[ X ]
[ X ]
Important5 Octombrie 2017 07:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: „Lumea nu mai crede în nimeni și în nimic, iar ca să o trezești este nevoie de un supraefort”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre concluziile ce pot fi făcute pe marginea debutului noului sezon politic, în ce măsură poate influenţa UE jocul politic din Republica Moldova, ce interes crede că au la moment Rusia şi SUA faţă de procesul politic din Moldova, dacă ar putea furniza unioniştii careva surprize la următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ciobanu, ce concluzii pot fi făcute pe marginea debutului noului sezon politic, după evenimentele ce au avut loc în luna septembrie?

V.C.: Concluzia e că nu s-a întâmplat nimic neașteptat, au fost doar manevre de poziționare. Guvernarea nu a reușit să demonstreze rezultate. Pentru că nu înțelege la ce bun i-ar trebui acest lucru. Opoziția nu a reușit să amplifice protestele. Pentru că e în criză de idei. Președintele așa și nu a decis – e la guvernare sau în opoziție. Pentru că…

T.: Strategia opoziţiei pro-europene e una eficientă sau se impun careva schimbări?

V.C.: Era evident că nu este nici eficientă, nici suficientă. Sondajul recent al IDIS-CBS-AXA confirmă acest lucru. Cifrele atestă o insatisfacţie foarte mare față de tot ce se întâmplă în țară. Dar această nemulțumire extremă se materializează mai degrabă în dispoziții de a părăsi țara, decât în spirit protestatar. E un fel de lehamite cvasi-totală. Lumea nu mai crede în nimeni și în nimic. Ca să o trezești este nevoie de un supraefort.

T.: În ce măsură poate influenţa UE jocul politic din Republica Moldova?

V.C.: În mare măsură și deja influențează. Cele 27 de milioane euro pentru reforme în justiție nu au mai venit. Cred că același lucru se va întâmpla și cu celelalte 100 mil. euro asistență macrofinanciară, care au puține șanse să ajungă în Moldova în acest an. Rezoluția discutată ieri în Parlamentul european demonstrează că s-a făcut un salt enorm în ceea ce înseamnă înțelegerea corectă a realităților din RM. În rezoluție se constată toate derapajele anti-democratice de care știm cu toții și se cere ca asistența macrofinanciară să fie suspendată.

Problema majoră este că europenii încă nu au un plan de ieșire din această situație. Neavând soluții operaționale, preferă conservarea situației de la noi de dragul unei stabilități imaginare. Doar că problemele nerezolvate creează alte probleme, mult mai complicate pe viitor. Salvarea permanentă a unui vector inexistent (mai exact egal cu zero) va transforma RM într-o spălătorie regională, o zonă gri și o problemă irezolvabilă pentru UE.

T.: Ce interes credeţi că au la moment Rusia şi SUA faţă de procesul politic din Moldova? În genere, este careva interes?

V.C.: Cred că la noi se exagerează atunci când vorbim despre interesul marilor jucători. Locul nostru în ierarhia de interese este undeva în a doua sută, acolo unde suntem conform majorității ratingurilor internaționale. Aș remarca că Rusia obține rezultate extraordinare (dacă examinăm compartimentul relații internaționale din sondajul sus-menționat) practic fără a investi. Pe de altă parte, în SUA observăm cea mai lentă schimbare a administrației din istorie. Abia recent a fost numit cel care a ocupat locul d-nei Nuland, care îmi insuflă mai mult optimism decât predecesoarea lui. Sper că se va ajunge și la problemele noastre. Teamă îmi este că vom fi lăsați pe mai apoi, după ce se va rezolva cu Ucraina…

T.: Unii actori politici şi-au anunţat deja temele ce pot fi considerate de campanie pentru următoarele alegeri parlamentare: socialiştii vor pune accent pe forma de guvernare prezidenţială, democraţii – pe introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană etc. Pe cât de reuşite vi se par acestea?

V.C.: Ambele teme sunt în egală măsură absolut virtuale. Or, nici unii, nici alții nu se referă la problemele cu adevărat importante, cum ar fi sărăcia, lipsa de perspectivă și, drept consecință, emigrarea continuă și masivă a populației, în special a tinerilor. Aceste teme induse artificial nu interesează oamenii, pentru că nu le rezolvă problemele. Ce ar putea rezolva o sintagmă introdusă într-o constituție terfelită în ultimul hal și care oricum nu se respectă? Sau la ce bun am prelua un model prezidențial de tip rusesc,  dacă oricum Dodon nu e Putin (pentru cei care s-au împiedicat aici – e cel mai popular politician în RM)? Pe cât de reușite sunt temele? Dodon a pierdut circa o treime din rating și e pe un trend descendent împreună cu partidul. Democrații demonstrează o stabilitate de invidiat (ca și guvernarea în general pe care o reprezintă) de 3%.

T.: Care, în opinia Dvs., ar fi cea mai reuşită temă de campanie pentru opoziţia pro-europeană?

V.C.: Nu aș vrea să ofer o temă, pretinzând că știu o rețetă magică. Aceasta nu există. Aș îndemna doar opoziția să consulte sondajele și experții în comunicare, ca să formuleze clar și concis mesajele. Ceea ce rezultă din sondaje e că opoziția antioligarhică proeuropeană trebuie să meargă în bloc electoral pe liste și identificând și susținând cel mai bun candidat pe circumscripții. Altfel va pierde mandate. Firește, asta dacă va decide să participe la alegeri.

T.: În ultimul timp, tot mai des răsună opinii privind interesul electoral al unor politicieni români (Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Traian Băsescu) pentru Moldova. Ce credeţi că ar sta la baza acestui interes?

V.C.: Politicienii din România și anterior au manifestat un anumit interes față de Moldova. Am mai zis, că e un interes în primul rând electoral, contând pe voturile moldovenilor cu cetățenie română. Mai puțin interesele lor vizează situația reală  din RM. Or, expertiza de care dispun politicienii români îmi pare absolut neadecvată și/sau influențată de alte interese decât cele ale moldovenilor. Da, RM avea nevoie de banii românești. Da, România trebuia să-i transfere. Da, acest transfer trebuia justificat. Doar că nu prin succesele virtuale ale guvernării de la Chișinău. Era mult mai rezonabil ca acesta să fie condiționat dur, România aliniindu-se poziției generale europene. Era în interesul cetățenilor și a RM. Așa este în interesul găștii de la guvernare.

T.: Ar putea furniza unioniştii careva surprize la următoarele alegeri parlamentare din RM?

V.C.: Surprize – da. Mari – nu. Prognoza mea pentru proiectul unionist al lui Băsescu e mai degrabă pesimistă, având în vedere ceea ce am remarcat mai sus privind expertiza distorsionată a proiectelor românești din RM. Celelalte proiecte unioniste au șanse și mai mici. În pofida faptului că acest segment este în creștere lentă, dar permanentă, el nu poate fi capitalizat de nici o formațiune unionistă. De ce? E o întrebare bună pentru toți, inclusiv pentru sponsorii acestor proiecte.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

foto: www.europalibera.org

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...