[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 August 2019 15:00

Omul Săptămânii: Vladimir Ţurcan, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

În această săptămână, Vladimir Ţurcan a devenit noul Preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Lui Vladimir Ţurcan, dar şi celorlalţi judecători ai CC, le revine o misiune extrem de importantă – să reabiliteze imaginea instituţiei, care a avut serios de suferit în ultimii ani, dar mai ales în vara anului curent, în toiul evenimentelor legate de schimbarea guvernării.

Pentru a reuşi să facă faţă acestui obiectiv, Vladimir Ţurcan şi colegii săi vor trebui să facă abstracţie de faptul că au ajuns în funcţie prin votul reprezentanţilor unor forţe politice (patru din ei) şi să pună buchea legii mai presus decât orice. Marea majoritate a judecătorilor CC au demonstrat până acum că sunt profesionişti în domeniul lor, de aceea sarcina pe care o au în faţă este cât se poate de realizabilă. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la modul practic, dar deja la această etapă cert este că actuala componenţă a CC are o şansă istorică şi ar fi păcat să o rateze.

TRIBUNA precizează: Vladimir Țurcan s-a născut pe data de 14 octombrie 1954 în orașul Slobozia. În anul 1976 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova. Între anii 1976 și 1982 a lucrat ca inspector în cadrul Procuraturii RSS Moldovenești. În anul 1982 a devenit procuror în orașul Râbnița. Din 1985 îndeplinește funcția de director-adjunct al corpurilor administrative ale Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească. Între anii 1986 și 1990 a fost șef al Comitetului juridic permanent al RSSM, apoi a condus Departamentul juridic al Partidului Comunist din RSS Moldovenească. În perioada 1991-1993 a fost Director general al unei asociații moldo-belaruse, iar ulterior a fost consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Belarus. La 11 februarie 1997 a fost numit ca prim-viceministru al Afacerilor Interne. Între 21 decembrie 1999 și 19 aprilie 2001, Vladimir Țurcan a îndeplinit funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Republicii Moldova. În anul 2001 a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. La data de 21 martie 2002 a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. Cabinetul de Miniștri l-a numit, prin cumul de mandate, și în funcția de Ambasador în Republica Kazahstan la 5 martie 2003 și în Turkmenistan – la 16 aprilie 2003. A deținut aceste funcții diplomatice până în martie 2005. În urma alegerilor parlamentare din anul 2005 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. În această calitate el îndeplinește și funcția de Președinte al Comisiei parlamentare pentru probleme juridice. În 2009 a obținut două mandate de deputat consecutiv (în aprilie și iulie). În acelaşi an a părăsit PCRM și a devenit lider al Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова”. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Vladimir Țurcanu s-a regăsit pe locul nouă în lista candidaților socialişti și a devenit deputat în fracțiunea PSRM. În alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a obţinut un nou mandat de deputat pe lista PSRM.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...