[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii11 Ianuarie 2020 07:00

(COMENTARIU) Situația de pe scena politică din Moldova la startul unui nou sezon

În scurt timp, în Moldova va începe un nou sezon politic. Cum va fi acesta, nimeni nu ar putea spune cu certitudine, pentru că exemplul anului 2019 încă o dată a demonstrat că în politica moldovenească totul este posibil. Totuși, unele concluzii despre situația actuală de pe scena politică din Moldova pot fi făcute, iar aceste concluzii, la rândul lor, pot servi drept repere preliminare pentru cei ce încearcă să anticipeze evoluția stării de lucruri în continuare.

Prima concluzie ce se impune este că socialiștii pornesc în noul an politic având poziții mult mai bune decât oponenții lor. Această situație este o urmare directă a anului politic 2019, care pentru socialiști a fost unul extrem de bun. Mai întâi (cu ajutorul celor din blocul ACUM), formațiunea a reușit să-i trimită în opoziție pe democrați, apoi, împreună cu democrații, înlăturând Guvernul Sandu și învestind în funcție Guvernul Chicu, a preluat puterea în stat practic în totalitate.

Socialiștii dispun acum în măsură suficientă de toate cele patru resurse care, de regulă, determină succesul în politica din RM: resursa financiară, resursa umană, resursa administrativă și resursa media. La moment, socialiștii își au soarta politică în propriile mâini – dacă nu vor comite greșeli grave și vor ști să foloească eficient cele patru resurse, au toate șansele să-și consolideze dominația și în 2020. Inclusiv, vor avea prima șansă în preconizatele alegeri prezidențiale.

Totuși, asupra PSRM planează și anumite riscuri. Primul dintre acestea este capacitatea opoziției de a face front comun împotriva PSRM. Este un risc cât se poate de real pentru socialiști, deși puțin cred că opoziția de toate culorile își poate uni eforturile în lupta cu actuala putere. Al doilea risc, ține de o eventuală relaxare în care poate intra PSRM, după un șir de victorii politice. Astfel de situații, de regulă se întâmplă forțelor politice care, odată ajunse la putere, consideră că nimeni și nimic nu le poate afecta supremația. În rezultat, se pierde o parte din vigilență și urmările nu întârzie să apară. Al treilea mare risc pentru socialiști poate fi o eventuală nemulțumire a populației față de politicile sociale. Dar aici putem vorbi de un băț cu două capete – dacă politicile sociale vor fi de succes, socialiștii își vor consolida și mai mult supremația și pozițiile politice. Al patrulea risc ține, după cum menționam mai sus, de faptul dacă socialiștii vor face careva greșeli. Este suficientă o decizie greșită într-o problemă de importanță sporită și norocul le poate întoarce spatele socialiștilor. Urmează să vedem dacă PSRM va lua în calcul toate aceste posibile riscuri și dacă va acționa în vederea evitării lor.

Situația celor din Partidul Acțiune și Solidaritate e și bună, dar, totodată, nu prea bună. Pe de o parte, acest partid rămâne una din principalele forțe pro-europene din Moldova și are o apreciabilă susținere populară. De asemenea, această formațiune, trecând în opoziție, a intrat într-o relativă zonă de confort – cel puțin, nu mai este sub presiunea problemelor sociale nesoluționate. Pe de altă parte, însă, aflarea la guvernare și-a lăsat amprenta asupra PAS, or în acea perioadă nu o dată au răsunat critici privind capacitatea exponenților acestei formațiuni de a administra eficient starea de lucruri din țară. De asemenea, PAS e dezavantajat și de disensiunile cu PDA, care ies în evidență tot mai mult, dar și de faptul că crește simțitor concurența politică pe segmentul de electorat țintit de respectiva formațiune. Rămâne să vedem cum va evolua situația PAS în 2020, dar cert este că, dacă acest partid nu va acționa consecvent, în baza unei strategii clare, poate pierde multe din actualele sale poziții.

Și despre Platforma Demnitate și Adevăr se poate de spus că are nevoie de o strategie clară. Acest partid are o apreciabilă susținere populară, dar a fost afectat de scurta guvernare la care a participat, chiar dacă nu prea a avut acces la procesul de luare a deciziilor. Oricum greșelile comise de partenerul său politic la guvernare – PAS – s-au răsfrânt și asupra PDA. De asemenea, pozițiile PDA au fost afectate serios și de rezultatul înregistrat în alegerile Primarului capitalei. Aici însă PDA ar trebui să facă o analiză clară a celor întâmplate, care să scoată în evidență cât din responsabilitatea pentru eșec îi revine, dar și cât revine situației create după 8 iunie 2019, precum și prestației partenerilor săi politici în cadrul campaniei electorale. Aceasta va ajuta PDA să facă concluzii corecte și să ia anumite decizii importante pentru viitorul său. PDA este un partid crescut „în stradă” și, dacă va ști din nou să folosească energia mulțimii, așa cum a făcut-o anterior, are toate șansele să cucerească poziții politice bune în 2020.

Chiar dacă a pierdut puterea la jumătatea anului 2019, acum Partidul Democrat are poziții destul de bune. În primul rând, formațiunea, în pofida diferitor informații ce apăreau periodic în presă, a reușit să-și păstreze unitatea. În al doilea rând, PDM a avut un rezultat destul de bun în alegerile locale generale, în special în ceea ce ține de numărul de primari aleși din partea sa. În al treilea rând, participând la înlăturarea de la putere a Guvernului Sandu și la învestirea Guvernului Chicu, PDM a revenit în marele joc politic. Acum, democrații ocupă poziții politice destul de bune, care le deschid un larg spațiu de manevră și nu este exclus că în 2020 le vor consolida considerabil. Cel puțin, acum e clar că PDM a părăsit zona de risc și, dacă va administra corect situația în care se află, nu e exclus să furnizeze noi surprize.

Pentru Partidul politic Șor anul 2020 este o mare provocare. În 2019 acest partid a acces în premieră în Parlament. De asemenea, formațiunea a avut un rezultat destul de bun în alegerile locale generale. Acum urmează să vedem dacă în 2020 va ști să dezvolte aceste rezultate. Cu atât mai mult că situația politică în continuo schimbare îi poate oferi și anumite perspective.

Despre șansele și perspectivele altor formațiuni politice, la moment e greu de făcut afirmații cât de cât certe. Ele intră în noul sezon politic, având o situație neclară. Cum va fi aceasta pe parcurs – vom vedea. Dar nu este exclus că unele dintre ele vor oferi adevărate surprize politice.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...