[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv19 Ianuarie 2017 14:00

Analist politic: Premierul Pavel Filip s-a dovedit a fi un manager de criză foarte bun, însă…

Cunoscutul analist politic, Nicolae Negru consideră că, trebuie să spunem că, la un an de la învestire, Guvernul Filip și-a îndeplinit într-un fel sarcina de a menține RM pe linia de plutire.

Contactat de TRIBUNA, Nicolae Negru a declarat că, Guvernul Filip nu avea să facă față lucrurilor, dacă nu acorda România împrumutul de 150 milioane de euro, inclusiv 60 milioane la sfîrștul anului.

„În afară de aceasta, trebuie să spunem că a fost important Acordul cu FMI. Acest Acord, iarăși nu ar fi fost încheiat dacă Guvernul Filip nu se ținea de cuvînt și nu îndeplinea anumite condiții pe care le-a pus FMI. Aceste condiții, în fond, erau legate de sistemul bancar, transparența acționariatului în sistemul bancar, anumite reforme în justiție, anumite liberalizări în domeniul energetic. Putem zice că aceste condiții au fost îndeplinite de Guvernul Filip și de guvernare, nu atît de voie, cît de nevoie. Dacă nu era încheiat Acordul cu FMI, nu venea deblocarea asistenței financiare din partea UE, Băcii Mondiale”, a precizat el.

Potrivit lui, la venirea în funcție a Guvernului Filip, situația în RM era catastrofală. „Era pe marginea prăpastiei, încă un pas și, dacă nu primea împrumutul de la București, statul RM falimenta. Totuși, spunînd toate acestea, trebuie să amintim că anume PDM a fost cel care, pe parcursul lui 2015, a demis două guverne, a provocat această criză și instabilitate, pe care ulterior Premierul Pavel Filip, venind la cîrma Guvernului, a pornit să o rezolve. Pînă la rezolvare mai este”, a punctat analistul.

Nicolae Negru a mai spus că Pavel Filip s-a dovedit a fi un manager de criză foarte bun, cu anumite capacități, disciplină, dar acum RM are nevoie de un Prim-ministru cu viziuni, concepție care să miște economia RM înainte.

„În acest caz, desigur vor trebui să fie luate decizii curajoase. În afară de asta, va fi nevoie de investiţii foarte mari. Facem reforme, dar rezultate nu se văd. Există neîncredere din parte cetățenilor, dar și partenerilor occidentali. Încrederea încă nu a fost redobîndită. Chiar dacă UE a deblocat finanțarea, asta nu înseamnă că are încredere în actuala guvernare, în clasa politică din RM. Asta înseamnă că UE își dă seama de gravitatea situației în care se află RM și de necesitatea de a o sprijini, dar, totodată, va fi mereu cu ochii pe clasa politică, pe guvernare și pe Guvernul Filip”, a declarat el.

Potrivi lui, încrederea partenerilor de dezvoltare va fi redobîndită doar atunci cînd guvernarea va demonstra rezultate concrete ale reformelor, dar nu proiecte, hotărîri sau decizii.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...