[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Februarie 2020 10:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: Nu este exclusă nici o coaliție cu acte în regulă

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre startul noului sezon politic, posibile scenarii privind guvernarea, primele 100 de zile ale Guvernului Chicu, situația politică în lunile următoare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Țăranu, ce impresii aveți despre startul noului sezon politic? Ce tendințe credeți că se prefigurează în politica din RM?

A.Ț.: Noul sezon politic s-a început sub semnul acțiunilor de consolidare a nucleului electoral dur al socialiștilor în perspectiva alegerilor prezidențiale din acest an. Anume prin aceasta se explică reproșurile scandaloase ale Președintelui Dodon la adresa Ambasadorilor acreditați la Chișinău, dar și declarația nu mai puțin scandaloasă a ministrului de Externe Ciocoi cu privire la rolul armatei ruse în conflictul armat de la Nistru în 1992. Scindarea Partidului Democrat, în ultima instanță, tot trebuie explicată din perspectiva alegerilor prezidențiale, chiar dacă această legătură cauzală la această etapă incipientă încă nu s-a conturat suficient de reliefat.

T.: S-au întețit discuțiile despre posibile noi scenarii privind guvernarea. Care dintre aceste scenarii le vedeți mai realiste?

A.Ț.: Toate scenariile posibile sunt la această etapă în mâinile Partidului Democrat. De democrați depinde configurația politică a guvernării – se va păstra guvernarea socialistă sau ea va fi înlocuită cu o guvernare pro-europeană, constituită din PD și ACUM. Deocamdată păstrarea guvernării socialiste pare a fi mai probabilă.

T.: În genere, admiteți ideea că în Moldova, în viitorul apropiat, ar putea apărea o coaliție de guvernare majoritară? Dacă da, cine ar putea să o constituie?

A.Ț.: Deocamdată fracțiunea ciopârțită a democraților, prin decăderea din componența lor a grupului Candu, pare mai mult a fi înclinată spre continuarea unei coaliții neformalizate cu socialiștii. Nu este exclusă nici o coaliție cu acte în regulă, în caz dacă democrații se vor lăsa momiți de portofele de miniștri în Guvern. În ambele aceste cazuri potențialul electoral al democraților va fi înregimentat în caravana electorală a lui Dodon la prezidențialele din această toamnă.

Teoretic nu poate fi exclusă, cel puțin deocamdată, o coaliție între PD și ACUM, având drept obiectiv un succes comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Șansele unei asemenea combinații ar crește simțitor, în cazul în care candidatul comun la prezidențiale va fi identificat fin afara ariei partidelor politice. Apropo, în acest caz o asemenea candidatură cu mare probabilitate poate întruni și susținerea partidei unioniste, și, în consecință, cu siguranță, îl va face pe Dodon perdant la alegeri.

T.: Cum apreciați primele 100 de zile ale Guvernului Chicu, termen care se împlinește în curând?

A.Ț.: În această perioadă Guvernul Chicu așa și nu a obținut personalitate, nu a fost capabil să iasă din umbra lui Dodon. Guvernul Chicu poate să-și atribuie „meritul” compromiterii finanțării externe, incapacității de a reface dialogul cu vecinii imediați – România și Ucraina, înregistrării primelor întârzieri la plata salariilor anumitor categorii de bugetari. Însăși Primul ministru, dar și o serie de membri ai Guvernului s-au manifestat în această perioadă extrem de guralivi, provocând scandaluri publice, pe fundalul lipsei performanței manageriale în domeniul economic și social. Lipsa performanței Guvernului Chicu în primele 100 de zile ar fi fost și mai izbitoare dacă spațiul mediatic din RM nu aparținea în mod covârșitor socialiștilor și aliaților lor.

T.: Președintele Dodon vorbea despre posibile remanieri guvernamentale, credeți că vor avea loc? Dacă da, ce Ministere ar putea fi vizate?

