[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Octombrie 2020 09:00

Igor Dodon: „Eu cred că noi vom câștiga aceste alegeri și acesta va fi ultimul mandat de Președinte din viața mea”

Candidatul la șefia statului, Igor Dodon insistă pe modificarea Constituției Republicii Moldova, pentru ca să se treacă la altă formă de guvernare, informează TRIBUNA.

„Eu am propus că trebuie de modificat Constituția pentru a trece la forma de guvernare prezidențială sau semi-prezidențială. Eu nu vreau atribuții pentru mine. Eu cred că noi vom câștiga aceste alegeri și acesta va fi ultimul mandat de Președinte din viața mea. Oricum această problemă trebuie rezolvată. Dacă alegem împreună Președintele, haideți să-i dăm măcar careva atribuții, ca să putem cere de la el. Ca el să poată pune întrebări concrete Parlamentului pe unele poziții principiale, dar așa avem astfel de situații că apare un oligarh – cumpără deputați și, atunci când lui nu-i place Președintele, îl scoate din funcție pe 5 minute. Aceasta nu-i corect. De aceea, problemele acestea neapărat trebuie de rezolvat și cred că noi vom ieși cu această inițiativă anul viitor”, a spus Dodon, în cadrul emisiunii sale live.

TRIBUNA precizează: Potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către Președintele nou-ales. Mandatul Președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive (articolul 80 din Constituție).

Maria Chiper 

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...