[ X ]
Important30 Iunie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Olesea Stamate, ministrul Justiției

În această săptămână, Olesea Stamate a devenit oficial noul ministru al Justiției, după ce a fost semnat un decret prezidențial în acest sens, iar ea a depus jurământul.

Olesei Stamate îi revine o misiune extrem de dificilă, or calitatea proastă a justiției, în opinia mai multor experți din țară și de peste hotare, este cea mai gravă problemă cu care se confruntă Republica Moldova. Fără o justiție independentă, nu vom putea vorbi nici despre investiții străine importante, nici despre buna funcționare a instituțiilor de stat, nici despre o asigurare adecvată a protecției drepturilor omului etc.

Olesea Stamate va trebui să reia reforma justiției (în adevăratul sens al acestui cuvânt) de la etapa în care a fost abandonată, va trebui să reia dialogul cu partenerii de dezvoltare, care au susținut ani la rândul reformarea acestui domeniu în Moldova, va trebui să „taie în carne vie” pentru a schimba din rădăcini sistemul, căci fără schimbări de esență, justiția nu va putea deveni cu adevărat independentă și eficientă.

La această etapă, putem sune că Olesei Stamate îi revine unul dintre cele mai importante roluri în cadrul noii guvernări. Rolul său va fi nu mai puțin important decât cel al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene sau al ministrului Economiei. În final, de prestația și de rezultatele sale va depinde eficiența noii guvernări în general, modul în care aceasta va fi percepută de cetățeni și de partenerii de dezvoltare.

TRIBUNA precizează: Olesea Stamate este magistru în studii europene avansate, făcându-și studiile la Colegiul Europei, absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, avocat licenţiat. Este specializată în domeniul justiţie şi afaceri interne şi reforma administraţiei publice centrale. A lucrat anterior în cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, iar mai târziu – în calitate de expert în diverse proiecte, iar printre beneficiari au fost Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei. Posedă experienţă de peste zece ani în managementul şi evaluarea proiectelor. Până a fi numită ministru, a activat în calitate de președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, totodată, fiind responsabilă de sectoarele reforma administraţiei publice şi justiţie, dar și afaceri interne. Vorbește fluent limbile: engleza, franceza și rusa.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...