[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 August 2019 16:00

(INTERVIU) Andrei Nastase: “Nu pot măsura dorința pe care o am să-l văd pe Plahotniuc răspunzând în fața unei instanțe libere, aici, acasă, în fața poporului nostru!”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepremierul Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a vorbit despre obiectivele sale în funcție, planuri, alegerile locale generale, dar şi alte aspecte importante.

T.: Care sunt obiectivele noului Ministru al Afacerilor Interne și care sunt provocările acestui mandat, mai ales acum când s-a asumat la nivel guvernamental o reformă structurală a statului?

A.N.: În primul rând vreau să vă spun că mi-am propus să fiu un ministru al faptelor și mi-aș dori ca opinia publică să știe că noi lucrăm 7 zile din 7 la MAI. Faptul că poate nu reușim să furnizăm în fiecare zi știri spectaculoase ține de procesele instituționale firești. Eu sunt adeptul lucrului bine făcut, chiar dacă înțeleg că oamenii vor rezultate rapide și vizibile.

Primul obiectiv, mai ales la început de mandat, a fost legat de încetarea abuzurilor, de identificarea schemelor de corupție. Am desființat poliția politică și am cerut celor care au contribuit la politizarea MAI și a subdiviziunilor să plece. Cu Poliția de Frontieră lucrăm la securizarea reală a frontierei și la combaterea contrabandei. Acordăm maximă atenție și modului în care s-au cheltuit și cum se vor cheltui banii publici la MAI.

Un al doilea obiectiv ține de respectarea plenară a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Crezul meu este că avem nevoie de o Poliție prietenoasă cu cetățenii, dar fermă în aplicarea legii. În acest sens am accentuat nevoia prioritizării componentei de prevenție. Când mă refer la prevenție mă gândesc inclusiv la siguranța rutieră. Să vă dau un exemplu concret chiar din capitală, unde circulația în zona Pieței Centrale a fost fluidizată recent. Acolo era un imens risc de accidente pentru autovehicule și pietoni deopotrivă. Dacă ne referim la sfera rutieră, vă pot spune, în premieră, că am comunicat INP-ului să înceteze practica așa-numitelor opriri pentru verificări de rutină în trafic, fără vreun motiv prealabil. Profit de ocazie și fac un apel și către conducătorii auto. Îi rog să respecte legea și reglementările rutiere.

Al treilea obiectiv, care reiese inclusiv din Acordul de Asociere pe care actuala guvernare reîncepe să îl implementeze după paranteza istorică numită regimul Plahotniuc, ține de profesionalizarea și reformarea structurilor subordonate MAI. Mă refer aici la reforma Carabinierilor, care ar trebuie să nu mai fie doar o instituție axată pe coerciție. Este și cazul IGSU, unde îmi propun să ajungem la un nivel de compatibilitate și interoperabilitate 100% cu colegii din România.

Al patrulea obiectiv, dar nu ultimul, este legat de ameliorarea condițiilor de muncă și eficientizarea activității a MAI și a subdiviziunilor sale. Chiar vinerea trecută a trecut Hotărârea de Guvern care va permite operaționalizarea expertizelor ADN în țara noastră, accelerând astfel anchetele și economisind banul public. Totodată am obținut garanții că toți polițiștii care au fost implicați în derularea alegerilor din 24 februarie vor fi plătiți. O promisiune de care fostul ministru nu s-a ținut. Nu în ultimul rând, pregătim o reorganizare a aparatului central al MAI, aparat care a fost pur și simplu decapitat de guvernarea anterioară. Trebuie să restabilim inclusiv principiul legalității. Fiecare angajat trebuie să lucreze pe funcția sa oficială.

T.: Coaliția care susține guvernul este funcțională, permite continuitate și susține primul set de măsuri de reformă, măsuri care, trebuie să recunoaștem, sunt cu adevărat vizibile? Există sincope în activitatea acestei coaliții? Vă întreb acest lucru deoarece există și puncte de vedere diferite de a majorității de la guvernare.

