[ X ]
[ X ]
Important2 Iunie 2019 14:00

Omul săptămânii - Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova 

După o perioadă îndelungată de tăcere, Partidul Democrat din Moldova a ieşit „la rampă”. Vlad Plahotniuc şi colegii săi au preluat iniţiativa şi au anunţat că-i vor invita pe socialişti la dialog în vederea identificării unei soluţii pentru criza politică actuală. Mai mult decât atât, democraţii au declarat că vor examina solicitările anterioare ale socialiştilor şi s-au arătat dispuşi să accepte ca funcţia de speaker să revină PSRM. 

Mişcarea făcută de Vlad Plahotniuc a fost un semnal clar că democraţii urmează o tactică bine stabilită din timp. Nu este exclus că ei intenţionat au păstrat tăcerea în toată această perioadă, ştiind prea bine că altor partide nu le va reuşi identificarea unei soluţii pentru criza politică actuală şi oricum va fi nevoie de intervenţia PDM. Totodată, nu este exclus că, făcând acest pas, democraţii doresc să scape de orice acuzaţii că nu au făcut tot posibilul pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Or, ei anterior au ofertat blocul ACUM, iar mai nou i-au ofertat şi pe socialişti. În acest caz, nimeni nu ar putea să le reproşeze democraţilor că nu au făcut totul pentru depăşirea crizei politice.

Care vor fi urmările pasului făcut de Vlad Plahotniuc şi colegii săi, rămâne de văzut. Cert este că această mişcare a constituit cel mai important eveniment al săptămânii politice care se încheie.

TRIBUNA precizează: Vlad Plahotniuc s-a născut pe data de 1 ianuarie 1966. A absolvit şcoala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni în 1983. În  2001 – Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare, iar în 2002 a obţinut titlul MBA, de asemenea, la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2006 a absolvit Universitatea de Studii Europene din Moldova, devenind licenţiat în drept, profilul jurisprudenţă. În cariera sa profesională a activat în calitate de: specialist, Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău (1991-1993); specialist implicat în diverse activităţi în domeniul de marketing şi publicitate (1993-1998); Director Comercial „Petrom Moldova” SA (aprilie 2001 – iulie 2001); Director General „Petrom Moldova” SA (2001-2010); vicepreşedinte al „Petrom Moldova” S.A. (ianuarie 2010 – ianuarie 2011); vicepreşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (aprilie 2005 – mai 2006); Preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (mai 2006 – ianuarie 2011); din noiembrie 2010 până în iulie 2015 (cu o mică pauză în 2014 când a renunţat la mandat) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În decembrie 2010 a devenit vicepreşedinte al PDM (ulterior, prim-vicepreşedinte al PDM). Tot în decembrie 2010 a fost ales prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM, funcţie pe care a ocupat-o până în ianuarie 2013. În decembrie 2016, a fost ales Preşedinte al PDM. Printre funcţiile onorifice deţinute de Vlad Plahotniuc se numără cea de Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova şi cea de Fondator al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...