[ X ]
[ X ]
Exclusiv28 Septembrie 2017 06:00

Analist: Acum se construiesc niște scheme, ce vizează situația post electorală

Cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu consideră că, iniţiativa guvernării care a sugerat partidelor de opoziţie să desemneze un lider, care ar urma să participe în procesul de guvernare, având acces chiar la secretul de stat, fără însă a avea putere de decizie, este o inițiativă fără sorți de izbândă.

Contactat de TRIBUNA, Victor Ciobanu a declarat că, inițiativa guvernării se aseamănă cu propunerea televiziunii publice.

„Din 40 partide să înaintezi unul e exact ca şi propunerea televiziunii publice ca să se adune 40 partide de opoziție și să hotărască când și cu ce grafic să fie mediatizați. E cam aceiași modalitate: adunați-vă toate partidele de opoziție, înaintați pe cineva ca să-i reprezinte pe toți. E absolut evident că la moldoveni niciodată trei oameni nu ajung la un numitor comun. E clar că este un prilej de ceartă. Bine, haideți să considerăm că este o invitație pe bune şi să presupunem că opoziția a desemnat pe cineva – va sta acolo și ce va raporta la ceilalți? Fiecare aude dintr-o informație, mesaj, exact aceea ce vrea să audă. Eu nu cred că e un mecanism funcțional”, a precizat analistul.

Victor Ciobanu a menționat că, în RM, opoziția e divizată. „Avem câteva grupușoare în Parlament, avem socialiștii care se declară opoziție, dar de fapt sunt la guvernare într-o formă sau alta prin Igor Dodon – președinte, avem opoziție activă extraparlamentară, care iese la proteste, dar există şi opoziție invizibilă, amorfă. Eu nu cred în acest mecanism. Haideți să spunem așa: e bine că guvernarea, cel puțin formal, a încercat să facă un pas spre opoziție, acum să ascultăm opoziția, să vedem cum consideră ea, să vedem unde interesele se pot intersecta. Pentru mine, în situația actuală, nu există puncte de tangență ca să fie o conlucrare în baza tradițiilor democratice consacrate”, a adăugat el.

Totodată, fiind întrebat de ce această inițiativă a fost lansată acum, analistul a menționat că noi toți suntem în fața examenului, în cazul de față al partenerilor occidentali.

„Opoziția, când se întâlnește cu partenerii, zice că guvernarea este așa și pe dincolo, la rândul său guvernarea zice că face reforme și că vrea să concilieze această opoziție. Eu cred că se construiesc niște scheme, vizând situația post electorală. În această fază vom ajunge până la urmă cam în situația: indiferent cum, indiferent din ce, dar haideți să mișcăm toate forțele ca să nu vină tancurile și rușii. Asta este un mic pas de tatonare, o încercare de a merge în întâmpinare într-o oricare eventualitate, foarte puțin probabilă, ca după alegeri se va întâmpla ceva între pro-europeni, declarații pro-europeni etc.”, a conchis Ciobanu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...