A.N : În primul rând vreau să îi asigur pe cetățeni că noi, cei care astăzi exercităm guvernarea, nu mai avem timp de dispute. La nivelul blocului ACUM suntem preocupați să luăm măsuri pentru oameni și nu ne permitem să pierdem vremea cu “certuri în familie”. Noi am spus că vom restabili în Republica Moldova democrația și drepturile fundamentale ale cetățenilor, potrivit valorilor și principiilor democratice în care credem. În egală măsură, fiecare deputat este în drept să își exprime păreri cu privire la situația politică. Important este însă ca după orice proces de dezbatere să existe disciplină de partid și cooperare loială, atât între componentele blocului ACUM, cât și cu socialiștii.

Sigur, există opinii diferite care fac referire la unele decizii. Există o veche vorbă românească: “Numai cine nu muncește nu greșește”. Nu întotdeauna am fost mulțumit de procedurile de selectare ale unor candidați pentru anumite funcții, însă este esențial să înțelegem că dezoligarhizarea nu se referă neapărat la persoane anume, ci la demantelarea unui întreg sistem. Ca atare, eu nu pot acum să mă antepronunț despre cum va performa o persoană selectată pe o anumită funcție, pentru că statul, încet-încet, iese din captivitate iar cei care ocupă funcții nu vor mai avea scuza că sistemul i-a obligat să nu-și facă treaba pentru care oamenii, prin taxele și impozitele lor, îi plătesc.

Prioritățile actualei guvernări transced granițele dintre doctrinele opuse ale forțelor din cadrul ACUM, respectiv a PSRM. Combaterea corupției, reclădirea statului de drept, restaurarea plenară a drepturilor și libertăților fundamentale nu țin de geopolitică, ci reies nemijlocit din aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova.

Îmi dau seama că unele măsuri vor genera nemulțumiri. Realitatea este însă că jaful generalizat al fostei guvernări produce acum efectele. Au fost împărțiți bani pe care țara nu îi avea, iar noi suntem în situația în care trebuie să adunăm bani la bugetul de stat, ca să putem, între altele, să asigurăm pensiile și salariile. Eu aș fi primul care susține existența mai multor facilități fiscale pentru investitorii autohtoni și străini deopotrivă. Acum, tot ce putem face este să convingem mediul de afaceri să fie solidar cu noua guvernare, iar noi de îndată ce vom reuși să aducem țara pe linia de plutire vom putea din nou discuta despre facilitățile care vor putea fi oferite mediului de afaceri.

T.: Care este opinia dumneavoastră în privința cursului pe care îl va avea activitatea Procuraturii Generale cu privire la dosarul uzurpării puterii de stat, dosar demarat ca urmare a denunțului dumneavoastră?

A.N.: Opinia mea este una încărcată cu maximă evidența. Sigur că îmi doresc ca în cel mai scurt timp să poată fi formulată o concluzie argumentată legal pe ceea ce s-a întâmplat în perioada la care face referire denunțul meu. Sigur că și eu îmi doresc ca cei vinovați să răspundă cât mai repede, așa cum își dorește orice cetățean de bună credință din Republica Moldova.

Nu pot măsura dorința pe care o am să-l văd pe Plahotniuc răspunzând în fața unei instanțe libere, aici, acasă, în fața poporului nostru. Pe el și pe toți cei care și-au bătut joc de această țară și de oamenii ei. Dar…

Trebuie însă să spun, așa cum am mai făcut-o, că sunt adeptul lucrului bine făcut. Multă lume își aduce aminte că am repetat în ultimii ani că eu “nu sunt ca ei, eu sunt împotriva lor”, cu referire evidentă la fostul regim al lui Plahotniuc și al Partidului Democrat.

Unitatea mea de măsură este legea, nimic altceva. Iar dacă legea și procedurile prin care aceasta se poate făptui cu profesionalism are nevoie de timp pentru a identifica vinovățiile și vinovații, atunci se cuvine să așteptăm cu toții ca cei în drept să-și facă treaba, să facă un lucru bine făcut. Cei care au stăpânit Moldova ani de zile, Plahotniuc și clanul acestuia, nu au ținut cont de lege, au fabricat și înscenat dosare. Noi nu trebuie să fim ca ei și știu sigur că nu ne dorim niciunul dintre noi să se întâmple acest lucru. Dacă justiția dreaptă, justiție despre care le-am vorbit oamenilor în toți anii în care am luptat împotriva mafiei, are nevoie de timp, să-i acordăm răgazul necesar. Știu sigur că inclusiv procurorii înteleg că Moldova nu se va mai întoarce niciodată în întunericul de unde oamenii acestei țări, prin voința și lupta lor au scos-o în acest an.

