[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Iulie 2020 06:00

Opinie: În toată lumea asumarea de răspundere a Guvernului este o măsură extremă, cu două finalități. Noi acum construim a 3-a cale

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, ex-deputat, susține că „în urma boicotării ședințelor de Parlament, apare întrebarea: A căzut sau nu a căzut Guvernul?”, informează TRIBUNA.

„În toată lumea asumarea de răspundere a Guvernului este o măsură extremă cu posibile consecințe extreme. Acest exercițiu are două finalități: 1. Asumarea de răspundere trece – Guvernul implementează politicile asumate; 2. Asumarea de răspundere nu trece – Guvernul este demis. Însă în Moldova noi acum construim a 3-a cale: lipsa de cvorum și ceață juridică. Nu este clar ce se întâmplă mai departe. Se pare că clasa noastră politică încearcă să construiască a 3-a finalitate: 3. Asumarea de răspundere nici nu trece, nici nu cade – Parlamentul ignora Guvernul și-i spune să-și caute de treabă. Nici demisie nici Legi adoptate. Nimic. Parcă nici nu a fost asumare și nici nu a fost risc de demisie”, scrie Ioniță, pe o rețea de socializare.

În opinia sa, această nouă realitate este una foarte păguboasă. „Ea aruncă în derizoriu orice inițiativă politică în Moldova. Guvernul va veni măcar și-n fiecare zi cu Asumări de Răspundere. Parlamentul va ignora Guvernul. Noi discredităm totalmente actul de guvernare și Interesul Public. Eu îmi permit să enunț viziunea mea în baza deciziei Curții Constituționale din aprilie 2020. Prin această decizie Curtea Constituțională a fixat două lucruri:

  1. Guvernul este obligată să-și asume răspunderea în fața Parlamentului
    2. Guvernul este obligat să asigure cvorumul de 51 deputați.2. În interpretarea mea: Dacă Guvernul nu poate executa aceste două măsuri, el nu se bucură de sprijin politic, Asumarea de Răspundere nu a trecut și aceasta automat înseamnă demisia Guvernului”, a mai scris expertul, întrebând: „Ce opinie au constituționaliștii? Cum trebuie de procedat? Cine în țara aceasta asigură legalitatea proceselor politice și de administrare a treburilor publice?”. „Noi facem ceva pentru interesul public sau ne jucăm de-a politica?”, a conchis Ioniță.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...