[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Septembrie 2020 09:00

(INTERVIU) Oleg Brega: Vreau să ajung în funcții publice ca să demonstrez că se poate face mai bine, mai eficient, mai econom politică

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, activistul civic, Oleg Brega, candidat al Partidului Verde pentru Consiliul General Bucureşti, România, a vorbit despre implicarea sa în politică, alegerile din România, planurile sale, dar și despre campania electorală în desfășurare.

T.: Dle Brega, din martie sunteți membru al Partidului Verde din România. Ce au partidele din România și nu au cele din Moldova?

O.B.: N-am fost niciodată până acum membru de partid, deci, nu prea pot să compar. Dar, la Verzi am găsit și doctrină progresistă, și deschidere pentru activiști civici incomozi ca mine. Mai greu e cu electoratul, poate că ne-ar vota, dar nu prea știe de existența noastră. Sistemul electoral e făcut ca un ciur des, răzbat în media și în politică doar barosanii cu milioane. Deocamdată.

T.: În genere, ce v-a motivat să vă implicați în politică?

O.B.: Primii ani candidam independent ca să arăt politicienilor și electoratului că e posibilă și politica onestă, cu buget zero sau cheltuieli de campanie minime. Am vrut să simt pe pielea mea cum funcționează sistemul politic, să-l văd din interior. Am găsit mult putregai, impostură, rea-voință. Dar și ne-dorința cetățenilor, a societății civile active, inclusiv mass-media, de a se implica în însănătoșirea statului. Totuși, se pare că am motivat multă lume să iasă din inerție și comoditate, să participe la viața publică. Acum am trecut Prutul, încerc să fac același lucru în România.

T.: Povestiți-ne cum ați ajuns la Partidul Verde din România… de ce nu alt partid, dar anume acesta?

O.B.: Doctrinar, pare cel mai potrivit partid cu drepturile omului, preocuparea mea de bază. Activiștii din toată lumea încep cu grija pentru mediu, chiar din adolescență, vezi cazul elevei Greta din Suedia care a declanșat o grevă școlară globală. Așadar, eco-feminismul meu, veganismul și predilecția de a pedala mi-au indicat că Partidul Verde e casa politică în care m-aș simți cel mai bine, ca acasă. Iar Familia Verzilor Europeni, a patra putere politică de pe continent, mi se pare corectă, curajoasă în apărarea mediului, a statului de drept, și a drepturilor omului.

T.: În prezent sunteți unul dintre candidații Partidului Verde pentru Consiliul General Bucureşti, România. Cum decurge campania, cu ce anume vă ocupați?

O.B.: Sunt al zecelea pe lista Partidului Verde pentru Consiliul municipal al capitalei. Mă așteptam că vor exista dezbateri în mass-media, dar, se pare, nici pe internet nu se întâmplă mare lucru. Cei cu bani și cu resurse administrative fac pomeni electorale. Nouă ne rămâne doar distribuirea de fluturași electorali și comunicarea directă cu oamenii pe stradă. Ceea ce e istovitor și periculos pe timp de pandemie.

T.: Ce diferențe și asemănări sunt între campaniile electorale din Republica Moldova și România? 

O.B.: Sunt diferențe mari la nivel de lege. De fapt, nu-s chiar mari, dar esențiale. În ambele capitale românești, Chișinău și București, trebuie să prezinți 10 mii de semnături în susținerea ta ca să poți candida. Numai că un oraș are aproape un milion de locuitori, iar dincoace sunt peste două milioane. În plus, la Chișinău nu poate strânge oricine semnături, ci doar grupurile acceptate de organele electorale, pe formulare cu număr de înregistrare, cu obligativitatea de a introduce datele fiecare persoană care susține un partid sau candidat. Aici poate aduna semnături oricine, pe formular scos din lege și printat, și doar semnătura trebuie aplicată de alegător. Ba chiar a fost posibilă colectarea de semnături online. Iar Partidul Verde cere și vot electronic online.

Chiar dacă Moldova e zonă roșie COVID-19, CEC n-a catadicsit să relaxeze normele aberante de colectare a semnăturilor, și iată că sute de mii de oameni au trebuit să interacționeze fizic, și consecințele vor fi dezastruoase chiar până la alegerile prezidențiale. Iar aceste reguli aberante n-au prevenit impostura, oricum vom avea o duzină de candidați oficial înregistrați, la fel cum la Primăria Chișinăului au candidat mereu foarte mulți. Și la București avem aproape 20 de candidați pentru funcția de primar general. Chiar și președintele Partidului Verde, Florin Călinescu, va candida în calitate de locomotivă pentru lista verde.

