[ X ]
[ X ]
Știri29 Octombrie 2020 16:15

Deputatul Parlamentului Moldovei, Serghei Sîrbu: „Atacurile Armeniei asupra orașelor pașnice provoacă durere și furie”

Interviul exclusiv al Minval.az cu cunoscutul membru al parlamentului moldovean, Serghei Sîrbu.

– Domnule Sîrbu, în iulie, când a început escaladarea militară la granița azero-armeană, Moldova a sprijinit integritatea teritorială a Azerbaidjanului. Acest lucru este foarte important și valoros, deoarece există un conflict militar înghețat în țara dvs. care nu a găsit o soluție corectă până în prezent.

– Da, Moldova și Azerbaidjanul sunt deja legate istoric, nu suntem doar parteneri și prieteni, suntem legați nu numai prin relații bune, ci și prin probleme comune, o nenorocire comună. Și, din păcate, avem trupe străine pe teritoriul nostru. In regiunea transnistreană am avut un conflict în 1992, avem, de asemenea, o parte a teritoriului necontrolat și probleme imense. De asemenea, luptăm pentru independența noastră, pentru suveranitate și, din păcate, încă nu putem uni țara.

– Pe 27 octombrie a fost exact o lună de la începutul ostilităților în Karabah. În acest timp, armata azeră, care conducea războiul, a distrus un număr mare de personal inamic și tehnica militara. Armenii au început să folosească bombardamentele ticăloase ale orașelor pașnice din Azerbaidjan, care nu aveau nimic comun cu zona de război. Deci, pe 17 octombrie, Forțele Armate Armene au făcut o grevă masivă de noapte pe Ganja care dormea, pe 27 și 28 octombrie, armenii au lovit Barda. Toate aceste provocări au dus la un număr mare de civili uciși și răniți. Cum ați comenta aceasta?

– Doi ani in urma am vizitat Azerbaidjanul și am fost nu numai la Baku, ci și la Ganja. Prin urmare, vestea că Armenia a lovit orașul pașnic adormit Ganja a fost un adevărat șoc pentru mine. Cu siguranță este o tragedie teribila si fără precedent. Acest lucru este inacceptabil în orice caz, în special în secolul XXI, contrar tuturor tratatelor și regulilor internaționale existente. În plus, armele interzise au fost folosite împotriva civililor, provocând durere și furie. Cred că întreaga comunitate mondială ar trebui să condamne această crimă monstruoasă.

– Țara noastră a hotărât să câștige și mulți analiști recunosc că Azerbaidjanul va câștiga. Și victoria noastră ar trebui să devină un fel de dovadă că conflictele teritoriale pot fi încă rezolvate, deși prin mijloace militare. Credeți că războiul de eliberare al Azerbaidjanului va contribui la dezghețarea altelor conflictelor teritoriale din spațiul post-sovietic? 

– Desigur. Acest război nu poate sa treacă neobservat. Dar as dori ca conflictele să nu fie rezolvate prin mijloace militare. Și toată lumea vrea asta,  pentru că oamenii mor, civilii mor. Prin urmare, va fi mai bine pentru toată lumea, dacă astfel de probleme vor fi soluționate exclusiv prin mijloace pașnice, iar integritatea teritorială a Azerbaidjanului trebuie restabilită în mod pașnic, mai ales că Azerbaidjanul are toate drepturile legale în acest sens. Este păcat că nu toate părțile conflictului înțeleg acest lucru, precum și faptul că este necesar să se respecte normele internaționale, să se respecte independența și suveranitatea țării, să se respecte istoria și integritatea teritorială. Este păcat că toate acestea trebuie dovedite prin război. Sperăm că Azerbaidjanul își va restabili integritatea teritorială cât mai curând posibil, sperăm că nu vor mai exista victime, că partea adversă va înțelege în cele din urmă că conflictul nu poate fi rezolvat prin mijloace militare. Sperăm cu adevărat că Moldova va reuși cândva să-și restabilească integritatea teritorială fără sacrificii și vom putea uni băncile Nistrului. Si toți acei cetățeni care, din păcate, au rămas izolați, vor putea da în sfârșit mâna și vor coexista pașnic în viitor.

Minval.az

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...