[ X ]
[ X ]
Important27 Octombrie 2019 10:00

TOP-15 curiozități din primul tur al alegerilor locale generale

În primul tur al alegerilor locale generale au avut loc mai multe premiere și lucruri interesante. În context, TRIBUNA a realizat un top-15 curiozități.

1). Primari votați cu 100% din alegători

În 20 de localităţi, candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. Și asta pentru că în toate dintre aceste cazuri în buletinul de vot era înscris câte un singur concurent electoral.

2). Primar la al 9-lea mandat

Valentin Guțan a câștigat un nou mandat în calitate de primar al orășelului Cricova. Astfel, își menține calitatea de cel mai longeviv primar din Republica Moldova. La aceste alegeri, el a fost votat de către 2087 alegători, adică 65,57%. Acesta este al nouălea mandat de edil. Valentin Guțan a ajuns la cârma primăriei în anul 1987, pe când avea 27 de ani. Potrivit CALM, a câștigat toate mandatele din primul tur.

3). Candidat cu un singur vot

Candidatul Partidului Șor la șefia satului Carbalia din UTA Găgăuzia, Nicolai Savastin, a obținut la alegeri doar un sigur vot.

4). Primar pentru câteva ore

Candidatul democrat la șefia satului Filipeni din raionul Leova, Vasile Grosu, a fost primar ales din primul tur de scrutin timp de doar câteva ore. Vasile Grosu fusese declarat învingător al cursei electorale din primul tur, după ce i-a fost atribuit un vot pe care membrii comisiei îl declarase „invalid”, având în vedere că era un buletin murdar de cerneală în care nu se înțelegea clar în dreptul cărui candidat e pusă ștampila „votat”. Totuși, contracandidatul său, liberal-democratul Tudor Camerzan s-a adresat în judecată. La scurt timp, s-a decis modificarea procesului-verbal cu rezultatele alegerilor și s-a stabilit turul II de scrutin. Astfel, în turul II se va duela democratul Vasile Grosu (49,95%) și liberal-democratul Tudor Camerzan (28,10%).

5). Candidații cărora nu le-a ajuns câte un singur vot

O altă curiozitate este și faptul că, la doi candidați înscriși în cursă nu le-a ajuns doar câte un singur vot ca să devină primari, astfel se vor duela în turul II. Este vorba despre candidatul independent la șefia satului Dolna, Valentina Celacuș (Strășeni) fiind votată de 205 cetățeni din 510, și candidatul Blocului ACUM la șefia satului Coropceni, Nicolae Badan (Telenești), care a adunat 288 voturi din 576.

6). Satul care a ales un singur partid și un singur candidat

Un caz interesant a fost în satul Șeptelici din raionul Soroca. La alegeri s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar al satului doar candidatul PSRM, Victoria Andriuța, fiind votată de toți cetățenii care au participat la votare. Și la funcția de consilieri locali cetățenii au avut o singură opțiune, adică lista consilierilor PSRM, care, la fel, a fost votată 100%.

7). Primar pro-european la șefia unui sat din UTA Găgăuzia

Aceste alegeri s-au remarcat și prin faptul că, în UTA Găgăuzia pentru prima dată a fost ales Primar un candidat de dreapta, pro-european. Astfel, satul Carbalia va fi condus următorii patru ani de candidatul Blocului ACUM, Vitali Cechir, care a fost votat de 133 de cetățeni, ceea ce a reprezentat 51,55%.

8). Premiera socialiștilor în suburbii

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova deținea până acum conducerea a 2 primării din suburbiile capitalei, iar la aceste alegeri pentru prima dată numărul a crescut până la 5, inclusiv e vorba de Colonița, satul de baștină a lui Mihai Ghimpu și a lui Dorin Chirtoacă.

9). Doi foști soți – contracandidați în alegeri

În presă a apărut informația precum că, doi foști parteneri de viață au ajuns să fie contracandidați în comuna Holoșnița, raionul Soroca. Astfel, ar fi vorba despre candidatul Mișcării social-politice „Forța Nouă”, Radion Pădure, și candidata socialiștilor, Violeta Groapă. Potrivit rezultatelor, socialista a fost votată de 182 de cetățeni, pierzând lupta, iar reprezentantul MFN a fost votat de 251 de cetățeni (36,97%) și se va duela în turul II cu candidatul Blocului ACUM, Marcel Prodan, care a fost votat de 222 cetățeni (32,70%).

10). Cel mai vârstnic Primar

Orașul Cupcini din raionul Edineț se poate lăuda cu cel mai vârstnic primar din Moldova. Este vorba despre Ivan Ostaficiuc, care are 75 ani. Socialistul este la al optulea mandat consecutiv, obținând 63,88%.

11). Un lider unionist – consilier local cu cele mai multe voturi într-un sat din Taraclia

Liderul unionist, Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, a candidat independent în cadrul Consiliului Local din satul Aluatu, raionul Taraclia, și a acumulat cele mai multe voturi. Acesta a obținut un scor de 37,11%, în pofida faptului că, în raionul Taraclia, majoritatea alegătorilor și-au dat votul pentru PSRM.

12). Primari independenți

La aceste alegeri locale generale s-au înscris în cursă mai mulți candidați independenți. Astfel, din primul tur, au câștigat mandate de primar 64 candidați independenți, iar în turul II doilea participă încă 84 de candidați independenți.

13). Primarul care nu-și pierde notorietatea, chiar făcând și o pauză într-o altă funcție

Istoricul Oleg Garizan, diplomat și politician moldovean de etnie găgăuză, la aceste alegeri, a câștigat detașat din primul tur de scrutin Primăria s. Copceac, UTA Găgăuzia, fiind votat de 74,18%, în calitate de primar independent. Astfel, el va fi la cârma Primăriei deja al cincilea mandat. Pentru prima dată a obținut mandatul de Primar în 1999-2003, ulterior în 2003-2007, 2007-2009, aici renunțând la mandat în favoarea fotoliului de deputat, pe care l-a deținut în trei legislaturi: aprilie 2009-iulie 2010, iulie 2009-2010 și din 2010-2014. La alegerile locale din 2015, Oleg Garizan a revenit la cârma satului, confirmându-se mandatul și la alegerile de duminică.

14). Partidele – cu un singur primar în întreaga țară

La aceste alegeri, Partidul Liberal și Partidul Unității Naționale (PUN) au câștigat din primul tur doar câte un mandat de primar pe țară. Astfel, în cazul PL este vorba despre Primarul com. Cruzești (Chișinău), Violeta Crudu, care a adunat 65,82%, iar în cazul PUN – Primarul s. Corjova, raionul Criuleni, Gheorghe Ojog (65,25%).

15). Unicul Primar pe care ar putea să-l obțină PVE

Partidul Verde Ecologist ar putea avea un Primar, urmare a alegerilor locale generale din acest an. Lucrul acesta se va întâmpla în cazul în care candidatul PVE la șefia com. Hrușova (raionul Criuleni), Parascovia Cotovici, care a trecut de primul tur, va câștiga bătălia din turul II de scrutin în fața candidatului Blocului ACUM, Pavel Roșa. În primul tur de scrutin ea a acumulat 38,22%, iar contracandidatul său – 31,30%.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...