[ X ]
Important19 Martie 2018 07:00

(INTERVIU) Ion Tăbârță: Vor fi utilizate din plin tehnologiile politice, PR-ul negru și spoilerii electorali

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță a vorbit despre situația legată de alegerile anticipate ale Primarului capitalei, cine crede că are cele mai mari șanse de a învinge în alegerile din municipiile Chișinău și Bălți, pe cât de important crede că va fi 2018 din punct de vedere politic pentru RM, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Tăbârță, cum calificați situația legată de alegerile anticipate ale Primarului capitalei?

I.T.: Un subiect procedural strict tehnic a fost excesiv de mult politizat. De fapt, tot ce s-a întâmplat în primăria Chișinău după arestul lui Dorin Chirtoacă poartă un caracter controversat și contradictoriu. Drept dovadă acestei situații, contrar procedurilor legate de primăria Chișinău, o reprezintă însuși subiectul alegerilor. După ce Chirtoacă și-a depus demisia, în societatea existau dubii dacă aceste alegeri vor avea loc, asta pentru că ele nu sunt convenabile partidului de guvernământ.

T.: Cine credeți că are cele mai mari șanse de a învinge în aceste alegeri? Dacă nu putem vorbi de candidați concreți, cel puțin de partide, segmente electorale…

I.T.: În aparență, ecuația electorală în municipiul Chișinău este una simplă, reieșind din faptul că votul are caracter preponderent geopolitic, și mai puțin administrativ. Pe flancul stâng, lucrurile sunt limpezi, deoarece candidatul socialiștilor, oricine va fi el, va domina alţi concurenți. În schimb, pe eșichierul de dreaptă lucrurile sunt mult mai complicate pentru că nu există un favorit politic cert. Observăm că deja pe dreapta politică au început nisipurile mișcătoare. Aceste mișcări au fost declanșate de ieșirea la rampă a lui Andrei Năstase, după care a urmat replica de neparticipare cu propriul candidat a PDM-ului. Pe dreapta, lucrurile nici pe departe nu sunt încă clare. Ce putem spune cu certitudine este că vor fi utilizate din plin tehnologiile politice, cu folosirea PR-ului negru și a spoilerilor electorali.

T.: Pe cât de real vi se pare ca alegerile anticipate ale Primarului capitalei să nu aibă loc, din cauza prezenței slabe ale electoratului la votare?

I.T.: Da, am mai avut precedente de așa gen în municipiul Chișinău, în special mă refer la alegerile din vara-toamna anului 2005, dar nu cred ca acum va fi cazul. Sunt mai multe explicații: unu – administrarea lucrurilor în municipiul Chișinău a mers prost în ultimii ani; doi – contextul politic din Republica Moldova îi va face pe cetățeni să fie activi și să se prezinte la urnele de vot.

T.: Cine credeți că are șanse reale să învingă în scrutinul anticipat de la Bălți? Mă refer la partide, nu la candidați concreți.

I.T.: La Bălți, cel mai probabil, disputa se va da dintre reprezentantul „Partidului Nostru” și cel al PDM. Socialiștii la Bălți au puține șanse din cauza disputelor politice, dar și personale, dintre fostul primar, Renato Usatîi, și șeful statului, Igor Dodon. Surprize, dacă vor fi, vor veni tot de pe stânga eșichierului politic. Tradițional, partidele de dreapta au puține șanse electorale la Bălți.

T.: La un moment dat se vorbea despre posibile alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele din Chișinău și Bălți de pe 20 mai. Pe cât de bună ar fi fost această idee?

I.T.: A fost o propunere populistă venită din zona socialiștilor și a președintelui Dodon. De fapt, astfel de inițiative populiste, fără mari șanse de izbândă, au devenit deja caracteristice, chiar putem afirma „o carte de vizită”, a șefului statului. Este o propunere cu evidentă tentă electorală, care nici nu merită a fi discutată.

T.: Pe cât de însemnate sunt alegerile din Chișinău și Bălți în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare?

I.T.: Sunt extrem de importante. Aceste două municipii sunt localitățile din Republica Moldova cu cei mai mulți alegători. La nivel practic, ele pot aduce resurse administrative partidului de guvernământ în perioada electorală. La nivel simbolic, ele „pot da aripi”, sau, dimpotrivă, „să taie din aceste aripi” concurenților politici în campania electorală parlamentară. Fiecare din partidele politice, implicate în campania electorală din municipiile Chișinău și Bălți, vor folosi unul împotriva altuia rezultatele electorale din 20 mai 2018.

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în următoarele luni? Ce riscuri și ce oportunități vedeți pentru principalele tabere politice?

I.T.: După exercițiile electorale din Chișinău și Bălți, partidele politice își vor canaliza eforturile și acțiunile pe parlamentare. Ne așteaptă un exercițiu electoral nou pentru perioada de independență a Republicii Moldova. Mă refer aici la faptul că aceste alegeri parlamentare vor decurge reieșind din regulile sistemul electoral mixt. La sigur, va fi o campania electorală dificilă pentru concurenții politici, nu exclud că va fi chiar una murdară. Vom vedea dacă partidele de dreapta proeuropene vor reuși „să demoleze” parteneriatul mutual dintre PSRM și PDM, pentru a da un nou imbold de dezvoltare Republicii Moldova. Pentru partidul de guvernământ aceste alegeri sunt vitale pentru a menține intact colosul puterii, construit cu atâta migală de liderul acestui partid. De asemenea, socialiștii urmăresc scopul de a se menține ca partidul dominant pe stânga eșichierului politic și, la nivel declarativ, să vină la putere. Zic declarativ pentru că se creează impresia că pentru PSRM, mai degrabă, este convenabil să se afle în opoziție confortabilă decât să vină la putere cu riscul de a-și eroda ratingul electoral. Aceste alegeri parlamentare sunt importante și pentru mișcarea unionistă din Republica Moldova. Fiind în anul centenarului, un rezultat slab al partidelor unioniste ar putea reprezenta o lovitură pentru respectivele formaţiuni.

T.: În general, pe cât de important credeți că va fi 2018, din punct de vedere politic pentru RM?

I.T.: Este un an vital pentru viitorul democratic al Republicii Moldova. De modul în care vor fi organizate alegerile parlamentare de la finele anului 2018, dacă aceste alegeri vor fi libere, corecte și imparțiale, vor depinde relațiile noastre cu partenerii de dezvoltare. Poate fi un an al începutului schimbării reale spre bine a Republicii Moldova sau unul al alunecării și mai mult în „zona gri” a regimurilor politice nedemocratice și nelibere.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...