[ X ]
[ X ]
Important18 Iulie 2020 07:00

Fost politician: Nu sunt de acord cu „Jos!” și după mai vedem. Ce vom vedea? Un guvern strâns la perete, care va compromite ultima speranță la schimbare

Fostul Premier, Ion Sturza afirmă că, în mod tradițional, de politică se preocupă vreo 5, maximum 10%, din populație, informează TRIBUNA.

„Anume ei fac „zgomotul” necesar acestui proces. Restul sunt spectatori pasivi, gata în orice moment să îmbrățișeze pe cineva care le va promite cel mai mult. Și politicienii începători știu despre formula magică a „succesului” – bârfește cât mai mult adversarul, fă-l vinovat de toate eșecurile individuale ale omului și promite lui, omului, că tu îi vei rezolva toate problemele. Într-un singur cuvânt, acesta se numește populism. Nu are importanță cine este acel „cineva”, important e să stârnească cât mai multe așteptări. În condițiile Republicii Moldova se vinde suficient de bine și „lupta cu corupția”, dar și integrarea „undeva” – în Europa sau în Eurasia. De acolo ar trebui să vină și „granturile” sau haleava, cum s-ar zice”, a scris Sturza, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, din păcate, scurtele guvernări după iunie 2019 au fost în mare un eșec.

„Nu că cele din trecut ar fi fost de mare succes… De ce? Echipe slab pregătite din punct de vedere profesional, dar și lipsa de acțiuni realiste de formatare a ceea ce numim noi statul moldovenesc. Cât de slabă din punct de vedere intelectual este actuala clasă politică s-a văzut în timpul pandemiei – mesaje confuze, răutăcioase, bazate pe un singur deziderat, pe care îl știu mai bine – JOS! Măsuri epidemiologice, economice, sociale, idei cum să consolidăm societatea divizată, să rezolvăm conflictele mai vechi și să avem o politică externă adecvată? Nu! Doar acțiuni pe RP bombastice fără de substanță în esența lor. În plus, victime ușoare ale „strategiilor” oligarhilor fugari dornici de revanșă. „Gâdiliți” un pic la orgoliul propriu, s-au format cozi la funcția de prim-ministru. În conștiința colectivă deja se impregnează ideea că Plahotniuc nu a fost chiar așa de rău, precum și că Voronin ar fi fost un mare om de stat…”, a punctat el.

Ion Sturza a mai scris că este de acord că Guvernul Chicu trebuie să plece. „A eșuat lamentabil în toate domeniile, iar premierul a avut un discurs orgolios și ofensator la adresa cetățenilor și partenerilor externi. Însă nu sunt de acord cu sintagma „Jos!” și după, mai vedem. Ce vom vedea? O perioadă de haos și lehamite, un guvern strâns la perete, fără suport politic și care va dezamăgi și compromite ultima speranță la schimbare. Guvern care va lua-o din plin pentru eșecul din pandemie și criza economică și care va face imposibilă alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte. Să nu aibă nimeni iluzia că acel guvern va „lucra” pentru Maia Sandu. Dimpotrivă, o „va lucra”. Nivelul de ură reciprocă a atins cote maxime, iremediabile, cred eu”, a mai scris Sturza, adăugând astfel vom asista la un triumf al fugarilor, care se vor înțelege după asta de minune cu Dodon&Co, vor avea un alt procuror general și judecători care vor „torpila” totul.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...