T.: Alegerile locale din 20 octombrie sunt din ce în ce mai aproape. Veți candida sau nu din nou la Primăria Chișinău, pentru că sunteți și astăzi foarte atent la toate temele care au legătură cu orașul, cu întreaga lui comunitate?

A.N.: Eu sunt primarul ales al Chișinăului și de aceea am spus-o și o repet, îmi rezerv dreptul de a mă pronunța, inclusiv public, cu privire la problemele capitalei. În privința unei candidaturi am spus foarte clar că mai întâi trebuie conturat, în cadrul blocului ACUM, un proiect/program clar pentru Chișinău. La acest proiect se lucrează deja. Consider că vorbim prea mult despre persoane, despre unul sau despre altul și aproape deloc despre proiecte.

Pe genul acesta de subiecte, abordarea mea este diferită. Oamenii politici vorbesc prea mult despre alți oameni și despre funcții. Am altă viziune, mult mai onestă și pragmatica, apropiată, dacă vreți, de abordarile oamenilor de stat care identifică și asumă un anumit proiect și abia în etapa următoare caută oamenii cei mai potriviți care pot duce la îndeplinire un anume proiect.

Nu pun căruța înaintea cailor. Nu am crezut niciodată că trebuie să dai cuiva o funcție anume, din nu știu ce fel de motive sau cosiderente, ca mai apoi să cauți ceva de munca pentru omul numit în funcția respectivă. Rețeta aceasta este cea mai sigură pentru distrugerea unui oraș sau a unei țări. De fapt, înțelegem cu toții că exact acest lucru s-a întâmplat în Moldova, cel puțin în ultimii 10 ani.

Ca înainte nu va mai fi, cel puțin cât sunt în picoare și aproape de fenomenul politic. Ca atare, ca să răspund întrebării dumneavoastră, vă spun că foarte curând Blocul ACUM își va definitiva oferta pentru Chișinău cu care va veni în fața oamenilor, iar persoana care va fi desemnată să ducă la îndeplinire acest proiect va fi stabilită în interiorul blocului și își va asuma în detaliu responsabilitatea transformării Chișinăului într-un veritabil oraș european.

Noi nu avem de gând să improvizăm, nu există în ADN-ul nostru politic o astfel de genă, la fel cum nu avem de gând să ratăm șansa uriașa pe care istoria ne-a oferit-o în acest an.

Putem pune Chișinăul și Moldova pe harta civilizațiilor moderne ale Europei, iar acest obiectiv nu este negociabil, indiferent de context sau despre sacrificiile pe care le vor face cei care își asumă astăzi acest proiect istoric!

T.: Recent, președintele Dodon s-a exprimat cu privire la faptul ca ar fi necesară o conferință de presă comună la debutul campaniei electorale pentru primăria Chișinău. Ce comentarii aveți cu privire la inițiativele președintelui?

A.N.: Eu nu voi comenta declarațiile sau inițiativele președintelui sau ale altor actori politici cu privire la alegerile pentru Chișinău. Vă pot spune însă, cu tot respectul și cu maximă responsabilitate, că eu nu mi-am permis niciodată să fac agenda nimănui. În egală măsură, referințele mele personale și cele politice, agenda mea publică, deciziile pe care zilnic le iau ca om politic și ca ministru sunt cele care sunt determinate de voința populară, de voința oamenilor, nu de recomandările, ideile sau viziunile unui actor politic sau altul.

Convingerile și abordările mele pe teme esențiale pentru societate sunt foarte cunoscute, sunt publice, asumate în detaliu, neschimbate și așa vor rămâne. Ca atare, recomand tuturor celor implicați într-un fel sau altul în viața publică sau politică să asume o conduită politică cît se poate de etică și responsabilă. Este de preferat ca toți oamenii politici să priceapă că Moldova se schimbă, iar onestitatea, transparența, asumarea și responsabilitatea omului politic trebuie să stea la baza demarării unei noi paradigme publice și politice. Mai simplu spus, vremea oportunismului, a populismului sau a fentelor politice a cam trecut, oamenii s-au deșteptat și acest lucru s-a văzut, încă de anul trecut, mai ales la alegerile din Chișinău.

Deci, va fi așa cum vor decide oamenii, nu cum vor decide unii dintre noi, cei care facem politică! Punctum!

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...