[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial7 Octombrie 2018 07:00

Cine e alegătorul pro Moldova?

Întrebarea a devenit îndeosebi actuală după ce și Partidul Democrat a declarat că trece pe platforma pro Moldova. De aceea, e și logic că în ultimul timp, tot mai des se încearcă de a da o descriere alegătorului pro Moldova spre care rămâne orientat Partidul Socialiștilor, iar mai nou – și Partidul Democrat. O analiză sumară a structurii electoratului din RM ne permite să facem unele concluzii și despre alegătorul pro Moldova. 

Prima concluzie – alegătorul pro Moldova este în primul rând adeptul statalității moldovenești. Acest tip de alegători se activizează în special în perioada alegerilor, susținând partidele stataliste, iar în perioada dintre campaniile electorale devine activ doar atunci când trebuie să dea replică, să se opună acțiunilor ce subminează statalitatea.

A doua concluzie – alegătorul pro Moldova pune accent pe istorie, pe simbolurile și pe personalitățile ce au marcat statalitatea moldovenească. Spre exemplu, pentru acest segment de electorat personalități ca Ștefan cel Mare și Sfânt, Dimitrie Cantemir etc., sunt repere istorice, simboluri naționale, pe care le invocă ori de câte ori societatea moldovenească se confruntă cu momente dificile.

A treia concluzie – alegătorul pro Moldova pune un preț aparte pe denumirea limbii de stat, văzând în ea nu doar un mijloc de comunicare, ci și un element definitoriu al statalității. Pentru acest segment de electorat denumirea limbii de stat este o chestiune de principiu și ori de câte ori se atentează la ea, vine și replica respectivilor alegători.

A patra concluzie – alegătorul pro Moldova este adeptul valorilor tradiționale ale societății moldovenești: familie, ortodoxie, moralitate etc. Toate forțele politice care au atentat, într-o formă sau alta, la aceste valori de-a lungul anilor de independență au fost taxate dur de electoratul pro Moldova. Totodată, forțele politice ce au promovat aceste valori au beneficiat de sprijinul direct și masiv al respectivului segment de electorat.

A cincea concluzie – alegătorul pro Moldova este un alegător pacifist, adept al echilibrului în societate, dar și în politica externă. Este tipul de alegător care vrea ca Moldova să aibă relații bune și cu Estul, și cu Vestul și care nu tolerează atentatele la statutul de neutralitate, consfințit în Constituție.

A șasea concluzie – alegătorul pro Moldova își dorește reintegrarea teritorială a țării și reacționează pozitiv la toate inițiativele realiste și echilibrate ce-și propun realizarea acestui obiectiv. Pentru acest tip de alegători orice aluzie că Transnistria trebuie abandonată în numele altor interese politice sau geopolitice este inacceptabilă și e taxată în modul cuvenit. Din contra, forțele politice ce acționează consecvent în direcția respectivă beneficiază de deplina susținere a acestui segment de electorat.

A șaptea concluzie – alegătorul pro Moldova nu caută bunăstare peste hotare, ci își dorește asigurarea ei acasă. Acest tip de alegători, chiar și dacă pleacă temporar peste hotare, numaidecât revine, pentru că crede în viitorul țării sale. Adică, alegătorii pro Moldova și din acest punct de vedere pot fi considerați patrioți.

Poate că există și alte posibile răspunsuri la întrebarea: Cine e alegătorul pro Moldova?, dar, cu siguranță, cele menționate mai sus sunt de bază.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...