[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Noiembrie 2019 07:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Politicienii noștri au demonstrat, a câta oară, că preferă câștiguri tactice efemere, în detrimentul unor soluții strategice

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre cât de prognozabilă era demiterea Guvernului Sandu, cine are de câștigat și cine de pierdut de pe urma acestei demiteri, ce scenarii există în continuare, pe cât de posibilă i se pare comasarea unor alegeri parlamentare anticipate cu cele prezidențiale, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Pe cât de prognozabilă era demiterea Guvernului Sandu?

V.C.: Alianța ACUM-PSRM era din start una temporară, respectiv destrămarea ei era o chestie de timp. Doar că acest timp nu a fost ales deloc bun. Logica politică îi asigura o viață stabilă, cel puțin, până la alegerile prezidențiale. Era cea mai stabilă construcție politică dintre cele existente pentru moment. Politicienii noștri au demonstrat – a câta oară! – că preferă câștiguri tactice efemere, în detrimentul unor soluții strategice. Deja mai puțin contează contabilizarea – cine, când și de ce a contribuit la destrămare, fiecare vine cu lista proprie de învinuiri. Important e că ne-au adus într-o situație mai puțin stabilă cu o construcție și mai provizorie și fără garanții de guvern minoritar, din care unica ieșire vor fi anticipatele.

T.: Cine are de câștigat și cine de pierdut de pe urma acestei demiteri?

V.C.: Nu a câștigat nimeni, dar vor pierde toți cei implicați. PSRM aparent câștigător își va mai întări un timp pozițiile, va obține și funcțiile râvnite, dar foarte curând va resimți instabilitatea și șubrezenia construcției. ACUM va avea un timp o creștere de rating în postura deja de opoziție principială, dar care nu va putea fi menținută mult timp, pentru că a pierdut resursele oferite de guvernare. PD are o problemă majoră – de a se menține pe linia de plutire și va vota orice, doar ca să evite anticipatele.

T.: Care credeți că ar fi cea mai potrivită strategie pentru PAS și PDA în situația creată?

V.C.: Nu știu și nu cred că ei au nevoie de sfaturi. Au demonstrat că pot acționa reactiv, să improvizeze, uneori mai reușit, uneori nu. Dar nu au avut niciodată un plan strategic și o dorință să acționeze conform acestui plan. Cel mai elocvent exemplu este Declarația privind caracterul captiv al statului. Au citit-o cei care au votat? Au înțeles ce scrie acolo? Au acționat în consecință?

T.: Mai există posibilitatea unei noi coaliții PSRM și ACUM?

V.C.: Nu cred. Nu poți demite un guvern de coaliție și apoi să propui un nou guvern de coaliție. Încrederea este pierdută și acesta este cel mai prost lucru. Deși teoretic sunt posibile diferite variante de coaliții, în realitate ele toate sunt imposibile! Și acesta este rezultatul direct al eforturilor politicienilor.

T.: În genere, ce scenarii există în continuare?

V.C.: În linii mari avem 3 scenarii. Coaliția mare PSRM-ACUM deja am avut-o, a durat doar 5 luni. Urmează coaliția neoficială PSRM-PD, cu guvern minoritar al socialiștilor, denumit și tehnocrat. O construcție instabilă prin definiție, care va conduce inevitabil la anticipate. După alegeri ajungem la o configurație politică – PSRM care nu ia majoritatea, ACUM care este plafonat, PD care nu se știe cum va ajunge după alegeri, și câte puțin PN, PȘ și posibil unioniști – din care nu ies alianțe. Putem să vedem experiența Spaniei – 4 scrutine în 4 ani…

Toate celelalte scenarii sunt secundare sau derivate din acestea trei. Orice alianțe cu PD până la răspunsul la întrebarea – ce se va alege în final din acest partid?, sunt lipsite de sens și există doar în imaginația unor sfătuitori de peste Prut. Care au fost sfaturile lor de până acum am văzut deja. Dacă mai insistă pe alianța ACUM-PD vom rămâne doar cu socialiști.

T.: Dacă se va ajunge la anticipate, când, în opinia dvs., ar trebui să aibă loc acestea?

V.C.: Când va cădea următorul guvern tehnocrat. Președintele Dodon a și fixat termenul – concomitent cu alegerile prezidențiale. El crede că va reuși să creeze o sinergie care îi va asigura și al doilea mandat, și un rezultat bun pentru PSRM. Problema e că acum socialiștii își asumă toate riscurile unui guvern monocolor. Respectiv, vor fi ținta tuturor criticilor.

T.: Pe cât de posibilă vi se pare comasarea unor alegeri parlamentare anticipate cu cele prezidențiale?

V.C.: Și posibilă, și probabilă.

T.: Credeți că demiterea Guvernului Sandu sporesc șansele Maiei Sandu la Președinție?

V.C.: Nu cred, chiar dacă această ipoteză este vehiculată pe larg. Cred că poziția de Prim-ministru îi oferea o poziție de start mult mai convenabilă.

T.: În genere, cum credeți că va evolua situația în continuare?

V.C.: PSRM are posibilitatea să-și consolideze pozițiile, inclusiv în funcțiile-cheie din justiție. Concomitent, va suporta consecințele responsabilității pentru guvernare. Are posibilitatea să demonstreze că poate obține rezultate spectaculoase în domeniul social-economic, atât de criticat anterior de Dodon. Or, eu nu cred în miracole în general. În cele economice – cu atât mai mult…

T.: Președintele Dodon a avut întrevederile cu fracțiunile parlamentare, iar, la foarte scurt timp, a și înaintat candidatura pentru fotoliul de Premier. Ce puteți să ne spuneți vizavi de acest subiect?

V.C.: Сe să zic? Că a fost le secret de Polichinelle. Numele d-lui Chicu s-a vehiculat de ceva timp prin culoare. Respectiv, a fost o variantă a PSRM pregătită din timp. Aici Dodon nu a reușit să joace convingător în спецоперация.

T.: Va reuși Ion Chicu să adune voturile necesare în Parlament?

V.C.: Cu siguranță. Ziceam că PD va vota orice ca să evite anticipatele.

T.: Pe cât de funcțional, ar putea fi un Guvern minoritar, fără să aibă în spate o majoritate parlametară

V.C.: Guvernul minoritar e o construcție șubredă care nu rezistă mult pentru că nu are acoperire politică. Am mai avut precedente. Unde mai pui că la noi pe timpul guvernelor minoritare se și mai fură ceva.

Notă: Precizăm că, interviul a fost acordat cu câteva ore înainte de ultimele mișcări pe scena politică actuală din RM, iar ultimele 3 întrebări au fost adresate suplimentar.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...