[ X ]
Exclusiv6 Mai 2019 06:30

OPINIE: PDM nu doreşte să se expună înainte de timp, lăsând ca disperarea să pună capăt pe cea mai mare parte a electoratului

PDM nu se implică activ în situaţia post electorală, deoarece nu doreşte să se expună înainte de timp, lăsând ca disperarea să pună capăt pe cea mai mare parte a electoratului. Opinia este expusă de Dumitru Spătaru într-o analiză politică.     

„Tot mai des se aud voci care spun că alegerile anticipate nu sunt o soluţie şi că partidele ce au ajuns în Parlament trebuie să se aşeze la masa de discuţii şi să găsească o soluţie. Conştient de aceste aşteptări ale unei importante părţi a societăţii, PDM intenţionat a lăsat iniţiativa socialiştilor şi celor din blocul ACUM, mizând pe faptul că sunt puţine şanse ca aceste formaţiuni să ajungă la un numitor comun, iar evoluţia evenimentelor din ultimele săptămâni confirmă acest lucru. PDM nu-şi putea permite să acţioneze până acum, deoarece înţelegea că cea mai mare parte a alegătorilor a votat nu doar pentru PSRM şi ACUM, ci şi împotriva actualei guvernări. Chiar dacă a crescut la capitolul rating în ultimii ani, totuşi, PDM nu se poate lăuda că ar fi un partid cu largă susţinere populară. Mai mult ca atât, o importantă parte a societăţii e gata să accepte o coaliţie sau un aranjament de scurtă durată între socialişti şi blocul ACUM anume pentru debarcarea PDM de la putere. În situaţia în care în societate există astfel de aşteptări, pentru PDM ar fi fost un act de suicid politic dacă după alegeri prelua iniţiativa şi decidea configuraţia viitoarei guvernări. Orice mişcare a PDM ar fi avut efectul unei scântei ce ar fi aruncat în aer butoiul cu pulbere, de aceea democraţii au şi ales să facă o jumătate de pas în urmă. În momentul în care se va apropia termenul de dizolvare a Parlamentului şi se va dovedi că fără PDM e imposibilă depăşirea impasului politic, posibil, democraţii vor ieşi din nou în prim plan şi vor propune soluţia salvatoare. Şansele ca aceasta să fie acceptată de societate, dar şi de partenerii externi vor fi foarte mari, iar terenul în acest sens a fost (şi este pregătit în continuare) de evenimentele ce au avut loc (au loc) în perioada post electorală”, notează sursa.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată aici.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...