[ X ]
[ X ]
Important4 Ianuarie 2018 16:00

TOP-10 politicieni care au reuşit şi în business

Mai mulţi politicieni de succes s-au dovedit a fi şi oameni de afaceri de succes. TRIBUNA vă propune un clasament convenţional la temă, care se referă în special la politicienii ce au făcut sau administrează afaceri de succes după retragerea din politică.

1). Ex-Premierul Ion Sturza

Ion Sturza a fost ministru al Economiei şi vicepremier în perioada 1998-1999, iar în 1999 a condus Guvernul RM, fiind timp de circa 10 luni Prim-ministru. Încă până la venirea în aceste funcţii, el a desfăşurat o activitate de bussines de succes. În anul 1991 Ion Sturza a fondat compania SA „Incon”, societate care a devenit unul dintre principalele grupuri financiar-industriale din Republica Moldova la acea vreme. A înființat și condus ulterior banca FinComBank din Chișinău. După plecarea din politică, în 2002, împreună cu grupul Rompetrol, înfiinţează compania „Rompetrol Moldova” și devine președinte-director general al acesteia. În aprilie 2005, a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol, iar în aprilie 2006 a fost ales membru în Consiliului de Administrație al Grupului Rompetrol N.V. În septembrie 2009, părăsește Rompetrol, unde deținea funcția de director general-adjunct și interimatul CEO. Tot în 2009 înființează Fondul de Investiții Fribourg Capital, care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiții în Republica Moldova și Romania. Cele mai cunoscute sunt Magazinul on-line Elefant.ro și Liberty Technology Park Cluj.

2). Ex-Speakerul Igor Corman

Igor Corman a fost deputat în perioada 2009-2015, iar din mai 2013 până în ianuarie 2015 a fost Preşedinte al Parlamentului. În octombrie 2015 şi-a depus mandatul de deputat, iar la scurt timp a devenit Director al reprezentanţei companiei „Sumitomo Electric Bordnetze GMBH” în Republica Moldova – o companie transnaţională mare, membru al grupului nipon Sumitomo Electric Industries Group, care este unul dintre cei mai importanţi furnizori internaţionali din industria automotivă. Procesul de producere a fost iniţiat într-o hală interimară în august 2016, în acel an înregistrându-se vânzări de 3,8 mil. euro. Tot în august 2016 a fost lansat procesul de construcţie a celei mai moderne fabrici din domeniu pe un teren de 8 ha la Orhei. Fabrica a fost dată în exploatare pe 30 octombrie 2016, investiţia până la această etapă fiind de circa 30 mil. euro. În prezent, fabrica are aproape 500 angajaţi, dar planifică să se extindă până la 2 500.

3). Ex-Premierul Valeriu Streleţ

Valeriu Streleţ a făcut afaceri şi până a veni în politică, compania sa –  Bioprotect SRL fiind unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de chimicale din Moldova cu o cifră de afaceri de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de lei. În politica activă, el a intrat în 2009, devenind deputat. A fost deputat până în 2015, când a fost învestit (la finele lunii iulie) în funcţia de Prim-ministru. A avut un mandat de doar trei luni, întrerupt de o criză politică fără precedent în RM. După plecarea din funcţia de Prim-ministru a revenit la afacerile sale.

4). Ex-Premierul Chiril Gaburici

A exercitat funcţia de Prim-ministru al RM din februarie până în iunie 2015. A condus două mari companii încă până a veni în politică – operatorul de telefonie mobilă din Moldova „Moldcel” şi operatorul de telefonie mobilă din Azerbaidjan – „Azercel”. De asemenea, are şi trei afaceri proprii – este acţionar unic la Green Property SRL, specializată în domeniul agricol; are 33% din firma M-Docs SRL; are 100% din Halat Auto SRL, care se ocupă cu vânzări de automobile și prestează servicii de reparație a autovehiculelor.

5). Ex-Premierul Andrei Sangheli

Andrei Sangheli a fost ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în perioada 1990-1992, iar din 1992 până în 1997 a fost Prim-ministru. S-a retras din politică în 1998 când Partidul Democrat Agrar din Moldova, pe lista căruia a candidat la alegerile parlamentare, nu a trecut bariera electorală. După retragerea din politică a preluat conducerea companiei „Limagrain Moldova”, desfăşurând o activitate de afaceri de succes.

6). Ex-Premierul Ion Ciubuc

A fost Prim-ministru al Republicii Moldova în două mandate în perioada 1997-1999. După plecarea din funcţia de Prim-ministru, s-a lansat în afaceri în agricultură. Conduce şi în prezent compania „Interagroinvest”, una dintre cele mai mari şi mai cunoscute întreprinderi agricole din Moldova.

7). Anatol Arapu, ex-ministru al Finanţelor

A condus Ministerul Finanţelor din mai 1998 până în noiembrie 1999. După plecarea din funcţie, a trecut cu activitatea la „Lukoil-România”, unde, în perioada 2000-2013, a fost iniţial director financiar, iar apoi director general adjunct pe probleme economice şi financiare. În 2013 a revenit în fruntea Ministerului Finanţelor, pe care a exercitat-o până la începutul lui 2016.

8). Ex-Premierul Valeriu Muravschi

A condus Guvernul RM din 1991 până în 1992, dar nu a plecat din politică decât în 2002. Până atunci a reuşit să fie deputat (1998-2001), exercitând şi funcţia de Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, dar şi lider de partid (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat). După retragerea din politică, s-a lansat în afaceri agricole, cu care se îndeletniceşte cu succes şi în prezent.

9-10). Ex-miniştrii Agriculturii, Valeriu Bulgari şi Vitalie Gorincioi

Ex-miniştrii Agriculturii, Valeriu Bulgari şi Vitalie Gorincioi au o afacere comună în agricultură – Farm-Prod. Aceasta apelează la cele mai noi tehnologii agricole, iar livezile sale sunt un exemplu nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru alte state. E o afacere de succes, construită cu multă migală şi dibăcie.

Notă: Republicat din data de 05 noiembrie 2017.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...