[ X ]
[ X ]
Important23 August 2020 10:00

TOP-15 recorduri înregistrare în sesiunea de primăvară a Parlamentului

Sesiunea de primăvară a Parlamentului a început la 3 februarie și s-a încheiat la 20 iulie curent, iar, odată cu aceasta, s-a tras linie asupra activității deputaților. În context, TRIBUNA a realizat un clasament cu 15 recorduri/curiozități din prima sesiune legislativă din acest an.

1). 21 de ședințe plenare ale Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova a fost convocat în 21 de ședințe plenare. Dintre acestea, 18 au avut loc, iar 3 nu s-au desfășurat din lipsă de cvorum. Prima ședință plenară din sesiunea de primăvară a avut loc pe data de 6 februarie, iar ultima – pe 20 iulie 2020.

2). Circa 121,14 ore – durata dezbaterilor din cadrul ședințelor plenare

În cele 18 ședințe care au avut loc, durata totală a dezbaterilor a fost de circa 121,14 ore. Pentru comparație, în 2019, în sesiunea de primăvară, Parlamentul s-a convocat în 16 ședințe plenare, cu o durată totală a dezbaterilor de circa 49,55 ore.

3). 164 de acte legislative – adoptate

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 164 de acte legislative în această perioadă. 133 sunt legi organice, iar 31 sunt hotărâri. Parlamentul a adoptat, în sesiunea de primăvară, 96 de legi pentru modificare și completare, 20 de legi au fost pentru ratificări, iar 17 – legi cadru. Totodată, 14 dintre hotărârile adoptate au fost pentru modificare și completare, 9 s-au referit la numire și eliberare, iar 8 au fost hotărâri cadru. În lectura I, Parlamentul a aprobat 133 de proiecte de acte legislative. În sesiunea de primăvară, Parlamentul a adoptat cinci legi prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, dintre care o lege a fost declarată neconstituțională. De asemenea, Parlamentul a adoptat 25 de acte normative, incluse în lista priorităților legislative ale Guvernului.

4). Deputații au înaintat cele mai multe inițiative – 238

În Parlament au fost înregistrate 350 de inițiative legislative. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de deputați – 238 de proiecte. Totodată, 27 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al Parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare. Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 95 de proiecte de acte legislative, iar Președintele țării – 17 proiecte. Din numărul total de proiecte de acte normative înregistrate în Parlament în perioada menționată – 5, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă.

5). Fracțiunea care a înregistrat cele mai multe inițiative legislative – 58

În sesiunea de primăvară, cele mai multe inițiative legislative au fost înaintate de Fracțiunea Parlamentară ACUM PLATFORMA DA – 58 de proiecte, urmată de Fracțiunea PAS, Blocul ACUM – cu 47 de proiecte. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a înaintat 44 de inițiative legislative. Grupul Parlamentar PRO MOLDOVA a elaborat și a înaintat 21 de proiecte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova – 19 proiecte, Fracțiunea Partidului ȘOR – 17. Deputații independenți sunt autori ai 4 proiecte.

6). 128 din cele 350 de proiecte de acte legislative – adoptate

Pe parcursul sesiunii de primăvară, 350 de proiecte de acte legislative au fost înregistrate în Parlamentul de legislatura a X-a, dintre care 5, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă. Din numărul total de proiecte înregistrate în sesiunea recentă, 128 de proiecte au fost adoptate, iar 201 se află în procedură de examinare sau reexaminare, 12 au fost retrase și 3 – respinse.

7). 20 de hotărâri ale Biroului permanent al Parlamentului

Biroul permanent al Parlamentului a adoptat 20 de hotărâri în sesiunea de primăvară 2020. Biroul permanent s-a convocat în 21 de ședințe.

8). 185 de ședințe ale Comisiilor permanente ale Parlamentului

În sesiunea de primăvară 2020, cele 11 comisii permanente ale Parlamentului de legislatura a X-a s-au convocat în 185 de ședințe. Potrivit bilanțului statistic al procesului legislativ, Comisia juridică, numiri și imunități s-a convocat în 34 de ședințe, Comisia agricultură și industrie alimentară – 19, Comisia politică externă și integrare europeană și Comisia de control al finanțelor publice – fiecare câte 18 ședințe, Comisia protecție socială, sănătate și familie – 17, Comisia economie, buget și finanțe și Comisia mediu și dezvoltare regională – fiecare câte 16 ședințe, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media – 15, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – 13, Comisia administrație publică – 10, Comisia drepturile omului și relații interetnice – 9.