Problema aici e că nu avem 2 tururi de scrutin, edilii sunt aleși din primul tur, deci, cineva cu doar 10%, la doar un sfert sau o treime prezență la vot, poate ajunge primar al capitalei, cum este Gabriela Firea, actuala șefă a administrației Bucureștilor, care nu este reprezentativă pentru majoritatea populației alegătoare. Iată de ce, aici, spre deosebire de stânga Prutului, e mai importantă prezența la vot.

T.: În RM, cetățenii vă cunosc în calitate de activist civic, candidat pe bicicletă, cu bugete zero… în campanii electorale. În România cum vă promovați?

O.B.: Ca politician nou, progresist, curajos, intransigent cu corupții, atent la nevoile omului de rând, unul din echipa temerară a lui Călinescu.

T.: În cazul în care ajungeți în Consiliul General Bucureşti, intenționați să promovați și anumite proiecte ce vizează țara noastră/capitala țării – Chișinău? Cum anume?

O.B.: Deocamdată Bucureștii nu au cu ce să ajute Chișinăul, nici expertiză, nici fonduri prea multe. Ne leagă doar toponimicele: strada București, Drumul Taberei, acolo, și bulevardele Basarabia sau Chișinău dincoace. E foarte suspect cum consiliul local din sectorul 6 de aici a votat alocarea câtorva milioane de lei Chișinăului ca să repare un parc. Nu cred că în capitalele noastre ar fi prioritare parcurile și distracția, mai degrabă a fost o schemă mafiotă de spălare de bani publici. Voi cere organelor abilitate să verifice legalitatea acelui proiect.

La iarnă s-ar putea să particip și la alegerile parlamentare din România, poate chiar din partea diasporei basarabene, ca să pot veni în Moldova de Est ca să promovez partidul și ideile noastre progresiste. Deci, în programul meu electoral voi include și măsuri pentru debirocratizarea statului român, simplificarea procedurilor de redobândire a cetățeniei române, facilități de integrare pe piața muncii a românilor din teritoriile ocupate.

T.: Pe lângă implicarea în politică, cu ce vă ocupați la București? Cum e viața în capitala României?

O.B.: Continui să fac activism civic, în stradă și, mai ales, online. Întrețin blogul Curaj.TV al Asociației Hyde Park, pagini pe Facebook cu același nume, canalele mele de Youtube, din care îmi câștig existența de creator de conținut video.

Viața aici e mai agitată decât la Chișinău și în alte orașe românești, e plină de evenimente, dar criza sanitară m-a ținut jumătate de an în casă și m-a făcut să urmăresc mai cu atenție evenimente regionale și globale. Mă simt cetățean al planetei, locuitor activ al continentului european. Dar tocmai citesc o carte despre feminismul african ;-).

T.: În genere, ce planuri aveți legate de politică?

O.B.: Vreau să ajung în funcții publice ca să demonstrez că se poate face mai bine, mai eficient, mai econom politică. Voi fi consilierul local sau deputatul care merge la serviciu cu bicicleta, cu transportul public, comunică direct cu oamenii, publică tot ce este de interes public și nu face înțelegeri pe sub masă, nu se teme să spună NU. Dacă nu voi reuși, voi avea măcar satisfacția că am fost consecvent, că am promovat aceleași valori și pe internet, și între oameni, și în familie.

T.: La 1 noiembrie urmează să se desfășoare alegerile prezidențiale în RM. Ce credeți despre aceste alegeri? Aveți vreun favorit în această cursă?

O.B.: Sunt alegeri necesare, demult așteptate, dar pe care guvernarea actuală putea să le organizeze mai responsabil, mai puțin periculos pentru societate. Dacă n-a făcut-o, e pentru că este o guvernare incompetentă sau rău intenționată, Dodon se agață cu ghearele de putere și vrea să devină al doilea Lukașenko al Europei, ambii imitându-l pe idolul lor de la Kremlin.

O susțin deschis și hotărât pe Maia Sandu, ca fiind candidata nu doar cu cele mai mari șanse să-l învingă pe impostorul hrăpăreț și oportunist, dar și o politiciană curajoasă, principială, consecventă, de care clasa politică moldovenească nu prea avut parte până acum. Mă bucur că are echipă profesionistă și integră, urmăresc activitatea deputaților din partidul ei, sper că vor învinge la prezidențiale și le doresc scor cât mai mare la anticipate.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...