[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Mai 2020 11:00

Fost deputat: Degringolada de astăzi este o consecință logică a vicierii democrației. Ceea ce se întâmplă în Parlament este un teatru al absurdului

„Dacă există lipsă de cultură democratică, funcționarea instituțiilor statului este compromisă, iar progresul societății este pus în pericol”. Declarația aparține președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, iar fostul deputat Iurie Țap califică această concluzie drept „un răspuns adecvat stării de lucruri care se întâmplă în Moldova”, informează TRIBUNA.

„Este regretabil să constatăm, dar debandada din Parlament este un rezultat firesc. Or, capturând statul Plahotniuc/Partidul Democrat au modificat legislația electorală depășind limitele bunului simț, inclusiv Avizul Comisiei de la Veneția pentru a-și crea condiții propice în vederea legitimării prin alegeri „corecte’”. Viciind legislația electorală și utilizând la maxim resursul administrativ al statului capturat, inclusiv resursele financiare (exemplu-prioectul „Drumuri bune pentru Moldova”), dar și manipulând opinia publică printr-o propagandă acerbă, Plahotniuc/Partidul Democrat și-au asigurat circa 30 la sută din mandatele legislativului. A propos, speranțele lor erau și mai și, pe potriva investițiilor … În același timp, PD-ul a mizat și pe sateliți, pe care i-a acoperit, dar și promovat (PP „Șor”), respectiv, miza erau cei de la PSRM, partenerii cu care au promovat sistemul electoral mixt”, a scris Țap, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, în aceste condiții, doar conjunctura politică favorabilă a oferit acea speranță, care, de altfel, opoziția de dreapta a ratat-o.

„Degringolada de astăzi este o consecință logică a vicierii democrației și statului de drept de către guvernarea Partidului Democrat în perioada anilor 2016-2019. Or, interesele meschine ale acestora au explodat prin exponenții achiziționați atunci și promovați in Parlament, care, odată scăpați de „tutela” severă a fostului coordonator, au hotărât să-și rezolve propriile interese. Dar, cel mai important, un parlament promovat prin vicierea procedurilor electorale, cu deputați care au fost servili regimului oligarhic și care au facilitat capturarea statului, nicidecum nu poate reprezenta interesele publice. De fapt, regrupările care au avut loc ne permit să constatăm pierderea „de jure” și „de facto” a legitimității puterii politice. Revenind la „lipsa de cultură democratică”: ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul Republicii Moldova este un teatru al absurdului, or, fenomenul coruperii la nivelul puterii politice este confirmarea declinului moral al clasei politice, fapt care poate avea consecințe fatale pentru viitorul nostru. În aceste condiții, câștigarea alegerilor prezidențiale sunt cruciale pentru relansarea democrației și statului de drept. Opoziția, prin toată diversitatea sa, trebuie să acționeze responsabil, trasându-și propria agendă, în conformitate cu așteptările societății, dar și promovând o adevărată ”cultură democratică”, fără de care „progresul societății este pus în pericol””, a conchis ex-deputatul.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...