[ X ]
Editorial19 Ianuarie 2017 07:00

Noi comentatori politici în Moldova

Tabăra comentatorilor politici în Moldova creşte cu o viteză ameţitoare. Numai în ultimele zile, ea s-a completat cu un Prim-ministru, un coordonator de coaliţie de guvernare şi cu câţiva lideri de partide.

Schimbările majore prin care trece în ultimele zile politica moldovenească mă duce la gândul că se încearcă crearea nu a unei lumi politice bipolare (după cum credeam până acum), ci a unei lumi monopolare, numai că polul de putere nu mai e PD, ci Preşedintele Igor Dodon. Cu tot respectul pentru tot restul clasei politice, dar, din ceea ce văd eu în ultimele zile, avem un singur actor politic – şeful statului, care le dă de lucru tuturor celor ce pretind că fac politică în Republica Moldova. Politica din Republica Moldova s-a simplificat la maximum în ultimul timp şi se derulează în baza unei formule stricte: Preşedintele face acţiuni şi declaraţii, iar toţi ceilalţi le comentează.

A cerut Igor Dodon rechemarea ambasadorului R. Moldova în România – toţi şi-au dat cu părerea la temă. A spus Preşedintele că intenţionează să denunţe Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană şi toţi s-au apucat de comentat. S-a vorbit, în cadrul vizitei Preşedintelui la Moscova, despre o posibilă federalizare a RM, despre o posibilă revenire la Memorandumul Kozak – din nou toată clasa politică a avut de lucru. S-a strecurat o greşeală în comunicatul Preşedinţiei despre preconizata depunere de flori a şefului statului la bustul lui Mihai Eminescu – iarăşi motiv pentru actorii politici de a se manifesta. Şirul acestor exemple ar putea fi continuat, dar nu ştiu dacă are sens. Cred că şi aşa tabloul e clar.

Nu zic, în orice ţară politicienii se comentează reciproc, dar, pe lângă aceste comentarii, mai au şi agendă proprie, acţiuni şi iniţiative proprii. Nu veţi găsi nici o ţară democratică în lume unde toată clasa politică se „ţine” de săptămâni bune doar pe comentatul acţiunilor şi declaraţiilor unui singur actor politic.

Poate că cineva îşi face iluzii că joacă abil şi creează o lume politică bipolară, că astfel exclude pe altcineva din marele joc politic etc. Greşeşte amarnic acel cineva, căci, în realitate, pe fonul situaţiei descrise mai sus, oamenii înţeleg un singur lucru – a apărut un actor politic serios şi acesta e Preşedintele Dodon şi el a reuşit, în doar câteva săptămâni, să distrugă toată clasa politică autohtonă, transformându-i pe toţi în comentatori politici.

Dlor politicieni din Republica Moldova, atât cei de la putere, cât şi cei din opoziţie, acesta era scopul vostru? Să deveniţi comentatori politici? Dacă acesta era, de ce v-aţi mai ostenit să veniţi în politică? Analiză politică se poate de făcut şi fără a fi în politică. Chiar e recomandat să fie anume aşa.

Doamne fereşte la ce s-a ajuns…

Igor Volniţchi

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...