[ X ]
[ X ]
Știri31 Octombrie 2020 13:30

Șeful misiunii de observare a Adunării interparlamentare CSI: „Facem concluzii bazate numai pe principiile obiectivității și imparțialității”

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1 noiembrie vor fi monitorizate de observatori din cadrul Adunării Interparlamentare CSI. Misiunea este condusă de vicepreședintele parlamentului azer, Adil Aliyev.

Sunteți șeful grupului de observatori pentru alegerile prezidențiale RM din Adunarea Interparlamentară CSI. Ce anume face misiunea?

Un grup de observatori din CSI IPA, pe care îl conduc, efectuează monitorizarea pe termen scurt a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. În timpul monitorizării, ținem întâlniri cu organele de administrare a alegerilor, autoritățile guvernamentale, candidații la președinție, vizităm secțiile de votare pentru a verifica disponibilitatea  in ziua votării. Mâine intenționăm să urmărim întregul proces, de la deschiderea secțiilor de votare pina la numărarea voturilor și rezumarea rezultatelor votului. Pe baza rezultatelor observației, după o discuție colectivă, vom adopta o concluzie generală, pe care o vom prezenta la o conferință de presă a Misiunii CSI, luni, 2 noiembrie 2020.

Cum apreciați activitatea CEC a Moldovei în pregătirea alegerilor?

Comisia Electorală Centrală a făcut o muncă semnificativă în pregătirea alegerilor pe fondul pandemiei covid-19. A fost efectuată învățarea la distanță a membrilor comisiei, au fost emise manuale metodologice pentru comisii, alegători și observatori. Pentru prima dată în istoria Moldovei, 139 de secții de votare au fost deschise în afara țării, ceea ce contribuie la realizarea mai deplină a drepturilor electorale ale cetățenilor. Mâine, la secțiile de votare, vom putea verifica personal eficacitatea măsurilor sanitare luate, precum și evaluarea organizării votului în general.

Unii lideri de opoziție vorbesc despre posibile fraude la viitoarele alegeri. Cum puteți comenta aceste afirmații? În ce părți ale lanțului electoral sunt posibile aceste falsificări și cum să le evităm?

Grupul de observatori din IPA CIS își bazează concluziile exclusiv pe materialele observațiilor personale, aderând la principiile obiectivității și imparțialității. Prin urmare, ipotezele unui număr de personalități politice și publice despre care vorbiți nu pot forma baza judecăților noastre. După cum am spus, vom anunța concluziile noastre la o conferință de presă din 2 noiembrie 2020.

Dvs prezentați corpul legislativ al Azerbaidjanului, conflictul armat din Karabah se desfășoară de mai bine de o lună? se scrie despre civilii răniți, așa este?

Oficial, un total 94 de civili au fost uciși până în prezent, inclusiv femei, copii și vârstnici, iar peste 380 au fost răniți. Au rămas mulți orfani. De asemenea, peste 2.700 de clădiri rezidențiale și obiecte civile au fost distruse sau grav avariate. Numai pe 28 octombrie, la Barda au murit 30 de persoane, dintre care 11 erau copii. Cea mai mica fată avea doar 2 ani. Un voluntar al Crucii Roșii și un angajat EMERCOM au fost de asemenea uciși, un altul a fost grav rănit și un jurnalist american a fost rănit. În 11 și 17 octombrie, în Ganja, oameni pasnici, copii și multe femei au fost, de asemenea, uciși de bombele cu dispersie și bombardamentele de artilerie grea de către Forțele Armate Armene. Un băiat, cetățean al Rusiei, și-a pierdut viața. Trebuie de remarcat faptul că toate acestea s-au întâmplat noaptea, când oamenii dormeau.

Ce parere are Azerbaidjanul despre acest lucru?

Noi condamnăm cu tărie aceste acte de agresiune. Bombardarea a civililor adormiți departe de zona de război este o încălcare clară a normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar, precum și a încetării focului umanitar. Comunitatea internațională nu ar trebui să închidă ochii asupra acestor acțiuni ale Armeniei împotriva populației din Azerbaidjan.

De ce se efectuează atacurile asupra populației civile?

