[ X ]
Comentarii2 Martie 2019 14:00

Scenarii posibile în perioada post electorală

Alegerile parlamentare au trecut şi, având rezultatele înregistrate de concurenţii electorali, toţi se întreabă: Ce va urma? De aceea, în rândurile de mai jos, voi încerca să trec în revistă toate scenariile posibile. 

Scenariul 1. O coaliţie a PDM cu Partidul Şor şi cu deputaţii independenţi, cu atragerea unor deputaţi din blocul ACUM şi din PSRM. Cu siguranţă, PD şi PŞ ar fi tentaţi să implementeze un astfel de scenariu, dar şansele lui depind de faptul dacă vor reuşi să „convingă” 11-12 deputaţi aleşi pe listele blocului ACUM şi PSRM. Deocamdată nu e clar dacă pot fi găsiţi astfel de deputaţi, dar, având exemplul anului 2016, un astfel de scenariu trebuie luat în calcul, măcar şi din punct de vedere teoretic.

Scenariul 2. O coaliţie a PDM cu PSRM. Această coaliţie i-ar dezavantaja şi pe democraţi, şi pe socialişti şi, cu siguranţă, conducerea celor două partide e conştientă de acest lucru. Procesul ar fi complicat şi de faptul că, în ultimele săptămâni de campanie, PDM a atacat dur PSRM şi nu e exclus că, dacă nu erau aceste atacuri, socialiştii ar fi avut un rezultat mult mai bun. Totuşi, teoretic acest scenariu e posibil şi nu poate fi trecut cu vederea.

Scenariul 3. O largă coaliţie a PDM, PSRM şi PŞ. Trebuie luat în calcul şi acest scenariu, deşi, la modul practic, e puţin probabil. Măcar din simplul motiv că PŞ a preluat o parte din electoratul PSRM şi socialiştilor nu are cum să le placă acest lucru.

Scenariul 4. O coaliţie a PDM şi cei din blocul ACUM şi cu independenţii. E o variantă pur teoretică, mai ales că liderii blocului ACUM au respins orice posibilitate de colaborare post electorală cu PDM.

Scenariul 5. O coaliţie a PSRM cu blocul ACUM. Aceasta ar fi fost de scurtă durată, pentru a scoate mai multe instituţii ale statului de sub controlul PDM şi a declanşa ulterior alegeri parlamentare anticipate. Însă, probabilitatea ei este egală cu zero, după ce conducerea blocului ACUM a respins orice posibilitate de colaborare cu socialiştii.

Scenariul 6. Un guvern minoritar. Iarăşi, e un scenariu ce trebuie luat în calcul, dar cu şanse de realizare minime. Aceasta pentru că e greu de crezut că se va găsi numărul minim necesar de voturi pentru învestirea unui astfel de Executiv.

Scenariul 7. Alegeri parlamentare anticipate, eventual concomitent cu cele locale generale. Acest scenariu va ajunge să fie implementat dacă formaţiunile ce au acces în Parlament după alegerile din data de 24 februarie vor sta ferm pe poziţii, nu vor accepta, cedări, compromisuri şi, în rezultat, vor eşua orice tentative de formare a unei majorităţi parlamentare şi de învestire în funcţie a noului Guvern.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...