[ X ]
Exclusiv20 Martie 2018 06:30

Analist politic despre posibilitatea ca alegerile Primarului capitalei să nu aibă loc din cauza prezenței slabe a electoratului la votare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță a fost întrebat: Pe cât de real vi se pare ca alegerile anticipate ale Primarului capitalei să nu aibă loc, din cauza prezenței slabe ale electoratului la votare?

„Da, am mai avut precedente de așa gen în municipiul Chișinău, în special mă refer la alegerile din vara-toamna anului 2005, dar nu cred ca acum va fi cazul. Sunt mai multe explicații: unu – administrarea lucrurilor în municipiul Chișinău a mers prost în ultimii ani; doi – contextul politic din Republica Moldova îi va face pe cetățeni să fie activi și să se prezinte la urnele de vot”, a declarat el.

Întrebat cine crede că are șanse reale să învingă în scrutinul anticipat de la Bălți, Ion Tăbârţă a răspuns: „La Bălți, cel mai probabil, disputa se va da dintre reprezentantul „Partidului Nostru” și cel al PDM. Socialiștii la Bălți au puține șanse din cauza disputelor politice, dar și personale, dintre fostul primar, Renato Usatîi, și șeful statului, Igor Dodon. Surprize, dacă vor fi, vor veni tot de pe stânga eșichierului politic. Tradițional, partidele de dreapta au puține șanse electorale la Bălți”.

La întrebarea: Pe cât de însemnate sunt alegerile din Chișinău și Bălți în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare?, el a menţionat: „Sunt extrem de importante. Aceste două municipii sunt localitățile din Republica Moldova cu cei mai mulți alegători. La nivel practic, ele pot aduce resurse administrative partidului de guvernământ în perioada electorală. La nivel simbolic, ele „pot da aripi”, sau, dimpotrivă, „să taie din aceste aripi” concurenților politici în campania electorală parlamentară. Fiecare din partidele politice, implicate în campania electorală din municipiile Chișinău și Bălți, vor folosi unul împotriva altuia rezultatele electorale din 20 mai 2018”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...