[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important26 Aprilie 2020 10:00

TOP-10 greşeli pe care le comit cel mai des liderii politici din Moldova

O analiză a clasei politice autohtone, arată că liderii politici, indiferent de orientarea pe care o au, dar şi indiferent de faptul că sunt la opoziţie sau la putere, comit cam aceleaşi greşeli. TRIBUNA a decis să realizeze un clasament convenţional la temă, pe care-l propunem atenţiei dvs. în rândurile de mai jos.     

1). Au prea multă încredere în anturaj

Influenţa anturajului asupra oricărui lider politic este mare. La fel de mare e şi încrederea liderului în anturaj. Deseori, liderii politici se lasă influenţaţi de anturaj, fără a pune la îndoială justeţea acţiunilor sugerate de respectivele persoane. Astfel, marea majoritate a liderilor politici ajung să o sfârşească rău anume din cauza că anturajul le sugerează cele mai proaste soluţii posibile pentru o problemă sau alta.

2). Se separă de oamenii care le-au fost din start alături

De regulă, liderii politici pornesc la drum cu o echipă, dar, cu cât ajung mai departe, cu atât o completează cu oameni noi, iar cei care din start le-au fost alături se pomenesc marginalizaţi. Însă, această separare de echipa iniţială deseori devine fatală liderilor, căci fără oameni care să creadă sincer în ceea ce faci şi să te susţină necondiţionat, nu poţi face mare lucru în politica din RM.

3). Se înconjoară de oportunişti

Cu cât un lider politic ajunge mai sus, cu atât mai mulţi oportunişti apar lângă el. Pentru aceştia liderul este doar un mijloc de a-şi satisface interesele de moment pe care le au. Ei nu ţin cu adevărat la lider şi îl jertfesc atunci când aceasta o cere interesul pe care-l au. Cu cât mai mulţi oportunişti are un lider lângă el, cu atât mai scurtă va fi cariera sa politică.

4). Se rup de realitate

Marea majoritate a liderilor politici, chiar dacă depun eforturi pentru a fi „în legătură directă cu poporul”, de fapt devin tot mai îndepărtaţi de realitate. Mulţi dintre ei ajung să perceapă realitatea doar prin prisma celor relatate de consilieri şi aceasta le joacă festa.

5). Se consideră mai presus decât oponenţii şi predecesorii

Supraevaluarea propriilor capacităţi şi a propriului potenţial, de rând cu subestimarea capacităţilor şi potenţialului oponenţilor politici este o caracteristică a majorităţii liderilor politici din Moldova. Însă, rezultatul unei astfel de a abordări poate fi doar unul – pierderea vigilenţei şi a capacităţii de luptă politică. În consecinţă, survine eşecul politic general, care, de multe ori, e înregistrat mult mai devreme decât se putea crede iniţial despre liderul respectiv.

6). Îşi pun mai mari speranţe în partenerii externi decât în forţele proprii

Marea majoritate a liderilor politici din Moldova (de dreapta, stânga sau centru) îşi alerg „tutori” internaţionali şi promovează intens „relaţia de prietenie” pe care o au cu aceştia, exploatând-o în scop electoral. Însă faptul că, din punct de vedere electoral, mizează mai mult pe partenerii externi decât pe forţele proprii, le joacă festa. E suficient un semnal de la partenerul extern nefavorabil liderului, că toate poziţiile sale electorale se năruie ca un castel de nisip.

7). Stimulează lupta dintre grupurile de interese din propria echipă

Deseori, lideri politici consideră că merg pe cea mai corectă cale posibilă, stimulând lupta dintre grupurile de interese din anturajul său. Însă, aceasta nu permite echipei să se manifeste ca un tot unic şi în multe cazuri totul se termină cu scindări ce afectează serios şi echipa, dar şi imaginea liderului.

8). Încurajează „pupcurismul”

O altă greşeală întâlnită des la liderii politici din Moldova este că încurajează „pupcurismul”. Or, „pupcuriştii” îi dau liderului impresia că e mult mai important, mai deştept şi mai frumos decât este în realitate. În rezultat, liderul devine şi mai rupt de realitate, şi mai vulnerabil, iar de multe ori pentru asemenea greşeli plăteşte cu întreaga sa carieră politică.

9). Trec des multe „linii roşii” pentru atingerea scopului propus

O mare problemă a majorităţii liderilor politici din Moldova este că nu pot să aprecieze corect unde trec „liniile roşii” ce nu pot fi încălcate nici într-un caz. Iar dacă şi le intuiesc, atunci nu au nici o problemă să le treacă. În rezultat creează precedente periculoase, care, de multe ori, se întorc împotriva lor. Nu o dată aceste precedente s-au dovedit a fi chiar fatale pentru unii lideri politici din Moldova.

10). Nu-şi pot recunoaşte greşelile şi nu acceptă să facă paşi înapoi    

O caracteristică generală a majorităţii liderilor politici din Moldova este că nu-şi pot recunoaşte greşelile şi nu au capacitatea de a face un pas înapoi, pentru ca ulterior să facă doi paşi înainte. În lumea politică din Moldova se consideră o dovadă de slăbiciune să-ţi recunoşti greşelile, astfel că politicienii insistă asupra propriilor prostii chiar şi atunci când sunt siguri că e vorba de prostii. Dar această abordare e total greşită şi de multe ori face victime în rândurile liderilor politici.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...