[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Octombrie 2020 08:00

Andrei Năstase: Investiţia în educaţie reprezintă o investiţie în viitor; În mandatul meu de președinte...

Candidatul la șefia statului, Andrei Năstase afirmă că investiţia în educaţie reprezintă o investiţie în viitor, informează TRIBUNA.

„Din acest motiv, este inadmisibilă reducerea cheltuielilor pentru sistemul educaţional. În mandatul meu de președinte, vor fi eficientizate și sporite investițiile în educație. Voi acorda importanța cuvenită investițiilor atât de necesare în creșe și grădinițe. Consider că trebuie să trecem de la un model uneori coercitiv la unul în care elevii să aibă satisfacţia învăţării și cunoașterii, inspirat de sistemul finlandez. Un alt aspect important este accentul asupra valorizării personalităţii elevilor. În acest context, ar fi util să ne inspirăm din modelul finlandez, unde pentru fiecare elev este elaborat un plan individual de învăţare și dezvoltare. De asemenea, este necesară o politică de recrutare și promovare în carieră a unor pedagogi dedicaţi și profesioniști, inclusiv printr-o politică salarială atractivă. Este importantă promovarea mobilităţii cadrelor didactice pentru acumularea experienţei internaţionale necesare, experiență care poate fi implementată în Republica Moldova”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, un alt aspect, pe care îl va urmări, este crearea unui sistem eficient de management al instituțiilor de învăţământ.

„Este extrem de important să fie promovaţi doar manageri performanţi în fruntea instituţiilor de învăţământ. O țară în care investițiile în educație nu sunt privite drept cheltuieli, ci sunt asumate ca reale investiții, este o țară care va avea asigurat un viitor prosper, iar eu, prin abordările mele în domeniul educației, îmi doresc să contribui decisiv la atingerea acestui obiectiv! Mai multe detalii veți găsi în programul meu prezidențial, pe www.nastasepresedinte.md  #MoldovaDeMâine”, a mai scris Năstase.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...