[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Mai 2020 10:00

TOP-7 scenarii privind Guvernul Republicii Moldova

Despre soarta din continuare a Guvernului Republicii Moldova se fac diverse declaraţii. Unii spun că actualul Guvern va rezista şi va rămâne în funcţie şi în continuare, alţii admit nu doar demiterea sa, ci şi posibilitatea învestirii unui nou Guvern. Dat fiind această situaţie, TRIBUNA a decis să realizeze un clasament convenţional, ce include şapte posibile scenarii pentru Guvernul Republicii Moldova.   

1). Rămânerea în funcţie a Guvernului Chicu

Opoziţia a anunţat deja că nu exclude că, imediat după expirarea stării de urgenţă, va depune o moţiune de cenzură privind demiterea Guvernului Chicu. La moment, coaliţia majoritară are suficiente voturi pentru a asigura şi în continuare acoperirea politică a Guvernului. Dacă nu vor fi noi plecări din coaliţie, cel mai probabil, eventuala moţiune de cenzură a opoziţiei va eşua şi Guvernul Chicu îşi va continua activitatea.

2). Rămânerea Guvernului Chicu cu statut de interimar până la alegerile parlamentare anticipate

Totodată, nu este exclus ca eventuala moţiune a opoziţiei să se încununeze de succes. Aceasta dacă vor fi noi plecări de deputaţi din coaliţie, şi aceştia vor vota pentru demiterea Guvernului. Însă, chiar dacă e să admitem că se vor găsi voturi pentru demiterea Guvernului Chicu, nu e clar dacă vor fi voturi şi pentru învestirea unui nou Guvern. Pentru partidele de opoziţie nu e nici un risc să demită Guvernul, dar să facă front comun şi să susţină un nou Guvern e deja destul de riscant din punct de vedere al imaginii. În acest caz, Guvernul Chicu ar continua să administreze situaţia din ţară, dar deja cu statut de interimar.

3). Învestirea unui Guvern al PAS, PDA, PŞ şi Grupului „Pro-Moldova”

Chiar dacă menţionam mai sus că pentru actuala opoziţie parlamentară ar fi destul de riscant să facă front comun şi să învestească un nou Guvern, totuşi, acest scenariu nu poate fi exclus în totalitate. Aceasta dacă, desigur, vor fi noi plecări din coaliţia majoritară şi cei ce vor pleca se vor alătura actualei opoziţii. Rămâne de văzut în ce măsură actualele partide de opoziţie pot să-şi asume acest risc.

4). Învestirea unui Guvern minoritar

Această idee e promovată în special de cei din Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi, chiar dacă unora le pare greu de realizat, totuşi, are şanse de reuşită. Grupul „Pro-Moldova” şi Partidul Şor ar putea admite susţinerea (măcar şi pe termen scurt) a unui Guvern minoritar al PAS sau PDA, sau al ambelor acestor formaţiuni), pentru a-i înlătura pe socialişti şi democraţi de la putere şi pentru a avea timp suplimentar pentru a se pregăti de alegeri parlamentare anticipate. La rândul lor, cei din PAS şi PDA ar putea ajunge la anumite înţelegeri privind preluarea conducerii Guvernului şi privind alegerile prezidenţiale. Un compromis rezonabil între aceste formaţiuni, cel puţin din punct de vedere teoretic, e posibil.

5). Învestirea unui Guvern tehnocrat

Şi acest scenariu e cât se poate de posibil. Dacă cade Guvernul Chicu şi actualele forţe de opoziţie nu ajung la un numitor comun privind constituirea unei coaliţii de guvernare şi dacă nu trece ideea Guvernului minoritar, atunci, pentru a nu permite socialiştilor şi democraţilor să administreze în continuare situaţia ţară sub acoperirea unui executiv interimar, PAS, PDA, PŞ şi Grupul „Pro-Moldova” vor avea la dispoziţie doar varianta Guvernului tehnocrat, în care să nu se regăsească nici un reprezentant al acestor partide, ci doar profesionişti apolitici.

6). Învestirea unui Guvern al PAS, PDA, PD şi Grupului „Pro-Moldova”

E un scenariu, care, cel puţin teoretic, trebuie luat în calcul. El va avea şanse de izbândă dacă coaliţia majoritară actuală se va destrăma (fie ca urmare a căderii Guvernului, fie din alte motive) şi cei din PAS şi PDA vor decide să aleagă calea riscului de imagine mai mic pentru ei. Adică, să se unească într-o coaliţie de guvernare cu deputaţii aleşi în Parlament pe listele Partidului Democrat (inclusiv Grupul „Pro-Moldova”), dar să nu coalizeze cu Partidul Şor, cu care în ultimii ani s-au aflat în relaţii destul de tensionate.

7). Învestirea unui Guvern al PAS, PDA şi PSRM

Un astfel de scenariu tot trebuie luat în calcul şi el ar însemna de fapt revenirea la situaţia din iunie 2019. Însă, acest scenariu ar fi posibil, exact ca şi acum un an, doar dacă se vor implica partenerii externi (atât cei din Est, cât şi cei din Vest). Socialiştii au dat jos Guvernul Sandu, acum cei din PAS şi PDA ar putea da jos Guvernul Chicu. Deci, o eventuală nouă relaţie de colaborare politică între PAS, PDA şi PSRM ar porni într-un fel de la zero.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...