[ X ]
[ X ]
Important21 Iunie 2020 07:00

Ex-Premierul Ion Sturza, despre revenirea în politică: „După 20 şi ceva de ani…”

Ex-Premierul Ion Sturza preferă să stea în afara politicii, or, potrivit spuselor sale, domeniul acesta nu-l încântă, informează TRIBUNA.

„Știți cum actorii au un rol mai reușit sau mai puțin reușit și rămân cu el în memoria spectatorilor, așa cred că am rămas și eu în memoria opiniei publice cu rolul meu foarte scurt în politică, la finalul anilor `90, cu funcţia de premier care a durat de fapt doar 9 luni. Dar se asociază şi cu activitatea mea de viceprim-ministru, ministru al economiei. În perioada aceea am făcut tot felul de reforme, unele mai reuşite, altele mai puţin reuşite. Am avut în sensul ăsta un rol pentru opinia publică”, a spus el, într-un interviu pentru life.ro, adăugând: „Nu-i politica ceea ce mi-am dorit sau ce îmi doresc. Eu am o formaţie mai mult economică. Cariera mea a început în perioada sovietică în zona asta economică şi a continuat în afaceri în anii `90. Politica a fost mai mult un accident, un joc al sorţii şi, după 20 şi ceva de ani, sunt satisfăcut că am avut discernământul să nu continui”.

Sturza a mai spus că politica nu e o profesie care îl încântă, politica presupune foarte multe compromisuri, inclusiv cu propria etică şi morală.

Fiind întrebat dacă e de părere că „nu se poate face politica aia curată la care visează unii dintre noi”, fostul Premier a spus – „sigur că nu”. „Sunt mii de ani de când există politica şi de atunci e la fel. În mare măsură se făcea prin manipulare, prin manipularea slăbiciunilor oamenilor, orgoliilor lor. Foarte rari au fost politicienii care au avut un profil eficient, iar dacă o să ne uităm o să vedem că cei care au avut cel mai mare succes, au fost tot nişte paralele”, a declarat omul de afaceri, pentru sursa citată.

Cât despre faptul că analizează politica din Republica Moldova și face diverse declarații, Sturza a spus: „e mult mai OK să fii de partea asta a baricadei. Sau mai bine zis, să fii de partea cealaltă a gardului şi să bagi din când în când băţul prin gard şi să îi mai zgândări un pic pe politicieni”.

Sturza a subliniat că nu ar mai reveni în politică. „Eu ştiu prea bine cu ce se mănâncă şi care e treaba. Nu mai e nici interesul, nici vlaga, energia necesară. Şi, sincer să fiu, deşi am un punct de sprijin, nu vreau să schimb lumea”, a conchis el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...