[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Iulie 2020 14:00

Omul săptămânii - Viorica Dumbrăveanu, ministru Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În această săptămână, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a trecut un test important – moțiunea simplă asupra politicilor (acțiunilor și inacțiunilor) guvernamentale în domeniul sănătății publice.

După mai multe ore de dezbateri și luări de cuvânt ale reprezentanților tuturor fracțiunilor, majoritatea deputaților au votat împotriva moțiunii.

Tot în această săptămână, ministra a efectuat o vizită de lucru la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, pentru a discuta despre activitatea instituției și problemele cu care se confruntă în această perioadă.

În această săptămână, Ministerul condus de Viorica Dumbrăveanu a venit cu mai multe anunțuri, dar și mai multe proiecte de legi și de hotărâri au fost adoptate. Și anume – persoanele asigurate vor beneficia, începând de la 10  iulie, de mai multe medicamente compensate. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, ce ţine de prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Parlamentul a votat în lectură finală o serie de modificări la Codul Muncii. Proiectul de Hotărâre de Guvern ce prevede indexarea de 2 ori pe an a venitului lunar minim garantat la 1 aprilie și la 1 octombrie, precum şi majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat calculat pentru fiecare copil, de la 50% la 75% au fost aprobate de Guvern, în scopul sporirii garanţiilor sociale şi susţinerea familiilor defavorizate. De asemenea, s-a anunțat că, dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură.

MSMPS, MAI, ANSA, ANSP și ANTA au continuat desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

La fel, Ministerul a lansat Concursul Premiul Național pentru vârstnici „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediţia 2020, dar și s-a anunțat că,  platforma tender.health, care permite vizualizarea și analiza datelor despre donațiile externe și interne ale partenerilor Republicii Moldova, donate pentru consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare publice, implicate în tratamentul COVID-19.

De menționat că, tot în această săptămână, Președintele Igor Dodon a anunțat că  o va decora pe ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, cu ordinul „Gloria Muncii”, pentru profesionalismul cu care a gestionat ministrul pandemia COVID-19.

TRIBUNA precizează: Viorica Dumbrăveanu s-a născut la data de 23 decembrie 1976, în Chișinău. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Informatică, Facultatea de Drept, specialitatea Drept general. De asemenea, deține titlul de licenţiat în profilul jurisprudenţă la Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea drept, dar și este magistru în drept, specializarea drept penal şi criminologie. În prezent este Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De-a lungul anilor a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei, inclusiv cea de viceministru și de secretar de stat. Până la numirea în funcția de ministru, a fost Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul dezvoltării sociale, timp de câteva luni.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...