Armenii sunt învinși pe câmpul de luptă. Armata azeră marchează spre victorie, orașe și sate noi sunt eliberate în fiecare zi. Și acesta este felul lor de răzbunare. În plus, ei speră că Azerbaidjanul le va răspunde în natură și vor putea solicita ajutor din partea țărilor terțe și a organizațiilor precum CSTO, ONU etc. Dar aceasta nu va fi. După cum a spus președintele și comandantul-șef al armatei azere, nu suntem în război cu poporul armean, nu vom atinge armenii pașnici, dar vom răspunde inamicului pe câmpul de luptă. În acești 30 de ani, cât au durat negocierile privind o soluționare pașnică, au fost adoptate un număr imens de rezoluții care afirmă că Nagorno-Karabakh și 7 regiuni adiacente sunt teritorii azere și că Armenia ar trebui să le elibereze, dar toate au rămas doar pe hârtie. Nici Grupul Minsk al OSCE, nici ONU, nici alte țări nu au contribuit în niciun fel în acest timp pentru a ne asigura că aceste documente au fost puse în aplicare. … Chiar și UNICEF, care trebuie să apere drepturile copiilor. În plus, toate atacurile asupra orașelor azere au loc după un acord asupra unui armistițiu umanitar, asupra unui încetare a focului în scopuri umanitare, care a avut loc cu medierea Rusiei, Franței și Statelor Unite – președinții Grupului OSCE Minsk. Aceasta este încă o demonstrație a ignorării deliberate a Armeniei față de obligațiile sale și a nerespectării deschise a eforturilor mediatorilor internaționali. Astfel, conflictul azero-armean din Nagorno-Karabakh nu a lăsat loc pentru o soluție justă, decât prin mijloace militare. Dar chiar și în război, Azerbaidjanul se bazează pe normele și principiile dreptului internațional. Nu atingem orașele pașnice din Armenia, nu folosim arme interzise. Și totuși, desigur, sperăm că comunitatea internațională va forța conducerea armeană să se așeze la masa negocierilor și să ne întoarcă în mod pașnic pământurile.

Care sunt acțiunile Azerbaidjanului în această situație?

În primul rând, dorim să ne asigurăm că conducerea politico-militară a Armeniei este pedepsită meritat în cadrul legii și că comunitatea mondială atrage atenția asupra terorismului din partea lor. În acest sens, ministrul justiției din Azerbaidjan, Fikret Mammadov, în calitate de vicepreședinte al Asociației Internaționale a Organismelor Anticorupție, creată cu sprijinul ONU și unind 140 de țări, a făcut apel la președintele organizației, procurorul general al Qatarului, Ali Al Marri, pentru a informa membrii organizației despre provocările militare și crimele comise de Armenia împotriva Azerbaidjanului. Apelul constată că Armenia, care a ignorat în repetate rânduri încetarea focului convenit în scopuri umanitare, și continuă provocările militare destinate populației civile și infrastructurii civile, în legătură cu care numărul de morți și răniți este în creștere. Ministerul Justiției a mai făcut apel la Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu care implementează proiecte comune, informând despre crimele de război armenesti, atacurile asupra populației civile, asasinarea a zeci de civili, inclusiv 11 copii, raportând că unii copii au ramas orfani, pierzându-i pe amândoi părinţi.

În plus, țara noastră a făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății, la Oficiul Regional al OMS pentru Europa și la Fondul Global (pentru sănătate) și și-a exprimat speranța că aceste organizații nu vor rămâne indiferente la această problemă și, în numele protejării vieții și sănătății oamenilorîși vor ridica vocea pentru a opri vărsare de sânge și restabilirea păcii.

Contestații similare au fost trimise Agenției germane pentru cooperare internațională (GIZ) și Fundației pentru cooperare juridică internațională (IRZ), cu care cooperăm de mulți ani.

Ce ar trebui făcut, după părerea dvs., pentru a pune capăt ostilităților?

Pentru aceasta, este necesar doar ca comunitatea mondială să nu ignore ceea ce se întâmplă. Astfel, organizațiile mondiale, în special cele la care este membră Armenia, sa condamneze acțiunile împotriva civililor din Azerbaidjan și sa introduca sancțiuni. De exemplu, sa  interzica intrarea funcționarilor armeni în anumite țări, sa nu aiba dreptul de vot pe anumite aspecte, sa ii priveze de sprijin financiar etc.

www.noi.md

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...