[ X ]
[ X ]
Important26 Mai 2019 09:00

TOP-10 lucruri pe care trebuie să le cunoască politicienii din Moldova

Sunt lucruri pe care politicienii din Moldova trebuie să le cunoască și să le ia în calcul dacă vor să facă o carieră politică de succes. Acestea țin de mentalitatea colectivă, de tradiții, dar și de percepții ale publicului larg. Anume la aceste lucruri am decis să ne referim în cadrul unui clasament convențional.

1). Biserica beneficiază de cea mai mare încredere

Cu toate criticele ce se aduc bisericii, aceasta rămâne pe primul loc în tipul încrederii oamenilor. Politicienii care reușesc să se „alieze” la nivel de percepție publică cu biserica, au de câștigat enorm. Totodată, politicienii care intră în conflict cu biserica sau unele acțiuni ale lor sunt dezaprobate de biserică, au de pierdut.

2). Institutul familiei e apreciat înalt

Chiar dacă migrația din ultimele decenii a afectat serios institutul familiei, totuși, acestea pentru marea majoritate a moldovenilor rămâne un punct de reper. De aceea, politicienii familiști sau care promovează institutul familiei se bucură de o apreciere înaltă în rândurile alegătorilor.

3). Presa e un reper pentru o mare parte a societății

Deși presa din Moldova în mare parte nu este liberă, majoritatea sondajelor de opinie atestă un nivel înalt al încrederii față de ea. Politicienii trebuie să ia în calcul faptul că orice dispută a lor cu presa (indiferent de culoarea politică a acesteia sau de alte aspecte), în mare parte, îi dezavantajează.

4). Liderii locali sunt factori de influență eficientă

În teritorii, oamenii sunt deprinși să se „orienteze” după liderii locali – primari, profesori, lideri agricoli, medici etc. De multe ori, aceștia ajung să gândească și să perceapă ceea ce se întâmplă în jurul lor anume prin prisma prin care vede lucrurile factorii de influență locali. E un moment important, care trebuie luat în calcul de politicieni, dacă-și doresc ca mesajele lor să fie percepute de mase într-un fel anume.

5). Populismul e tolerat de cea mai mare parte a cetățenilor

Orice s-ar spune, dar alegătorilor din RM le place populismul. Ei îl acceptă chiar și atunci când știu cu siguranță că e vorba de populism. Mai mult ca atât, acțiunile populiste ajung să modeleze într-un mod esențial percepția publică despre un politician sau un partid anume.

6). Problemele sociale sunt pe primul loc

Chiar dacă politicienii de multe ori împart artificial alegătorii în diferite tabere, încercând să le impună anumite viziuni, valori, principii, pentru cea mai mare parte a electoratului contează în primul rând aspectul social. Acolo unde se manifestă masiv factorul social, toți ceilalți factori devin mai puțin importanți.

7). Grija față de viitorul copiilor prevalează la majoritatea alegătorilor

Indiferent de viziunile lor politice, alegătorii din Moldova sunt solidari atunci când este vorba despre viitorul copiilor lor. E un aspect scos în evidență de toate sondajele de opinie, iar politicienii care știu să formuleze mesaje la temă pe măsura așteptărilor alegătorilor, au doar e câștigat.

8). Statalitatea RM e un reper pentru mai mult de jumătate din populație

Chiar dacă statul Republica Moldova e compromis în ochii unei mari părți a electoratului și oamenii nu au încredere în viitorul său, totuși, pentru o bună parte a cetățenilor statalitatea moldovenească continuă să fie un factor important, iar politicienii care o promovează sunt apreciați de către respectivii alegători.

9). Oamenii preferă lideri puternici

După aproape trei decenii de independență și democrație, marea majoritate a cetățenilor RM preferă totuși să aștepte soluții nu de la echipe, ci de la lideri puternici, fără a conștientiza că acesta e și un element de bază a ceea ce se numește dictatură. Politicienii care știu de această așteptare a alegătorilor, să străduiesc să-i convingă că anume ei sunt acei lideri puternici pe care-i așteaptă poporul și, dacă reușesc, au de câștigat.

10). Starea de lucruri în comunitate – cel mai bun indicator pentru majoritatea cetățenilor

Mulți politicieni încearcă să demonstreze că au reușite impresionante sau planuri mari la nivel de țară, dar toate sondajele de opinie arată că marea majoritate a cetățenilor preferă să judece despre situația la nivel național sau despre capacitățile unor lideri și echipe de a schimba starea de lucruri în țară prin prisma situației din comunitatea lor. E un element important care determină succesul în politica din RM și politicienii care știu acest lucru îl exploatează la greu.

Sondaj

  • Cine va deveni Primar general al mun. Chișinău?

    View Results

    Loading ... Loading ...