[ X ]
[ X ]
Important9 Octombrie 2019 07:00

(INTERVIU) Teodor Cârnaț: Voi promova excluderea politicului din CMC

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, candidatul Partidului „Voința Poporului” (PVP) la șefia capitalei, Teodor Cârnaț, a vorbit despre motivul pentru care a decis să candideze, cine este concurentul său în aceste alegeri, care vor fi primele 3 acțiuni, dacă ajunge primar, cum descrie echipa cu care a decis să acceadă în CMC, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Cârnaț, de ce ați decis să candidați pentru fotoliul de Primar General al mun. Chișinău?

T.C.: Este prima oară când mă implic direct în politică, în calitate de lider. Mă consider cel mai pregătit candidat pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău: sunt licențiat în economie și în drept, am cunoștințe atât teoretice, cât și practice în diverse domenii tangențiale administrației publice locale (Doctor habilitat, profesor universitar, avocat, activist civic și apărător al drepturilor omului, ex-consilier municipal, ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dezvoltator imobiliar). Cunoștințele respective aș dori să fie folosite de municipiul Chișinău și valorificate în interesul locuitorilor lui.

T.: La modul real, cine, în opinia dvs., este concurentul dvs. în aceste alegeri? De ce?

T.C.: Concurenții mei în aceste alegeri sunt doi: Partidul Socialiștilor, care îl susține pe Ceban, și Blocul ACUM – care-l susține pe Năstase. De ce? Fiindcă ambii sunt reprezentanții puterii, care au primit mandatul din partea poporului în alegerile parlamentare, pentru a realiza dezoligarhizarea. Astfel, dacă mai lăsam și Primăria în mâinile celor doi, se va concentra puterea într-un singur pol, atât la nivel central, cât și local, și vom fi martori la reoligarhizare, așa cum deja se observă.

T.: Ce șanse aveți să preluați șefia capitalei?

T.C.: Noi avem șanse reale să luăm șefia, dar depinde de Măria sa alegătorul. Dacă se vor conduce după criterii profesionale și personale, atunci eu sunt net superior față de toți, iar dacă se va pune la bază votul geopolitic (anume acea greșeală care s-a comis la parlamentare, deoarece nu se alege așa grâul de neghina), atunci șansele sunt minimale.

T.: Dacă ajungeți Primar, care vor fi primele dvs. 3 acțiuni?

T.C.: Dacă ajung Primar, primele 3 acțiuni vor fi: soluționarea mirosului otrăvitor din mun. Chișinău; evaluarea tuturor funcționarilor din cadrul Primăriei și instituțiilor subordonate acesteia prin prisma profesionalismului și a integrității; promovarea și adoptarea Planului urbanistic general, Planului urbanistic zonal și a Planului urbanistic în detaliu pentru a preveni fenomenul corupției.

T.: Care sunt, în opinia, dvs., cele mai grave proleme ale Capitalei?

T.C.: Cele mai grave probleme: drumuri și trotuare de calitate joasă, proasta salubrizare transformată într-o catastrofă ecologică, ce pune în pericol viața și sănătatea locuitorilor urbei, corupția și birocrația excesivă din cadrul Primăriei și instituțiilor subordonate acesteia

T.: Cum ați califica această campanie electorală?

T.C.: Aceasta campanie electorală, în viziunea noastră, este una murdară și inegală, ce favorizează concurenții actualei puteri, care doar mimează concurența, folosesc metode nedemocratice de a forța să vină cetățenii la întâlnire cu concurenții menționați, folosirea excesivă de bani nedeclarați în publicitate electorală și neparticiparea intenționată a celor doi în dezbaterile electorale. În așa fel, se eludează principiile democratice ale alegerilor libere și corecte, asumate și informate.

T.: Dacă ajungeți cu echipa în CMC, cu cine sunteți gata să formați o majoritate?

T.C.: Voi promova excluderea politicului din CMC, iar la baza formării unei majorități se vor pune drepturile și interesele locuitorilor mun. Chișinău, străduindu-ne să evităm acel circ politic care a fost până acum. Dacă eu, în calitate de Primar General, și consilierii municipali nu vom găsi o limba comună asupra problemelor stringente din localitate, atunci le vom scoate la referendum local care va fi obligatoriu spre executare.

T.: Cum explicați sloganul dvs. pentru campanie?

T.C.: Sloganul nostru este: „Chișinău este un dar de la Dumnezeu pe care îl vom valorifica!”, ceea ce înseamnă ca orașul nostru are oameni harnici, profesioniști, are un potențial economic, social, turistic și cultural deosebit, o amplasare geografică și resurse naturale acvatice excepționale, și dacă va avea parte de un Primar și o echipa de consilieri profesioniști și integri, atunci acest dar va fi valorificat pentru prosperitatea municipalității și a fiecăruia din noi. Nu întâmplător și numele meu Teodor din greacă înseamnă “dar de la Dumnezeu”.

T.: Cum ați descrie echipa dvs., cu care ați decis să accedeți în CMC?

T.C.: Echipa PVP este formată din persoane integre, profesioniști în domeniul lor și majoritatea dintre ei nu sunt membri de partid, exact ca mine. Aceasta am făcut-o cu scopul ca să excludem maximal politicul din CMC. Pentru fiecare membru al echipei eu garantez că nu se vor deda actelor de corupție, dacă vor deveni consilieri, ci dimpotrivă – vor pune în capul mesei legea și interesele locuitorilor municipalității.

T.: Am văzut că PVP a depus o contestație la CEC împotriva dvs., precum că, nu a fost respectată procedura de desemnare a dvs. în cursa pentru fotoliul de edil al capitalei. Cum comentați?

T.C.: Aceasta este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, când unii membrii de partid contestă împotriva propriului candidat. În primul rând, contestarea a fost depusă de câțiva membri, nu din partea Partidului. În al doilea rând, inclusiv acei membrii care au depus contestația m-au și înaintat la funcția de Primar General, iar eu am acceptat cu respectarea a două condiții: că în lista de consilieri voi include doar persoane profesioniste și integre și că nu voi accepta bani murdari în campania electorală. De aceea, consider că, cei care au depus contestația sunt supărați că nu au fost incluși în lista de candidați la funcția de consilieri municipali. Tot aici vreau sa menționez că, această campanie electorală este finanțată doar de către mine, utilizând resurse financiare minimale pentru a atinge scopuri maximale; și să nu dau posibilitatea nimănui să poată să mă șantajeze ca mi-a finanțat campania.

T.: Am observat că, liderul formațiunii în lista propusă pentru CMC este tocmai pe locul patru. Cum explicați asta?

T.C.: Includerea persoanelor pe Lista propusă pentru CMC este una aleatorie și la care vom reveni cu 7 zile înainte de alegeri, iar la baza acesteia se va pune personalitatea, notorietatea și gradul de implicare al fiecăruia în campania electorală.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...