A.Ț.: Admițând necesitatea remanierilor în cadrul Guvernului, după o perioadă atât de scurtă – cum sunt 100 de zile, însăși Președintele Dodon manifestă fără mare discreție nemulțumirea pentru performanțele echipei lui Chicu. Una este să fii consilier docil la Președinție, și cu totul alta este să te manifești pe post de ministru de succes în Guvern. Dacă e să vorbim despre ministerele codașe, doar simpla enumerare a lor ar acoperi tot spectrul Guvernului. Dar și în această situație se evidențiază unii fruntași. După o perioadă atât de scurtă de timp ministrul de la Externe deja a provocat un proiect de moțiune de cenzură în Parlament. Iar haosul de la Ministerul de Învățământ, Cultură și Cercetare încă este în așteptarea unei explozii de revoltă a intelectualității, sătulă de îndemnurile ministrului Popovici „de a mai flămânzi pentru o inspirație mai bună de creație”.

T.: Ce părere aveți despre modul în care se desfășoară campania electorală la Hâncești? Pe cine vedeți favorit?

A.Ț.: Circumscripția 38 Hâncești este dominată de un electorat cu predispoziții pro-europene. Însă maniera în care această circumscripție a fost abordată, în faza desemnării candidaților, de către partidele politice pro-europene, creează șanse reale de victorie pentru candidatul socialist. În caz dacă scenariul acesta se va realiza, discreditarea liderilor politici cu pondere de pe segmentul pro-european va deveni un fapt împlinit. Un pericol suplimentar în această privință o paște pe Maia Sandu în cazul unui rezultat electoral minor înregistrat de candidatul PAS în această circumscripție. Merită laudă poziția Partidului DA și a PUN-ului, care s-au orientat politic exemplar, susținând candidatul independent Cobzac, pledând, în acest fel, pentru coeziunea forțelor pro-europene.

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în lunile următoare?

A.Ț.: Iarăși revin la poziția Partidului Democrat. În lunile următoare trebuie să ne așteptăm la acțiuni energice ale partidei pro-rusești în frunte cu Dodon, îndreptate spre acapararea definitivă a democraților lui Filip-Diacov-Nichiforciuc. Se va aplica toată gama de influență, testată în condițiile regimului Plahotniuc – de la corupere directă, până la intimidare cu dosare penale – cu scopul de a menține controlul politic guvernamental, absolut necesar pentru organizarea scrutinului prezidențial în condiții confortabile pentru candidatul Kremlinului.

Există și al doilea scenariu, chiar dacă realizarea lui este mult mai puțin probabilă. Pentru aceasta este nevoie de două mișcări politice pe sensuri opuse în întâmpinare. Ca prim pas este nevoie ca forțele opoziției pro-europene de toate nuanțele să înceapă să lupte și să ajute la însușirea plenară de către Partidul Democrat a vectorului european, în detrimentul cochetării cu socialiștii. În primul rând, ACUM-iștii trebuie să renunțe la retorica de blam total al PD și să recunoască necesitatea coalizării cu democrații pentru anihilarea politică al lui Dodon. Dacă partida pro-europeană nu se va învăța să-și prioritezeze obiectivele politice, ea în permanență va fi perdantă în competiția cu partida pro-rusă în RM.

Pe de altă parte, al doilea scenariu are nevoie și de o acțiune de asanare pe interior a PD-ului. Democrații lui Filip trebuie să renunțe categoric la ideea falsă despre misiunea „mesianică” a PD, care chipurile joacă rolul de atenuant al extremilor de stânga și de dreapta în politica moldovenească. PD, în istoria sa, a avut perioade când el însuși devenise unul dintre cele mai extremiste partide politice din RM. Anume PD a fost autorul și animatorul celui mai extremist regim politic oligarhic – regimul lui Plahotniuc, care a adus RM în prag de război civil în vara anului 2019. Ideea falsă despre atenuarea extremilor are un singur rost – de a ascunde oportunismul politic al unor lideri ai PD și a justifica trădarea propriilor alegători cum s-a întâmplat în 2005 – prin votul pentru Voronin, sau în 2019-2020 – prin concubinajul cu socialiștii lui Dodon. Republica Moldova are nevoie de un PD social-democrat european, dar nu de un partid oportunist, care, în permanență, își trădează alegătorii.

T.: Admiteți alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale?

A.Ț.: Un asemenea scenariu nu poate fi exclus în totalitate, chiar dacă există opreliști legislative în acest sens. Toți cunoaștem cât de ușor în RM se jonglează cu normele legale. Totul depinde de interesele politice ale potentaților zilei la momentul oportun. Acestea sunt realitățile politice ale statului RM, care nici pe departe încă nu a devenit stat de drept în sensul european al acestei noțiuni.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...