[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv10 Iulie 2018 14:00

Andrei Năstase: Ideea adoptarii legii Magnitsky este una din temele centrale ale schimbării politice în RM

Ideea adoptării legii Magnitsky, inspirată de Global Magnitsky Act (2016) şi promovată la inițiativa societății civile, este una din temele centrale ale schimbării politice în RM. Despre aceasta a declarat pentru TRIBUNA liderul Platformei DA, Andrei Năstase.    

„Noi, ca opoziție autentică avem obligația morală de a sprijini inițiativa societății civile, lansată la 5 iulie, 2018, în aceiași zi cu Rezoluția Parlamentului European la tema crizei politice din Republica Moldova, și de a o promova pe agenda legislativă. Orice zi în care nu vorbim despre Legea Magnitsky pentru RM este o zi pierdută pentru democrație în țara noastră”, a declarat el.

Potrivit lui, „un lucru esențial de care trebuie să ținem cont e și că prima lege Magnitsky adoptată în 2012 conține în titlul său legislativ, adoptat de ambele camere ale Congresului SUA, și promulgată de Președintele Obama, numele țării noastre: „Russia and Moldova Jackson Vanik Repeal and S. Magnitsky Rule of Law Accountability Actor of 2012”. „Noi, ca parte din opoziția politică responsabilă în RM, simțim obligația de a alinia RM la standardele de integritate setate de această lege, în spiritul dialogului strategic cu SUA. Ce fel de partener te ții cu SUA, dacă ignori ca și guvernare în mod demonstrativ una din cele mai importante legi pe domeniul integrității, preluate ulterior de Anglia, Canada, toate 3 state Baltice, și în curs de adoptare în Ucraina și alte state vecine Republicii Moldova”, susţine Andrei Năstase.

Potrivit lui, „Legea Magnitsky ar conduce la eliberarea procuraturii din captivitate, să impună interdicții de viză și sancțiuni persoanelor responsabile de abuzuri grave contra drepturilor omului, beneficiare ale corupției și spălărilor de bani la scară mare, să penalizeze orice alte persoane sau grupuri de persoane, implicate în fraude și abuzuri de putere”. „Este clar că susținerea Legii Magnitsky și aderarea integrală la principiile sale va fi una dintre principalele condiții pe care le vom cere aliaților și partenerilor noștri politici în acest an crucial pentru de-oligarhizarea regimului și recuperarea democratică”, a mai spus el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...