[ X ]
[ X ]
1 Octombrie 2020 18:15

Ruslan Șevcenko: Azerbaidjanul a purces la restabilirea integrității sale teritoriale

Luptele din Nagorno-Karabakh nu se astimpara deja a patra zi. Situația din zona escaladării conflictului rămâne tensionată. În legătură cu cele mai recente evenimente din zona de conflict, prezentăm în atenția cititorilor un articol al directorului adjunct al Institutului pentru politici eficiente (Chișinău), doctor în științe istorice, analist politic Ruslan Șevcenko.

După cum știm, războiul armean-azer din 1988-1994. s-a încheiat cu confiscarea unor pământuri istoric azere de către trupele armene – Nagorno-Karabakh și 7 regiuni adiacente. În condițiile unei crize socio-economice și politice severe, conducerea Azerbaidjanului a fost apoi nevoită să semneze un acord care insemna  încetare focului pe durată nedeterminată. Cu toate acestea, autoritățile azere au subliniat întotdeauna că percep acest acord ca o măsură temporară, care mai devreme sau mai târziu trebuie inevitabil să fie urmată de revenirea teritoriilor azere furate de Armenia. Dar 26 de ani de negocieri de pace, uneori însoțite de mici și mari ciocniri militare (în special „războiul din aprilie” din 2-5 aprilie 2016) nu au dus la niciun rezultat tangibil în această direcție. Grupul de la Minsk pur și simplu a combătut situația, neîncercând să exercite presiuni asupra Armeniei și să o oblige să returneze teritoriile furate. Acest lucru a provocat întotdeauna indignarea legitimă a poporului azer. Autoritățile azere, exprimând opinia rezidenților țării, au avertizat iarasi comunitatea mondială că, dacă Armenia refuză în mod voluntar ceea ce a capturat, Azerbaidjanul, mai devreme sau mai târziu, se va muta cu siguranță la întoarcerea forțată a Karabakhului și a altor teritorii ale țării rupte de armeni.

Mulți ani, Azerbaidjanul facea totul ca să evite ciocnirile armate majore (singura excepție a fost evenimentele din 2016), dar ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 27 septembrie 2020 a revărsat cupa răbdării. În jurul orei 6 dimineața, trupele armene au tras mortiere și artilerie asupra mai multor așezări azere de-a lungul liniei de demarcație dintre trupele armene și azere. Ca răspuns, autoritățile azere au impus o stăpânire în mai multe așezări. Armata azeră a răspuns cu un contraatac și a lansat o ofensivă în sectoarele de nord, est și sud-est. Ca urmare a acestei operațiuni de succes, deja în ziua de 27 septembrie, armata azeră a ocupat mai multe sate: Ashagi Abdurrahmanli, Karakhanbeyli, Gervend, Horadiz, Yukhary Abdurrahmanli, regiunea Fizuli și BoyukMerjanli și Nyuzger din regiunea Jebrail, precum și autostrada strategică Vardenis-Agdere.

În perioada 28-29 septembrie, trupele azere au continuat, depășind rezistența acerbă a unităților separatiste, o ofensivă în direcția centrului regional Fizuli din secțiunea sud-estică a teritoriului controlat de ocupanții armeni. În același timp, au fost provocate lovituri grele asupra subdiviziunilor de pușcă de munte ale trupelor separatiste, coloanei  mixte de vehicule blindate și auto care înaintau în direcția Agdere și bateriei de artilerie, care îi furniza sprijin pentru foc – toate au fost distruse. În plus, al treilea regiment de puști motorizate al „Armatei de Apărare Karabakh” a fost învins, iar sistemul de rachete cu lansare multiplă „Uragan” a fost distrus.

Pentru a opri ofensiva cu succes a armatei azere, trupele armene au început să bombardeze așezările pașnice din regiunea Dashkesan și orașul Terter. În același timp, 14 civili au fost uciși (inclusiv o familie întreagă de 5 persoane), iar 46 au fost răniți, peste 150 de case au fost distruse. Armata armeană comite și alte crime. În urma bombardamentelor lor, mașina postului de televiziune public azer ITV a luat foc.

Trupele azerbaidiene au răspuns cu foc de artilerie și curățând teritoriul în direcția Agdere, au învins unitățile de rezervă sosite pentru a ajuta. Trupele azere au lovit, de asemenea, pe 29 septembrie, unitățile separatiste din Agdera și în direcția Fizuli și și-au continuat atacul asupra Fizuli. Ofensiva a trupelor azere a provocat confuzie în rândul separatiștilor: au început să se observe cazuri de dezertare în masă: al doilea batalion al regimentului 7 al diviziei a 10-a de puști de munte și-a părăsit pozițiile fără permisiune și a fugit. Panica crește și în rândul populației civile: de exemplu, locuitorii unor așezări din Karabakh, inclusiv Khankendi, au început să se ascundă în subsoluri, din care abia pleacă. De asemenea, sunt difuzate informații despre începutul fugirii din satele și așezările din Karabakh către Armenia, ei fug de o retribuție meritată pentru crimele comise împotriva poporului și statului azer.

