[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Iunie 2020 06:00

Credeți că va fi înaintată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu? Explicațiile unui cunoscut analist politic!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a fost întrebat: „În ultimul timp, tot mai mult se discută despre o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Iar Platforma DA a invitat PAS să o examineze. Credeți că va fi înaintată? Să ne așteptăm la căderea Guvernului Chicu?”.

„Depinde dacă lecția a fost învățată de foștii ACUM-iști. Depinde de cât de corect vor fi concepute și aranjate prioritățile politice ale opoziției în această situație, cu precădere ale PAS și DA. Demiterea Guvernului Chicu este posibilă doar prin coalizarea opoziției per ansamblu în condițiile când Maia Sandu urmărește obiectivul consolidării poziției sale de cel mai bine plasat în sondaje candidat al opoziției contra președintelui Dodon. Asocierea PAS cu partidele lui Șor și Candu în acțiunea de demitere a Guvernului Chicu, cu atât mai mult, prin votarea unui nou guvern, ar putea să știrbească imaginea Maiei Sandu din perspectivă electorală. Tot atât de periculoasă este și angajarea PAS într-un guvern pe timp de acutizare a crizei pandemice și social-economice. Pe de altă parte, Maia Sandu și PAS deja sunt criticați că să eschivează de la demiterea Guvernului incompetent socialist din considerente egoiste de partid. PAS este pus în fața unei dileme grele. Să vedem cum se vor descurca în această situație”, a răspuns analistul.

Potrivit lui, pentru Platforma DA situația este puțin mai simplă. „Ei nu au un candidat cu șanse avansate la prezidențiale, și, concomitent, partidul este la limită în sondaje pentru depășirea pragului de trecere în Parlament. DA-iștii sunt mai puțin afectați de o posibilă asociere de scurtă durată cu partidele Șor și Candu. De aici decurge interesul de a accede cât mai repede la guvernare pentru a ridica ratingul electoral al partidului. Este clar că interesele de moment ale PAS și DA sunt în divergență, ceea ce produce o polemică conflictuală între ACUM-iștii de ieri și creează un culoar de longevitate Guvernului Chicu”, a conchis Țăranu.

Notă: Varianta integrală a interviului o puteți citi AICI.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...