9). Sute de rapoarte ale Comisiilor permanente ale Parlamentului

În cadrul ședințelor, cele 11 comisii parlamentare au aprobat circa 300 de rapoarte și corapoarte și 825 de avize la proiectele de acte legislative. Cele mai multe rapoarte și corapoarte au prezentat Comisia economie, buget și finanțe – 85 și Comisia juridică, numiri și imunități – 83. Cele mai multe avize la proiectele de acte legislative, câte 122 de avize, au fost prezentate, în sesiunea de primăvară, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și Comisia juridică, numiri și imunități. Circa 100 de avize au prezentat Comisia agricultură și industrie alimentară și Comisia protecție socială, sănătate și familie. Totodată, deputații au prezentat în comisii 139 de amendamente la proiectele de acte aflate în examinare. În prezent, cele mai multe proiecte aflate în lucru sunt la Comisia economie, buget și finanțe – 85 de proiecte și Comisia protecție socială, sănătate și familie – 84.

10). 10.5 moțiuni depuse

5 moțiuni au fost depuse în Parlament în sesiunea de primăvară 2020. Dintre acestea, 4 moțiuni au intrat în procedură legislativă, iar una nu a fost admisă. Dintre cele 4 moțiuni, 3 au fost moțiuni simple, iar 1 – de cenzură. O moțiune simplă nu a fost supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului.

11). Fracțiunea cu cele mai multe rapoarte la proiecte de legi în cadrul ședințelor în plen – 31

În prima sesiune din anul curent a Legislativului, deputații din Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au prezentat cele mai multe rapoarte la proiecte de lege în cadrul ședințelor în plen, 31 la număr (raport autor) și 176 (raport comisie). Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a avut 13 rapoarte ale autorilor și 1 raport al comisiei, Fracțiunea ACUM Platforma DA – 11 și, respectiv, 4 rapoarte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 5 rapoarte ale autorilor și 80 de rapoarte ale comisiilor. Potrivit bilanțului statistic al sesiunii de primăvară 2020 a Parlamentului, tot membrii PSRM au avut cele mai multe corapoarte – 19, fiind succedați de deputații PDM (16 corapoarte).

12). Fracțiunea cu cele mai multe declarații – 8

Deputații PAS, Blocul ACUM au avut cele mai multe declarații în această perioadă – 8, din numărul total de 21 de declarații, iar ACUM Platforma DA – 5, PSRM – 2, deputații neafiliați – 6. De menționat că dreptul deputaților la declaraţii în probleme ce nu sunt incluse în ordinea de zi a şedinţei plenare este prevăzut de Regulamentul Parlamentului.

13). Fracțiunea cu cele mai multe luări de cuvânt – 44

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM deține întâietatea după numărul de luări de cuvânt pe marginea proiectelor de acte legislative – de la începutul sesiunii deputații din fracțiune au avut 44 de luări de cuvânt în plen. În același timp, fiecare a cincea luare de cuvânt au avut-o deputații Fracțiunii ACUM Platforma DA (24), care i-au depășit cu o singură luare de cuvânt pe deputații PSRM (23). PDM a avut 8 luări de cuvânt, Fracțiunea Partidului ȘOR – 4, deputații neafiliați – 5.

14). Instituția căreia i-au fost adresate cele mai multe întrebări – 9

În cursul sesiunii de primăvară-vară a anului 2020, deputații Parlamentului de Legislatura a X-a au adresat Guvernului sau conducătorilor altor autorităţi ale administraţiei publice 45 de întrebări și 4 interpelări. Guvernul a fost instituția căreia i-au fost adresate cele mai multe întrebări și interpelări (9), fiind succedat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (7), Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (6), Ministerul Economiei și Infrastructurii (5), Prim-ministrul (4) și Procuratura Generală (4). De asemenea, au fost sesizate Ministerul Justiției (3), Serviciul de Informații și Securitate (3), Ministerul Finanțelor (2),  Agenția Proprietății Publice (2), Agenția Națională Transport Auto (2), alte instituții.

15). Fracțiunea care a adresat cele mai multe întrebări instituțiilor abilitate – 16

Dintre cele 45 de întrebări adresate instituțiilor abilitate, cele mai multe au fost adresate de Fracțiunea PAS Blocul ACUM (16 întrebări), care este urmată de Fracțiunea ACUM Platforma DA (10 întrebări). Fracțiunea PDM a solicitat 6 întrebări, iar Fracțiunea Partidului ȘOR – 5. Câte una au fost adresate de către Fracțiunile PSRM, Grupul Parlamentar PRO Moldova și de către deputații independenți. Deputații neafiliați au solicitat 5 întrebări. De menționat că, cele 4 interpelări au fost solicitate de Fracțiunea ACUM Platforma DA și Fracțiunea Partidului ȘOR.

Notă: Clasamentul a fost elaborat în baza datelor din bilanțul statistic al Legislativului.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...