[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii9 August 2022 06:00

Nicolae Negru, despre ideea de renegociere a contractului cu Gazprom: „Pare o acțiune concertată”

Analistul politic Nicolae Negru a constatat că, în ultimul timp, presiunile ca Președintele Republicii Moldova să plece la Moscova au început să crească exponențial, pare o acțiune concertată și nu a încetat nici după ce Maia Sandu a replicat că „noi am obținut un contract pe care putea să-l obținem, eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an de gaze mai ieftin”, informează TRIBUNA.

Expertul, într-un editorial pentru Ziarul Național, a menționat că, deoarece Igor Dodon „a fost primul cu această ipoteză, nu excludem că i-a fost sugerată chiar de Kremlin”.

„Zilele trecute, la corul celor care o trimit pe Maia Sandu să-l îmbuneze pe Putin s-au adăugat și liderii Platformei DA. Ei solicită „inițierea procesului de renegociere și, în consecință, revizuirea contractului cu „Gazprom”, însă de această dată cu asumarea politică a acestei responsabilități la cel mai înalt nivel de stat cu scopul obținerii diminuării tarifului la consumul de gaz pentru perioada rece a anului”.

„Ceea ce nu spun ei: care sunt concesiile pe care Maia Sandu trebuie să le facă la Moscova. Să adopte, ca Orban, narativele lui Putin, să spună că NATO e de vină că Rusia a invadat Ucraina, să sugereze că ucrainenii trebuie să renunțe la o parte din teritoriul lor? Să nu permită tranzitul unor transporturi ucrainene? Liderii Platformei DA scapă din vedere că alierea cu Rusia ar putea strica relațiile noastre cu SUA, UE și România. Ca să nu mai vorbim despre Ucraina. Iar consecințele acestor supărări ar putea fi nu mai puțin grave decât majorarea tarifelor la gazele naturale”, a subliniat analistul politic.

Nicolae Negru a spus că n-ar fi rău să fie bine, „dar problema gazelor nu e simplă deloc, și nu ar trebui să ne pierdem cumpătul, propunând soluții facile, nedemne, imorale”.

„În loc să le explicăm cetățenilor gravitatea și complexitatea situației, noi le creăm iluzia că totul depinde de voința Maiei Sandu, că doar ea stă în calea confortului nostru. Acest fel de „politică” e în favoarea lui Putin care varsă sânge în Ucraina și dorește schimbarea guvernării PAS pe cea a socialiștilor și comuniștilor. Să fim sinceri cu cetățenii. Nu numai că nu vom obține renegocierea contractului în condiții decente, Gazpromul ar putea închide robinetul la iarnă. Dacă se adeverește că Tiraspolul dispune de rezerve de cărbune pentru o lună și jumătate, e mare probabilitatea ca gazele să fie oprite pentru o lună și jumătate în mijlocul iernii. Căci Putin e în agonie. Dacă îi bombardează pe frații săi ucraineni, de ce ne-ar încălzi pe noi?”, a concluzionat liderul de opinie.

Editorialul integral – https://www.ziarulnational.md/nicolae-negru-daca-putin-ii-ucide-pe-ucraineni-de-ce-i-ar-incalzi-pe-moldoveni/.

!!!
 Abonează-te la canalul nostru de Telegram!

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...