[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri21 Aprilie 2019 09:00

TOP-10 evenimente care au marcat politica din RM în perioada post electorală 

Chiar dacă situaţia politică rămâne una incertă, în perioada post electorală s-au întâmplat mai multe evenimente importante. La acestea ne vom referi în cadrul unui clasament convenţional.

1). Discuţiile post electorale iniţiate de Preşedintele RM

În vederea depăşirii impasului politic, şeful statului a invitat la discuţii post electorale liderii fracţiunilor parlamentare. La prima rundă de discuţii separate s-au prezentat liderii PSRM, PDM şi ACUM. La a doua rundă de discuţii (comune) – doar liderii PSRM şi PDM. După aceste discuţii, şeful statului a declarat că acum mingea e pe terenul fracţiunilor parlamentare.

2). Invitaţia PDM pentru blocul ACUM

Imediat după alegeri, PDM a propus ACUM demararea discuţiilor privind constituirea unei coaliţii de guvernare. ACUM a respins orice posibilitate de discuţii cu PDM. Ulterior, democraţii au făcut o nouă invitaţie la dialog blocului ACUM, însă şi aceasta a fost respinsă.

3). Angajamentul ACUM pentru un guvern minoritar

La scurt timp după alegeri, blocul ACUM a declarat că este gata să-şi asume responsabilitatea pentru guvernarea ţării în cadrul unui guvern minoritar. Blocul a propus-o la funcţia de Prim-ministru pe Maia Sandu, iar pe Andrei Năstase – la cea de Speaker. Dar propunerea sa a fost criticată de restul fracţiunilor parlamentare.

4). Oferta PSRM pentru blocul ACUM

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) le-a propus celor din blocul ACUM demararea discuţiilor privind crearea unei coaliţii de guvernare. Socialiştii au înaintat şi un şir de condiţii în acest sens, inclusiv funcţia de Speaker pentru Zinaida Greceanîi, conducerea Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării etc. ACUM a respins propunerea, menţionând că este gata să voteze anumite proiecte împreună cu PSRM, dar nu să constituie o coaliţie de durată.

5). Lansarea pachetului de legi de „dezoligarhizare”

Înainte de startul activităţii noului Parlament, blocul ACUM a lansat  pachetul de legi de „dezoligarhizare”. Alţi deputaţi au respins propunerea adoptării lui, menţionând că, în condiţiile în care nu se constituie organele de lucru ale Parlamentului şi o coaliţie majoritară, acest lucru e imposibil.

6). Oferta blocului ACUM pentru PSRM

Blocul ACUM le-a propus socialiştilor iniţierea discuţiilor pe marginea unor proiecte şi iniţiative ale sale, ce ar fi urmat să fie adoptate în condiţiile în care nu se reuşea constituirea unei noi coaliţii de guvernare. Socialiştii au spus că sunt gata să discute nu voturi de moment, ci o coaliţie de durată.

7). Vizita deputaţilor PSRM la Moscova

La invitaţia conducerii Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, fracţiunea parlamentară a PSRM a întreprins o vizită la Moscova. Deoarece această vizită a avut loc în condiţiile în care situaţia politică din RM e incertă, unii politicieni şi analişti politici au declarat că ea este în legătură cu încercările de a identifica o soluţie pentru criza post electorală.

8). Pachetul PDM de iniţiative sociale

În plină criză politică, Partidul Democrat din Moldova a prezentat un set de proiecte sociale, menţionând că ele ar trebui să stea la baza discuţiilor privind viitoarea guvernare. Alte partide, cel puţin deocamdată, nu au comentat acest pachet.

9). Invitaţia ACUM pentru „deputaţii necontrolaţi de regimul oligarhic”

Refuzând invitaţia Preşedintelui Igor Dodon la cea de-a doua rundă de discuţii post electorale, deputaţii blocului ACUM au iniţiat propriile discuţii, invitând la ele „deputaţii necontrolaţi de regimul oligarhic”. Însă, această tentativă a suferit eşec.

10). Tentativa Partidului Şor de a dialoga cu blocul ACUM

În perioada post electorală, Partidul Şor a stat departe de orice discuţii privind posibilităţile de depăşire a crizei politice. O singură dată deputaţii acestei formaţiuni au ieşit în prim plan, venind la discuţiile la care blocul ACUM a invitat „deputaţii necontrolaţi de regimul oligarhic”. Însă, blocul ACUM a refuzat dialogul cu acest partid.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...