[ X ]
[ X ]
Important21 Ianuarie 2017 08:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Alegerile se pot declanșa în toamnă...

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre  anul politic 2017, posibilă venire a lui Vlad Plahotniuc în fruntea Executivului, schimbarea sistemului electoral,  posibile proteste de amploare în 2017, alegeri parlamentare anticipate, cu ce se va termina tentativa liberalilor de a-l suspenda din funcţie pe Preşedintele Igor Dodon, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciobanu, cum credeţi că va fi anul politic 2017?

V.C.: Cred că va fi un an decisiv pentru destinele RM. În care fie vom asista la o turnură spectaculoasă și o revenire la normalitate, fie la consolidarea regimului actual, autocrat în esență, cu monopolizarea tuturor domeniilor – politic, economic, mediatic etc. Acest regim numai democrație nu este.

T.: Cu ce credeţi că se va termina reorganizarea Guvernului, anunţată anterior de Premierul Pavel Filip?

V.C.: Va fi reformă de dragul reformării, cu mult tam-tam și puține rezultate. E o reformă mult prea complexă ca să o abordezi atât de superficial. Trebuia pornită de la o viziune – care model de dezvoltare vrem să avem? Care sunt domeniile prioritare? Respectiv, de câte ministere avem nevoie și care anume sunt acestea. Care funcții sunt atribuite ministerelor etc. Or, la aceste întrebări nimeni nu a răspuns, ba chiar nici nu le-a formulat. Așa cum a fost pornită, va fi doar o bifare, se vor căra mapele de colo – încolo și în rezultat numărul funcționarilor nu se va reduce, ci va crește.

T.: Credeţi că e posibilă venirea lui Vlad Plahotniuc în fruntea Executivului? Dacă da, atunci în ce condiţii?

V.C.: Da, cu o mare probabilitate. Dar nu acum, ci după alegeri și după ce actualul Guvern își va asuma toate lucrurile nepopulare.

T.: În opinia Dvs., va merge, totuşi, guvernarea pe calea schimbării sistemului electoral?

V.C.: Cu siguranță. În condițiile sistemului actual nu are nici o șansă să rămână la guvernare. Am remarcat anterior, după alegerile locale din 2015, că PD nu are rating politic și nu va putea să-l majoreze, indiferent de sumele investite. E mai degrabă o gașcă, decât partid, bazată pe interese, și nu pe ideologie. Majoritatea parlamentară actuală e o dovadă în acest sens. De aceea unica modalitate de a păstra puterea este trecerea la sistemul mixt. Cred că în primăvară acesta va fi votat. Chit că și Președintele CC deja e pro…

T.: E posibil să avem în 2017 proteste de amploare de genul celor din 2015 şi 2016? Dacă da, cu ce credeţi că se vor solda acestea?

V.C.: Proteste vor fi, dar nu de amploarea celor precedente. Pentru că guvernarea a învățat lecția și se va strădui să le evite. Dar și oamenii au obosit să protesteze fără rezultate vizibile.

T.: Admiteţi ideea alegerilor parlamentare anticipate?

V.C.: Da. Și nu doar ideea. Din moment ce se va adopta trecerea la sistemul mixt, nu mai are nici un sens să aștepți până în 2018. Alegerile se pot declanșa în toamnă. Cum? E o problemă tehnică, mult mai simplă decât modificarea Constituției de CC. Oricum, guvernarea are capacități de organizare mult mai bune decât opoziția. De aceea va forța alegerile anticipate.

T.: Pe cît de oportună vi se pare consolidarea forţelor de dreapta pro-europene?

V.C.: Oportunitatea, până la urmă, e la discreția politicienilor. Or, aceștia trebuie să decidă care formulă este mai rezultativă, ținând cont și de faptul că alegerile vor avea loc după reguli noi. Chiar și la nivel teoretic, acum e greu de spus care e această formulă optimă, având în vedere că avem de a face cu mai multe minuni electorale, care nu au nimic comun cu modelele statistice. În Găgăuzia, de exemplu, majoritatea candidaților independenți care câștigă pe circumscripții uninominale, devin peste noapte PD-ști, iar în cazul votului pe țară, 99% din voturi (cifră imposibilă statistic) se duc la Dodon. E o temă bună pentru studiu de caz.

T.: Cine credeţi că are capacitatea să preia segmentul de dreapta unionist, care, se pare, acum e în derivă?

V.C.: Deocamdată, cred că nimeni. În pofida faptului că acest segment încet, dar sigur crește, nici una din forțele politice care l-au adjudecat până acum n-a reușit să iasă din marja de eroare. Cred că pe această idee mai mult s-a speculat – și la noi, dar și peste Prut, în scopuri pur electorale. Deocamdată nimeni nu a abordat acest subiect la modul serios, respectiv, nu a putut cumula voturile potențiale.

T.: Cu ce credeţi că se va termina tentativa liberalilor de a-l suspenda din funcţie pe Igor Dodon?

V.C.:  Cu nimic. Liberalii deja sunt un partid care nu mai contează. E o tentativă disperată de a mai resuscita pacientul muribund. Pe de altă parte, e un joc tradițional de mult timp la noi, dintre „stânga și dreapta”, care își ridică mingile la fileu una alteia, pentru că electoratul lor nu se intersectează. E o luptă virtuală a tancurilor și săbiilor de carton.

Pe de altă parte, guvernarea nu este cointeresată la moment să-l demită pe Dodon, PD a și punctat acest lucru. Pentru că demiterea acestuia (pur teoretică, desigur, pentru că acum guvernarea nu poate câștiga nici un referendum, oricare ar fi acesta) ar lipsi de sens businessul politic al lui Plahotniuc, care vinde partenerilor externi ideea „ultimei redute”.

T.: Aţi putea da un pronostic al evoluţiei situaţiei politice din Moldova în următorii ani?

V.C.: Aș vrea să fiu mai optimist, dar vârsta și experiența mă obligă să fiu realist. Cred că fundul gropii l-am atins în 2015, când ne-am întors la nivelul anului 2010 (PIB per capita a scăzut cu 19% (!) de la $ 2244 la $1822) și nu sunt sigur că în 2020 vom atinge nivelul anului 2014. Așa se întâmplă când cei de la guvernare se îmbogățesc cu miliarde, iar țara și poporul pierd ani din viață. Cei care acum se cred „elită politică” sunt de fapt impostori, parveniți cinici și hapsâni. Doar când la conducere vor ajunge oameni de valoare, cu viziuni, vom putea discuta despre viitorul nostru, care, deocamdată, rămâne unul sumbru…

T. Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...