[ X ]
[ X ]
Exclusiv15 August 2017 06:30

Ar putea accepta Rusia ieșirea RM din sfera sa de influență și aderarea la NATO? Răspunsul unui cunoscut politolog

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, politologul Dionis Cenușa a fost întrebat: Ar putea accepta Rusia ieșirea Republicii Moldova din sfera sa de influență, precum și eventuala aderare la NATO? Ce consecințe ar putea fi dacă Moldova, la fel ca şi Ucraina, ar decide să adere la NATO?

„Tradițional, Rusia nu acceptă pierderea niciunui centimetru din sfera sa de influență, pentru că ea tratează acest lucru ca slăbiciune ce poate fi folosită contra intereselor naționale rusești. Prin urmare, vrea sau nu, dar Moldova va rămâne în sfera de influență a Rusiei. Însă consolidarea democrației moldovene, guvernarea țării conform statutului de drept, combaterea de facto a corupției și previzibilitatea clasei politice, va reduce semnificativ din pârghiile naturale pe care le are Rusia pentru a interveni în țări precum Moldova. Deci, doar reușita reformelor și transformarea calitativă a clasei politice poate diminua influența Rusiei și puterea sa blândă. Cu toate acestea, influența rusă, într-o formă sau alta, va persista având în vedere că Moldova este populată de minorități filoruse, biserica rusă se menține pe poziții puternice, iar mentalitatea post-sovietică încă contramanifestează”, a declarat el.

În opinia sa, „aderarea Ucrainei la NATO este amânată pe termen nedeterminat, chiar dacă această perspectivă nu este exclusă, iar majoritatea populației o vrea”. „Anexarea Crimeei și implicarea militară a Rusiei în regiunea Donbass, confirmată de Curtea Internațională de Justiție de pe lângă ONU, creează obstacole politice pentru demersul euro-atlantic al Ucrainei. Este însă cert faptul că țara vecină va explora la maxim beneficiile relațiilor aprofundate cu NATO, cu sau fără aderarea la acest bloc militaro-politic. Moldova are de beneficiat de pe urma consolidării capacităților militare și de securitate ale Ucrainei. Chiar dacă nu are nici perspective legale (statutul de neutralitate) și nici sprijin public pro-NATO, Moldova poate valorifica parteneriatele existente cu NATO și țările membre, dar și dialogul strâns dintre Ucraina și NATO. Iar discuțiile despre aderarea la NATO purtate de unele forțe politice de la Chișinău servesc ca și conținut pentru manipulare politică, dar nu au niciun potențial de realizare în viitorul previzibil”, a mai spus Dionis Cenușa.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...