[ X ]
[ X ]
Important19 Martie 2020 06:00

Lecția dată de un politolog în situația din RM: „Uitați de calcule politice, guvernarea trebuie să accepte mâna de ajutor întinsă de opoziție”

Politologul Dionis Cenușă susține că, despre formarea coaliției PSRM și PDM se cunoștea de câteva luni, până când răspândirea virusului a devenit o realitate împlinită.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Dionis Cenușă a scris că, în Romania, a văzut opusul – alegerile anticipate au fost contramandate, chiar dacă picau bine pentru unii, conform sondajelor.

„Diferența, este însă că remanierea guvernului la Chișinău nu a implicat costuri, cu excepția celor de imagine, despre care în curând se va uita”, a scris el.

Potrivit lui, panica publică a ascuțit sensibilitatea față de cinismul din politica moldovenească. „Mulți caută vinovați, iar guvernarea este atât de necredibilă că devine primul suspect, orice ar face. Am alarmat despre răspândirea virusului, când acesta își lua avânt în Italia, dar avioanele tot soseau, iar mulți cetățeni mințeau în actele întocmite. Nici guvernarea și nici opoziția, nici alți actori nu au făcut presiuni ca să fie luate măsuri drastice. Acum, în luna martie, acuzațiile sunt lansate strict în direcția guvernării. Evident, ei sunt vinovați, dar nu doar ei, chiar dacă și indirect”, a punctat politologul.

Dionis Cenușă e de părerea că, lipsește prioritizarea acțiunilor și pozițiilor constructive. „Demult repet că războaiele politice trebuie încetate. Uitați de calcule politice, iar guvernarea trebuie să accepte mâna de ajutor întinsă de opoziție. Doar cu o poziție unită lucrurile negative pot fi depășite, nicidecum nu prin discreditarea sau ignorarea reciproca. Punem presiune pe guvernare pentru a exige o performanță mai bună nu pentru a pune piedici. Ne gândim la interesul public, nu la vendete politice. Se vor îmbolnăvi alții (pe lângă cei 30) și unii vulnerabili sunt sub riscul de a muri, de aceea, trebuie să acționam responsabil!”, a conchis Cenușă.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...