[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii25 Mai 2019 14:00

(COMENTARIU) Șansa unioniștilor

Deși pentru țară, dar și pentru unele partide eventualele alegeri parlamentare anticipate ar fi un scenariu prost, pentru unioniști aceasta ar fi o bună oportunitate de a reveni în marea politică. Or, anul 2019 a fost cel mai prost an pentru unioniști – în premieră în anii de independență nici un partid unionist nu a trecut în Parlament. Și tot 2019 s-ar putea dovedi anul revanșei pentru ei, dacă, desigur, se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate și unioniștii se vor pregăti de acest scrutin în modul corespunzător, inclusiv făcând concluzii pe marginea greșelilor comise anterior.

Însă, pentru a judeca despre șansele unioniștilor în eventualele alegeri parlamentare anticipate, trebuie mai întâi să înțelegem de ce unioniștii nu au ajuns în Parlament după alegerile din 24 februarie 2019. Prima explicație este că unele partide unioniste (PUN, PLDM, PAD etc.) nu au participat la scrutinul respectiv. Unele dintre ele au declarat că nu participă pentru a nu dăuna cauzei partidelor pro-europene puternice și pentru a nu fi acuzate că fac jocul puterii sau, indirect, al Moscovei. În realitate, acestea înțelegeau că PAS și PDA, fiind destul de puternice și bine poziționate, nu prea lăsau loc altor partide pro-europene sau chiar și unioniste. Riscul era mare și unele partide au considerat că nu pot să și-l asume.

A doua explicație este că anumite partide unioniste (spre exemplu, PL), care au participat la alegerile din data de 24 februarie 2019, erau în declin de imagine și nu puteau să spere la un rezultat bun. Dacă ne referim la liberali, atunci participarea lor a fost fie un test, partidul dorind să vadă care e ponderea sa reală după prestația din ultimii ani, fie un mini-protest după ce PAS și PDA nu au acceptat și PL în blocul comun pe care îl creaseră. Așa sau altfel, dar liberalii nu au reușit să treacă în Parlament, aceasta fiind o premieră absolută pentru respectivul partid în ultimii 10 ani.

A treia explicație este că alte partide unioniste, care s-au lansat în alegeri, cum ar fi, spre exemplu, Democrația Acasă, nu au reușit să se pregătească în modul corespunzător de acest scrutin sau nu au reușit să se fac suficient de cunoscute în rândurile electoratului unionist.

În rezultat, unioniștii au ajuns să fie reprezentați în Parlament doar parțial – de către blocul ACUM, care nu a avut o ofertă aparte pentru electoratul unionist, dar care, prin unii reprezentanți ai soi, a promovat și mesaje unioniste. Astfel, s-a creat o situație destul de interesantă – curentul unionist fiind, conform unor estimări, de 20-30% din totalul electoratului din Republica Moldova, nu are în Parlament un partid care să-l reprezinte.

După alegeri, circa 10 formațiuni politice s-au așezat la masa de discuții și au încercat să ajungă la un numitor comun privind activitățile din continuare, inclusiv și participarea în eventualele alegeri parlamentare anticipate. Deși din start aceste discuții păreau destul de promițătoare, ulterior s-a creat impresia că undeva a intervenit un blocaj, despre care partidele vizate se tem să vorbească pentru a nu dăuna cauzei comune. Astfel, se pare că lucrurile au ajuns într-un punct mort, iar posibilele urmări pot fi destul de nefaste pentru unioniști.

De fapt, acum partidele unioniste trebuie să ia o decizie de principiu referitor la ce fac în continuare: conștientizând că există anumite blocaje, se prefac că totul e bine, pentru a nu dezamăgi electoratul unionist că din nou nu au capacitatea de a trece peste anumite probleme (în acest caz, situația în tabăra unionistă nu are cum să se schimbe, inclusiv și în perspectiva anticipatelor); recunosc că au apărut blocaje și, cu riscul de a pierde din potențialii parteneri, încearcă să deblocheze procesul, propunând soluții concrete (în acest caz e posibil să se ajungă și la careva formule care să inspire optimism în perspectiva anticipatelor).

Există și o a treia cale: unul din partide (vechi sau nou) să se detașeze de restul celor ce se declară unioniști și, elaborând o agendă proprie, să înceapă promovarea activă a acesteia, pentru a „ajunge” la cât mai mulți alegători unioniști și a încerca se le câștige simpatia.

Dacă nu se va merge pe calea doi sau trei, atunci la sigur, chiar și dacă se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, nici în viitorul Parlament nu vom avea nici un partid unionist.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...