[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Iulie 2020 10:00

TOP-5 potenţiale puncte de atracţie pentru electoratul unionist

Electoratul unionist din Republica Moldova, potrivit unor estimări, constituie peste 20% din numărul total de alegători. Totodată, rămâne încă o enigmă modul în care se va purta acest electorat la următoarele alegeri. TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional la temă, în care să fie scoase în evidenţă potenţialele punte de atracţie pentru acest electorat, către care şi-ar putea îndrepta respectivii alegători simpatiile în următorul scrutin.

1). Platforma „Demnitate şi Adevăr”

În ultimul timp, PDA a făcut un vizibil pas spre platforma unionistă. Şi anterior PDA îşi afişa simpatiile unioniste, dar acum respectivele mesaje s-au amplificat. Dacă reprezentanţii PDA vor continua să promoveze mesaje atractive pentru alegătorii unionişti, nu este exclus că o parte dintre aceştia îşi vor da votul pentru respectivul partid.

2). Partidul Unităţii Naţionale

Venirea lui Octavian Ţîcu şi a lui Vlad Ţurcanu în fruntea PUN a determinat o parte din alegătorii unionişti să privească cu mai multă încredere spre acest partid. Ei au adus cu sine un suflu nou în formaţiune, dar şansele de viitor ale PUN depind de cât de activi vor fi exponenţii săi şi ce abordări vor promova.

3). Mişcarea politică „UNIREA”

În această Mişcare sunt o mulţime de unionişti convinşi, cu experienţă şi destul de cunoscuţi respectivului segment de electorat. Problema lor constă însă în faptul că au fost mulţi ani exponenţi ai curentului unionist, au ocupat funcţii importante, dar nu au reuşit să-i reprezinte interesele conform aşteptărilor acestor alegători. Dacă însă vor veni cu abordări noi, cei din Mişcarea „UNIREA” pot recâştiga încrederea şi simpatia unei părţi a respectivului electorat.

4). Partidul „Acţiune şi Solidaritate”

Chiar dacă pe dreapta are cele mai bune poziţii, PAS nu prea riscă să-şi afişeze unionismul. O face doar în rare cazuri şi, probabil, impus de anumite situaţii concrete. Dacă s-ar manifesta deschis ca un partid unionist şi ar veni cu mesaje în acest sens în permanenţă, probabil PAS ar avea mai multe şanse de a câştiga simpatia electoratului unionist.

5). Partidul Liberal Democrat din Moldova

PLDM şi anterior a fost un bun punct de atracţie pentru o parte din electoratul unionist, dar declinul în care a intrat respectiva formaţiune în 2016 şi-a spus cuvântul şi la acest capitol. Acum PLDM dă unele semne de revenire. Dacă va reuşi să revină, nu este exclus să atragă din nou o parte din alegătorii unionişti.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...