ X ]
[ X ]
Important24 Noiembrie 2020 14:00

Ex-deputat: „Chiar dacă actualul Parlament nu este unul reprezentativ, nu există temei legal pentru dizolvarea acestuia”

„Chiar dacă actualul Parlament nu este unul reprezentativ, nu există temei legal pentru dizolvarea acestuia. Or, Președinta nou aleasă, poate și trebuie să utilizeze atribuțiile acordate de Constituție pentru a stărui privind funcționarea conformă a Parlamentului, Guvernului, puterii judecătorești” – declarația a fost făcută de fostul deputat, Iurie Țap, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, calitatea de garant al suveranității naționale, care, doctrinar, pe plan intern înseamnă supremația puterii, îi permite Președintelui să analizeze activitatea acestora, dar și să adreseze, potrivit Constituției, mesaje Parlamentului privind principalele probleme ale națiunii.

„Un asemenea mesaj s-ar impune chiar îndată după procedura de învestire. Respectiv, în sesiunea de primăvară 2021 ar putea fi adresat un alt mesaj, care să conțină o analiză exhaustivă a stării de lucruri, dar și aprecierile de rigoare privind activitatea puterilor legislativă, executivă, judecătorească. În cazul degradării stării de lucruri, Președintele este obligat să recurgă la toate măsurile democratice posibile privind provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Or, din perspectiva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, populația are dreptul la revoltă, dacă puterea este tiranică/neglijează interesele acesteia. Altfel spus, Președintele trebuie să ia partea poporului, să fie în fruntea acestuia și să conducă/motiveze revolta, implicit chemând la nesupunere civică…”, a subliniat fostul parlamentar, pe o rețea de socializare.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...