[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Iunie 2020 07:00

Creșterea numărului de infectări COVID-19 din ultimele zile confirmă cel puțin două lucruri! Expert: „Acum este absolut clar”

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert- Group”, afirmă că, creșterea numărului de infectări COVID-19 din ultimele zile confirmă cel puțin două lucruri, informează TRIBUNA.

„Unu – măsurile restrictive în perioada stării de urgență, deși dureroase, au avut un anumit efect; Doi – relaxarea restricțiilor a fost totuși prematură, în condițiile unei nepăsări aproape suicidale din partea moldovenilor. Acum este absolut clar: trebuie să revenim la restricții! Însă, de această dată, este necesar un accent mai mare pe conformare voluntară (practicile de penalizare cu amenzi astronomice sunt sortite eșecului, având în vedere veniturile, dar și neîncrederea cronică a populației în instituții)”, a scris Lupușor, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, în baza experimentelor economice pe care Expert-Grup le-a organizat recent în domeniul moralității fiscale, putem concluziona că conformarea voluntară poate fi promovată prin mai multe acțiuni.

„Unu – mesajele pozitive (ex: informarea populației despre experiența țărilor unde purtarea măștilor și autoizolarea a avut efecte scontate; promovarea conceptului ca purtarea măștii și lucrul de acasă este o dovada de responsabilitate – aici este crucial rolul liderilor de opinie și politicienilor care trebuie să promoveze aceste noi deprinderi de viață); în același timp, mesajele negative (ex: “majoritatea nu respectă restricțiile sau nu poarta măști” poate determina și mai mulți oameni să nu se conformeze (practicile negative sunt contagioase);

Doi – minimizarea costurilor de conformare (ex: măști și dezinfectant gratis la intrarea în toate încăperile sau piețe, iar statul trebuie să acopere aceste cheltuieli ale agenților economici; suplimentar, avem nevoie de injecții financiare masive în sectorul privat)”, a precizat expertul.

Adrian Lupușor a mai spus că, în general, este nevoie de o comunicare activă și pozitivă cu populația. „Prin implicarea tuturor pârghiilor administrative posibile (ex: servicii publice, întreprinderi de stat, sistem educațional, sistem de protecție socială, mass-media etc.) în vederea conformării voluntare. Restricții aplicabile cu biciul și fără o strategie de comunicare bine pusă la punct va aduce doar pierderi de timp, bani și chiar vieți omenești”, a conchis Lupușor.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...