[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news2 Aprilie 2023 08:00

TOP-7 reveniri sonore în politica mare 

După alegerile parlamentare anticipate din 2021, multe s-a schimbat în politica moldovenească – mai multe partide și-au ales altă conducere, au apărut partide noi, unii politicieni cunoscuți au plecat, iar alții au revenit… sau au plecat și au și revenit între timp. Astfel, TRIBUNA a analizat declarațiile și evenimentele din ultimele luni și vă propune pentru această duminică „TOP-7 reveniri sonore în politica mare”. 

1.Dorin Recean 

Chiar dacă nu ai zice că Dorin Recean e politician în sensul direct, totuși, atât în 2012, cât și acum – a fost numit în Guvern de partide, fiind asociat cu acestea. După ce și-a încheiat, în 2014, activitatea de ministru al Afacerilor Interne, el s-a retras din spațiul public și din politică și s-a dedicat afacerilor. A revenit în februarie 2022, după aproximativ 8 ani, când a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, iar – apoi, în februarie 2023, a fost numit, cu voturile Partidului Acțiune și Solidaritate, Prim-ministru al țării. Dorin Recean a declarat că nu este membru de partid, dar și-ar dori să fie, iar duminica trecut s-a alăturat PAS la discuțiile cu cetățenii.

2.Mihail Formuzal 

Mihail Formuzal, fostul Bașcan al Găgăuziei, în august 2022, și-a anunțat revenirea în politică, în special în politica din Autonomia Găgăuză, după o pauză de aproximativ 7 ani, timp în care nu a desfășurat nicio activitate publică. La moment, el este candidat înregistrat în cursa electorală pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei.

3.Vlad Filat

Vlad Filat, fost Premier și fost președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fruntaș al partidului, a devenit din nou activ în spațiul public după ce la începutul acestui an CEDO a venit cu o hotărâre cu privire la dosarul său, constatând că ex-Premierul nu a avut parte de un proces echitabil. Despre revenirea în politică, după aproximativ 7 ani, Vlad Filat a declarat că, de fapt, nu e o revenire, ci a fost pauză din motive care nu au ținut de el.

4.Anatolie Dimitriu 

Anatolie Dimitriu, fost deputat liberal-democrat, în iulie 2015, după ce a fost ales în funcția de președinte al raionului Ialoveni, a renunțat la funcția de parlamentar și s-a retras din politica mare. Acum, după aproximativ 7 ani, el a reluat activitatea politică la nivel național. Duminica trecută, 26 martie curent, a fost ales copreședinte al partidului nou-creat Liga Orașelor și Comunelor.

5.Mihai Ghimpu 
Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), la începutul lunii noiembrie 2021, a revenit la cârma formațiunii, după o pauză de 3 ani, fiind președinte interimar. El se retrăsese din prim-planul politicii la 1 decembrie 2018, când Dorin Chirtoacă a fost ales președinte al PL în locul său.

6.Renato Usatîi 

Renato Usatîi, președinte în demisie al Partidului Nostru, în ianuarie curent, și-a anunțat revenirea în politică după o pauză de mai bine de 1 an. În septembrie 2021, el a anunțat că pleacă din politică, fiind dezamăgit de faptul că partidul său nu a trecut în Parlament la anticipatele din acea vară.

7.Igor Munteanu 

Igor Munteanu a fost deputat în cadrul Blocului ACUM în perioada 2019-2021, implicându-se în politică prin 2018. Ulterior, după anticipatele din 2021, a reluat activitățile sale din societatea civilă, de director executiv al IDIS „Viitorul”. Totuși, în toamna anului 2022, a revenit în politica mare într-o altă postură – cea de președinte de partid – Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, formațiune constituită la 5 noiembrie anul trecut.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...