[ X ]
[ X ]
Important6 Octombrie 2018 10:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Teoretic sunt posibile trei variante de guvernare, după alegerile parlamentare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre situația politică actuală din Republica Moldova, cum crede că va fi ultima sesiune din legislatura actuală, cu ce teme de bază vor merge în alegerile parlamentare principalele partide din RM, ce partide și cel fel de coaliție vede în Parlament, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciobanu, cum calificați situația politică actuală din Republica Moldova?

V.C.: Cred că este deja imposibil să operăm în termeni de analiză politică sau chiar de comentariu politic. Pentru că tot ce se întâmplă acum la noi numai politică nu este. Parlamentul nu e organul legislativ suprem al statului, Guvernul nu e organ executiv, deputații nu sunt reprezentanții  poporului, instituțiile nu sunt instituții și tot așa. Toate sunt doar instrumente de promovare/rezolvare a intereselor clanului. Suntem un stat mafiot în care nu mai există politică. Mai exact – suntem teritoriu cu licență de exploatare. Există doar afaceri ale băieților șmecheri. Acestea da, putem să le discutăm la modul serios – cum e să furi miliarde din sistemul bancar și să le bagi spre plată populației, cum e să fii scutit de răspundere pentru furt prin amnistie, cum e să falimentezi o companie de stat și s-o privatizezi pe bani mărunți (și aceștia furați și amnistiați) zicând că e o investiție străină etc. Lista e mare și până la alegeri se va mai extinde.

T.: Parlamentul și-a reluat activitatea, întrunindu-se în ședințe. Cum credeți că va fi ultima sesiune din legislatura actuală, prin ce va fi marcată?

V.C.: Parțial am răspuns deja – se vor promova tot felul de legi obscure care vor servi interesele economice ale clanului. După amnistie e logic să apară tot felul de privatizări dubioase. Se va mai modifica Codul electoral – ca să justifice anularea alegerilor din capitală, dar și să mai limiteze accesul opoziției la internet și rețele de socializare. Plus artificii populiste sub formă de cadouri electorale fără acoperire bugetară. În rest, chiar nu merită atenție, pentru că nu mai e Parlament și nu reprezintă cetățenii.

T.: De obicei, în ajunul alegerilor, puterea e cointeresată ca partidele de opoziție să fie cât mai puțin vizibile. Cum ar trebui să se poziționeze opoziția în această situație?

V.C.: Deja observăm cum celor 2 posturi tv le este restricționat accesul la briefing-urile PD, iar un ditamai spicher debiteză inepții în acest sens. Cred că e abia începutul. Cu siguranță vor dori să reglementeze (în sens restrictiv, desigur) și online-ul. Așa încât vizibilitatea opoziției să fie redusă la maxim. De aceea opoziția va fi impusă să fie cât mai activă în contactul direct cu cetățenii.

T.: Vlad Plahotniuc a anunțat că, de acum încolo, PDM va fi un partid pro Moldova. În opinia Dvs., ce presupune această schimbare?

V.C.: Nimic. Dar absolut nimic! Așa cum nimic nu a însemnat autoîntitularea precedentă a PD. Chiar îmi par amuzante aceste discuții referitor la vectorul geopolitic (sic!) al RM. Nu există nici un vector sau e vector zero, în termeni matematici. Adică nu-i nici o mișcare în nici o direcție. De aceea nu poate exista nici o schimbare de vector prin definiție. Pro Moldova sunt doar 10 litere și 2 cuvinte – folosite deja de atâtea ori de politicieni, încât au fost terfelite în ultimul hal, iar democrații vor îngropa definitiv sintagma. PD, cum ziceam, nu este partid, ci o gașcă, care acționează strict în interesele proprii practic constante.

T.: Mai multe entități politice și asociative unioniste desfășoară discuții pentru crearea unui bloc electoral la viitoarele alegeri parlamentare. Considerați că se va reuși crearea blocului și, ulterior, accederea acestuia în Parlament?

V.C.: Nu.

T.: Și opoziția extraparlamentară – PAS și Platforma DA au anunțat despre crearea unui bloc electoral. În opinia Dvs., cum va decurge crearea listei comune, este posibilă participarea și altor partide și care e cea mai bună soluție: bloc sau participare separată, totuși?

V.C.: Participarea în bloc a Platformei DA și PAS are un avantaj. Această formulă a fost deja testată în 2 scrutine – cel prezidențial și pentru primăria capitalei și a demonstrat rezultate bune. În plus, cele două formațiuni sunt percepute de electorat mai degrabă împreună, decât separat. De aceea cred că e mai bine să meargă în bloc. Alte partide ar putea participa în calitate de persoane, și nu de partide. Cu siguranță, vom vedea și reprezentanți ai societății civile în lista comună și/sau pe circumscripții. Dar formula optimă de participare poate fi formulată doar după operarea modificărilor la Codul electoral.

T.: Cu ce teme de bază credeți că vor merge în alegerile parlamentare principalele partide din RM?

V.C.: Guvernarea va merge cu așa zisele succese – creștere economică (infimă), drumuri bune (de unică folosință), prima casă (2,3,…,N+1) etc. Plus vor umbla să afle ce vrea poporul. Vor fi toți ca unul pro Moldova, iar cei care au (re)inventat acest slogan vor mai inventa și genialul – pentru Oameni. Cam la astea se va reduce fantezia tehnologilor guvernării. Problema e că nici un mesaj ca și nici un vector nu mai poate conduce la creșterea rating-ului guvernării.

PSRM va merge cu pro Moldova – 2, pro familia (tradițională), pro ortodoxia (moaște la clinica oncologică) și contra oligarhiei (mondiale?) în general, fără nume concrete. Plus îmbunătățirea permanentă a relațiilor cu Rusia (sesiuni foto cu Putin, Kirill și Kozak).

Șor va merge cu pro Moldova – 3 și magazinele sociale, ceea ce e suficient pentru segmentul adjudecat.

Blocul Platforma DA + PAS +? va exploata tematica statului capturat, deoligarhizarea, întoarcerea miliardului furat. Aștept să apară cât de curând și componenta constructivă/pozitivă a mesajului.

Ceilalți chiar nu contează cu ce vor merge…

T.: Mai mulți potențiali candidați pe circumscripții uninominale își anunță oficial intenția de a candida la alegeri. Aceasta ar putea cumva servi un temei pentru a fi excluși din cursă, având în vedere că, oficial, campania încă nu a început?

V.C.: Cred că e o încălcare a legislației și temei de a fi excluși. Dar cum nu avem instituții, vor fi excluși – chiar și fără temei, doar cei care nu sunt agreați de putere.

T.: Ce partide și cel fel de coaliție vedeți în Parlament, după viitoarele alegeri?

V.C.: Pentru moment, cred că vor accede doar cei la care m-am referit mai sus. Teoretic sunt posibile trei variante de guvernare:

  • PSRM (cea mai puțin probabilă);
  • PD + PSRM + Șor (pro Moldova 1,2,3);
  • PDA + PAS + PD.

Trebuie să constat că toate variantele sunt proaste și foarte proaste, deși din considerente diferite. Posibil, în timp situația se va modifica, dar puțin probabil…

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...