[ X ]
[ X ]
Important26 Februarie 2020 06:00

Opinie: Dacă nu se reușește formarea unei coaliții între PSRM și PD, o soluție ar fi…

Comentatorul politic, Roman Mihăeș afirmă că, în mediul politic moldovenesc, se fac diferite prognoze privind evoluția puterii și a majorității parlamentare, dar și că semnarea unui document între părți, în caz că nu se formează o coaliție de guvernare, este o soluție.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe blogul său, analistul subliniază că, „Președintele Dodon într-un interviu a opinat că Guvernul Chicu va rămâne în funcție, cel puțin până la alegerile prezidențiale”.

„De asemenea, PDM, care a rămas cu 23 de mandate, susține Guvernul Chicu, cu anumite condiționalități. Astfel majoritatea parlamentară, destul de confortabilă din 59 deputați, este formata din PSRM cu 36 și PDM cu 23 de mandate. Faptul că vom avea remanieri guvernamentale, deja este clar. Rămâne de văzut care dintre miniștrii actuali, va fi înlocuit. Premierul a promis ca va fi făcuta o evaluare a activității fiecărui ministru și minister. Este evident, ca cel puțin la câteva ministere trebuie mărit randamentul, aduse persoane noi, bine pregătite, care să aducă plus valoare. Asta se referă nu doar la miniștri, ci și la secretarii de stat. Sigur ca PDM poate contribui cu cadre verificate și calitative. Altă întrebare este, dacă se va forma cumva relația dintre PD și PSRM?”, a scris comentatorul.

Potrivit lui Mihăeș, există mai multe opinii și soluții. „Una dintre ele ar fi semnarea unui document sub formă de Declarație, dacă nu se reușește formarea unei coaliții clasice, în care ambele partide să-și precizeze relațiile. Fără un asemenea document, deciziile se iau ad-hoc, apar conflicte și Guvernul este expus diverselor riscuri. Se știe că PAS și PPDA pledează pentru demiterea Guvernului actual și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. O coaliție între PDM și Blocul ACUM, cel puțin până la alegerile parlamentare, nu mai este posibilă. Nici matematic, dar nici din alte rațiuni. Plecarea grupului Pro Moldova, adâncește prăpastia dintre PDM și PPDA -PAS. Pro Moldova este în prezent într-o alianță tacită cu PPDA și PAS și va încerca să se mărească din contul fracțiunii parlamentare și a liderilor locali a PDM. Deocamdată nu vedem să reușească în acest sens. Dar să vedem dinamica în timp”, a spus Mihăeș.

Roman Mihăeș a mai spus că un alt scenariu – alegeri parlamentare anticipate, astăzi nu pare a fi unul realist.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...