Având în vedere capacitățile modeste ale armatei separatiste și resursele relativ limitate ale forțelor armate armene, un schimb de chiar 1: 2/3 pare inacceptabil, iar războiul de uzură este tocmai în interesul părții azere. Azerbaidjanul a crescut semnificativ presiunea asupra armatei armene printr-o utilizare mult mai masivă a aviației. În același timp, armata azeră face eforturi pentru a-și asigura forțele și a lovi inamicul cu artilerie și drone, deschizând un sistem de apărare pe termen lung și încercând să urmărească manevra forțelor. În același timp, s-a creat presiune asupra apărării armenilor în diferite puncte, pentru a menține inamicul în tensiune și a nu oferi ocazia de a dezvălui direcția atacului principal.

Turcia oferă sprijin diplomatic și politic activ Azerbaidjanului. Președintele turc Erdogan și alți reprezentanți ai conduceriițării și-au declarat disponibilitatea de a oferi Azerbaidjanului orice asistență necesară și sprijin pentru dorința legitimă a Azerbaidjanului de a pune capăt ocupației armene din Karabakh , precum și 7 regiuni adiacente. Politicienii din alte țări de asemenea sustin azerii. Președintele grupului germano-sud-caucazian din Bundestagul german, B. Hendricks, subliniind că dreptul internațional in situația din jurul Karabakhului este pe partea Azerbaidjanului, dar principala problemă este că Armenia nu recunoaște efectul dreptului internațional . Deși după restabilirea integrității teritoriale populația armeana va putea primi drepturi exclusive în Azerbaidjan.

A perceput negativ poziția Armeniei și CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea guvernului armean împotriva acțiunilor armatei azere din Karabakh, reiterând poziția sa din 2015 conform căreia Armenia era responsabilă pentru ocuparea țărilor azere și încălcări masive ale drepturilor omului.

În același timp, unii politicieni, cum ar fi, în special, președintele francez E. Macron, având în vedere că un număr semnificativ de armeni locuiesc în Franța, au început să indemne „pentru a împiedica Azerbaidjanul să-și recapete pământurile”. Ministrul turc de externe M. Cavusoglu a condamnat această poziție a lui E. Macron, subliniind că astfeldeclarații ale acestuia indică faptul că „Macron recunoaște ocuparea Karabakhului de către Armenia, dar el ar trebui să declare acest lucru în mod deschis. Dacă Macron esteiîngrijorat că Azerbaidjanul va ataca Armenia după eliberarea pământurilor sale, atunci am înțelege. A trata Azerbaidjanul ca și cum ar fi atacat ținuturile Armeniei este duplicitate și un indicator a dublelor standarde. Azerbaidjanul a suferit 30 de ani, dar mai devreme sau mai târziu orice răbdare ajunge la sfârșit “.

Explicând poziția Azerbaidjanului în această privință comunității internaționale, președintele I. Aliyev a declarat că singurul motiv pentru care Azerbaidjanul a fost loial negocierilor în toți acești ani a fost speranța că procesul de negociere se va încheia odată cu victoria justiției și cu întoarcerea Karabakh-ului proprietarului său, Azerbaidjan. „Am fost încurajați și ni s-au dat anumite semnale: aveți răbdare și problema va fi rezolvată. Cu toate acestea, am avertizat că, dacă negocierile eșuează, Azerbaidjanul va rezolva problema prin mijloace militare. Azerbaidjanul vede că unele partide fac declarații bune, dar în viitor nu le aderă. Spun un lucru în cuvinte, dar în fapte fac altul. Dar Turcia, Pakistanul, Afganistanul au sprijinit fără echivoc Azerbaidjanul. Și noi, desigur, nu vom uita niciodată țările, indivizii, organizațiile care ne susțin ”, a spus el. I. Aliyev a subliniat că declarația lui N. Pashinyan „Karabakh este Armenia și atât” face ca negocierile să nu aibă sens, iar cererea conducerii armene de a dialoga cu separatiștii din Karabakh ar trebui privită ca o încercare de a schimba formatul negocierilor. În plus, autoritățile armene fac tot posibilul să populeze Karabakhul cu coloniști armeni, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o crimă de război. Președintele I. Aliyev a reamintit, de asemenea, că ministrul apărării al Armeniei a amenințat Azerbaidjanul cu un nou război pentru noi țări, iar acest plan este pus în aplicare în practică. Din toate acestea, președintele Azerbaidjanului consideră că nu este nevoie să continuăm dialogul. Retragerea trupelor armene de pe teritoriul Karabahului ocupat este singura condiție pentru ca Azerbaidjanul să pună capăt războiului, a concluzionat el.

Un război corect pentru Karabakh este o sarcină dificilă, darrealizabilă pentru a restabili integritatea teritorială aAzerbaidjanului. Succesul său și restabilirea autorităților legitime din Azerbaidjan în Karabakh vor fi un exemplu utilpentru toate țările care luptă împotriva baciluluiseparatismului, inclusiv Moldova noastră, și, pe de altă parte, o lecție dură, dar necesară pentru toți separatiștii care încearcăsă pună sub semnul întrebării suveranitatea și integritateateritorială a statelor recunoscute la nivel internațional.

Ruslan SHEVCHENKO, analist politic, doctor în istorie

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...